Soft Lite ScriptWorx 4.0 – mix pro všechno

10. března 2000

Stále hledáte nějaký editor, který by byl vhodný nejenom pro editaci HTML kódu, ale který by vám navíc ulehčil editaci kaskádovacích stylů, JavaScriptu či ASP? Program Soft Lite ScriptWorx 4 může být pro vás ten pravý.

Soft Lite ScriptWorx 4.0 na první pohled vypadá jako jeden z klonů oblíbeného editoru Homesite. Záložky obsahující ikony setříděné podle skupiny souvisejících značek je velmi sympatická a jak se zdá, nejenom mě samotnému. Vzhled programu lze rozdělit do čtyř částí – první část je menu, které obsahuje snad každý program pod Windows. Dále je tu řádka hlavních ikon (Save, Open apod.) a již zmiňované záložky.

Ihned po prvním spuštění programu vás překvapí levé okno programu – jsou zde totiž tři velká tlačítka, která slouží ke spuštění Webserveru, k otevření poznámkového bloku a kalkulačky. Toto okno dále obsahuje záložky, pomocí který je možné se přepínat mezi souborovým manažerem, výsledky, několika šablonami, seznamem JavaScriptových funkcí a událostí v přehledném stromu, které lze kliknutím snadno vložit do dokumentu. Pravé okno neslouží k ničemu jinému než k samotné editaci kódu. I zde jsou záložky, pomocí kterých se dá přepínat mezi náhledem stránky, kouzelníkem pro tvorbu kaskádovacích stylů a samotnou editací kódu.

Soft Lite ScriptWorx 4 není pouhým HTML editor – kromě editace HTML kódu umí docela pokročile pracovat i s JavaScriptem, SSC, ASP a dokonce WebTv. Program umí barevně rozlišovat jednotlivé značky, možnost používání klávesových zkratek, neomezený krok zpět, kód stránky je možné konvertovat do XML, náhled stránky je možné automaticky spustit v Internet Exploreru, Netscape Navigatoru a dokonce i v Opeře. Zmíněné prohlížeče ovšem musíte mít naistalovány. Existuje zde dokonce funkce sloužící pro odstranění přebytečných tagů či pro zobrazení času stahování stránky, souboru apod. Oproti minulé verzi programu konečně souborový manažer či jednoduchý editor tabulek. Oproti vizuálnímu editoru tabulek v Homesite je sice nic moc, ale je to lepší, než kdyby v programu nebyl vůbec.

V minulém odstavci jsem se snažil vyjmenovat klady programu, nyní přistoupíme k negativům. Není možné současně otevřít více souborů k editaci, není implementována funkce, která umí najít a nahradit požadovaný řetězec ve více souborech, není možná kontrola syntaxe jazyky HTML či kontrola správnosti odkazů ve stránce. Z minulé verze dále nebyla nijak napraveno zmatené použití funkce Undo (krok zpět), která funguje tak, jak se od ní očekává pouze v případě, že značky nevkládáte pomocí menu nebo pomocí ikon – pak Undo prostě nefunguje. Dále jsem nepřišel na způsob, jak zvětšit velikost okna souborového manažeru směrem dolů. Pokud jste odchovanci Homesite, pak vám bude chybět možnost nastavení vlastních klávesových zkratek, možnost nastavení vlastních barev pro odlišení jednotlivých značek, možnost zalomit řádky či nápověda k vybrané značce, která se v Homesite aktivuje pomocí klávesy F4 nebo roletové menu, které se objevuje při psaní značek.

Závěrem

Soft Lite ScriptWorx 4 doznal od své předchozí verze 3.01 mnoho užitečných změn – z prakticky nepoužitelné minulé verze (které chyběl např. souborový manažer, či editor tabulek) programu se tak díky verzi 4 stal programem velmi praktickým – vyzdvihl bych schopnosti programu při tvorbě JavaScriptu a SSI. Musím zde ovšem zmínit nectnosti programu – není možné editovat více souborů současně, zmatené Undo, žádná kontrola syntaxe HTML či správnosti odkazů apod. Na nepřekonatelný Homesite nemá (alespoň v několika věcech), nicméně bych vám Soft Lite ScriptWorx 4 doporučil alespoň k vyzkoušení, když už je freeware.

Program najdete na těchto stránkách.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *