Teleport Pro = download stránek

21. prosince 1999

Každý z uživatelů Internetu již někdy pocítil potřebu stažení určitých www stránek – ať už za účelem čtení textu v režimu off-line, či pro získání obrázků nebo HTML kódu k prostudování. Redaktor Michal Zálešák vyzkoušel program Teleport Pro a ve článku jej porovnává s program Web Downloader.

Nepříliš levné ceny za Internet, převážně v době silného provozu, nutí k hledání únikových řešení, které by mohly maximalizovat váš pobyt na Internetu za současného snížení účtů za telekomunikační poplatky. Pokud nechodíte často z jednoho serveru na druhý, ale zajímáte-li se obsah jedné prezentace, tak bych jako řešení nejideálnější chtěl poradit následujícího pomocníka – Teleport Pro – stahovač celých internetových stránek, který můžete nalézt třeba na www.tenmax.com nebo využijte českých serverů ke stažení (na konci stránky). Pokud znáte Web Downloader x.x, z díla Olega Chernavina, tak vězte, že tato volba vám dokáže poskytnou ještě o něco větší komfort.

Abychom předešli různým spekulacím ze strany potenciálních stěžovatelů, úplně na začátek bych začal, ač netradičně, s nevýhodami tohoto programu. Po pátrání a zkoumání z nejrůznějších úhlů pohledu jsem přišel pouze na dva, pak už záleží jen a jen na vás, zda vás od čtení následujících řádek odradí. Již dopředu bych ale chtěl poznamenat, že byste rozhodně zůstali ochuzeni. Dost však bylo spekulací, už se soustředíme jen a jen na fakta. Ad 1, neboli zaprvé – nejzákladnějším nedostatek by se nezasvěceným mohla jevit absence lokalizované verze do českého jazyka. Ano, už je to tak – k dispozici je pouze anglická mutace. Díky nejrůznějším pomocným ikonkám bych v tomto tedy nespatřoval žádný problém. Program Web Downloader je ovšem k dispozici i české verzi.

Druhá vada na kráse je o trochu podstatnější – Teleport Pro si totiž stahujete jako nezaregistrovaný program. Za odkódování si firma účtuje nekřesťanských 39.95 dolarů. I tzv. lehká verze je však velice kvalitním pomocníkem – jedinými omezeními zde je 40 užití a 500 souborů na stahování z jednoho serveru. Web Downloader je v podstatě zdarma. I přes tyto fakta si Teleport Pro zatím nemohu vynachválit.

Spolehlivost, na pomyslném žebříčku předností by právě ona zaujímala zcela nepochybně první místo, alespoň co se mých zkušeností týče. Při stahování několika webů programem Web Downloader se tento software při stahování prostě „zasekával“, což často způsobovalo úplné ukončení procesu. Problémy tohoto druhu vyvrcholily, když jsem se pokusil o downloadování prezentace Antispam.cz – ani po, tuším, šesti, sedmi pokusech jsem nebyl úspěšný, vždy v určité fázi se objevilo chybové hlášení a KONEC. Žádné reinstalování nepomáhalo, a tak jsem přešel na Teleport Pro, kde se mi hned na poprvé podařilo bez největších obtíží dostat celou prezentaci tam, kam jsem ji chtěl mít – ke mně na harddisk. Tím druhým je zcela jistě i grafické rozhraní, geografický rozdíl mezi výrobci (západ-východ) je zde zcela jistě patrný.

Volby samotného stahování si nejdříve musíte navolit sami. Pamatováno je úplně na všechno. Krok první obsahuje celkem sedm položek: Stvořit prohlížitelnou kopii stránky na harddisku, Duplikovat stránku (včetně zachování struktury adresářů), Hledej soubory specifického typu, Prozkoumej každý odkaz zaindexovaný na centrální stránce, Stáhni jeden či více souborů z předem dané adresy, Pátrej po klíčovém slově. Vzhledem k účelu, k jakému se Teleport Pro hodí daleko nejvíce, bychom dále rozvedl pouze ten první. Pokud vás zajímají i ty ostatní, doporučuji jednoduchý postup: stáhněte si tento software a zkoumejte na vlastní pěst. Stažení vám na modemu 28.8 Kbps zabere pouhých 5 minut, takže to není žádná hrůza.

Obrazovka programu Teleport Pro

Při dalším kroku jste dotázáni na URL vámi požadované stránky, mimoto můžete zadat ještě jméno, pod kterým chcete, aby byla stažená prezentace uložena. Postupujme dále, v třetím okně si nadefinujete soubory, které chcete zálohovat – na výběr máte z následujícího: Pouze Text, Text a grafika, Text, grafika a zvuky a Vše.

Z vlastní zkušenosti doporučuji poslední volbu – s PHP soubory totiž můžete zažít nemilé překvapení. Některé stránky chtějí po případných uživatelích ještě logovací jméno a heslo – právě tyto informace zadáváte ještě do třetí tabulky. Ve čtvrtém okně vám je pogratulováno k úspěšnému završení procesu. Vámi zadaná fakta uložíte do souboru a kliknutím na modrou šipku (obdoba play na vašem radiomagnetofonu) můžete začít stahovat.

O programu Teleport Pro bychom vám mohli sdělit ještě mnohem, mnohem více. To však nebylo účelem tohoto článku – ten vás měl nalákat na jeho případné vyzkoušení a ne vyčerpávající formou rozvést ÚPLNĚ všechny přednosti. Snažili jsme se být objektivní a poukázali i na nedostatky. I přesto však vyznívá jeho hodnocení z mých úst nanejvýš kladně. Moc rád bych si však poslechl i váš názor.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *