Sobotní rozšíření Dreamweaveru

12. října 2002

Dreamweaver MX si dnes obohatíte o lepší organizaci oblíbených položek, snadnější vytváření odkazů, efektivní zavírání dokumentů a budete moci velmi rychle nalézt referenční nápovědu na internetu přímo z prostředí programu.

Favorites Menu

Při práci v Dreamweaveru byste možná ocenili, kdyby editor disponoval nástrojem pro snadný přístup k často používaným souborům, tedy paralele k funkci Oblíbené (Favorites) známé z Windows. Bohužel, tuto funkci byste v editoru marně hledali. Dreamweaver nabízí pouze klasický seznam naposledy otevřených souborů (dolní část nabídky File).

Týmu majícímu na starosti vývoj extensions pro Dreamweaver to však nedalo a potřebný doplněk vytvořil. Pod názvem Favorites menu jej naleznete v seznamu výměnné služby Exchange, případně si jej můžete stáhnout přímo z Intervalu.

Po obligátní instalaci za asistence Extension Managera a restartu Dreamweaveru se v nabídce programu objeví nová položka – Favorites. Ta vedle seznamu oblíbených položek, který je po instalaci doplňku samozřejmě prázdný, ukrývá dvě položky: Add to Favorites pro přidání položky a Edit Favorites pro editaci a smazání již existujících součástí seznamu. Nutno dodat, že pro přidání aktuálně vytvářeného dokumentu je nutné ho ještě před tím uložit. Do seznamu tedy nelze přidat neuložený, zatím nepojmenovaný dokument.

Mezi časté nářky uživatelů Dreamweaveru také patří jistá neohrabanost při práci s odkazy. V řadě případů totiž potřebujeme, aby se odkazem stal přímo text, který máme označen. Typickou ukázkou budiž emailová adresa jmeno@email.cz. Dosud bylo nutné označený text vždy zkopírovat do schránky a poté jej vložit do políčka Link. Tento postup se však díky extension Quick Link konečně stává minulostí. Po stažení a instalací tohoto doplňku stačí označit žádanou pasáž textu, stisknout pravé tlačítko myši a z kontextové nabídky vybrat položku Quick Link. Položka Link paletky Property Inspector bude následně vyplněna automaticky.

Context Help Toolbar

Myslím, že každý vývojář mi dá za pravdu, že bez referenčních materiálů by jeho práce byla mnohem složitější. Tato idea dle mého soudu vedla k vytvoření extension Context Help Toolbar. Po její instalaci se na pracovní ploše Dreamweaveru objeví nová nástrojová lišta a v kontextové nabídce editoru také nová položka.

Podívejme se nejdříve na nástrojovou lištu:

Context Help Toolbar

Tlačítka mají následující význam:

Přístup k referenčním materiálům dle kontextu označeného textu. V praxi to tedy znamená, že při označení části kódu dojde k zobrazení okna internetového prohlížeče s nápovědou k aktuálně označenému objektu.
Aktivace fulltextového vyhledávače Google, který bude hledat právě označený text.
Aktivace služby Google Groups pro prohledávání diskusních skupin (služba news), hledán bude označený text
Aktivace diskusního fóra Ultradev Basic prostřednictvím služby Google Groups, hledán bude opět označený text.

Podobně se i v kontextové nabídce v módu editace kódu, kterou aktivujeme pomocí pravého tlačítka myši, objeví nová položka Context Help. Ta má stejnou funkci, jako první tlačítko nové nástrojové lišty. Slouží k zobrazení refereční nápovědy k označené komponentě dokumentu.

Close All Documents

Při práci s velkým množstvím dokumentů se po čase můžete dostat do situace, kdy počet současně otevřených dokumentů překročí únosnou mez. Řešení tohoto problému je nasnadě. Stačí postupně ručně zavřít každé okno s dokumentem a ponechat pouze ty, na kterých hodláme opravdu pracovat.

Close All

Textové editory mají pro tento účel obvykle příkaz Zavřít vše (Close all), který potřebnou ruční práci udělá za nás. V nabídce Dreamweaveru byste však podobný příkaz hledali marně, na všechny otevřené soubory lze aplikovat pouze funkci Uložit. Extensions Close All, kterou si můžete stáhnout, však potřebnou funkci do nabídky File integruje.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Quo vadis e-komerce
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *