Tjusig – český prohlížeč internetových stránek

5. ledna 2000

Internetový prohlíčeč od českého programátora, který je postaven na jádru Microsoft Internet Exploreru. Čím se liší od obdobných zahraničních programů, kterých je všude spousta? Je totiž vybaven řadou nových funkcí.

Vzhled programu

Program se bohužel velmi podobá Internet Exploreru ve verzi 3.0 a souborovému manažeru pro Windows. Pokud je pro vás důležitý vzhled prohlížeče, asi vás Tjusig moc nezaujme. Každopádně je to program, který umožňuje spojení prohlížeče se souborovým manažerem, který obsahuje všechny potřebné akce k ovládání obou modulů. Okno programu obsahuje všechny potřebné funkce – panel nástrojů, okno manažeru a okno prohlížeče, u kterých můžete libovolně měnit velikost oken podle potřeby. Samozřejmostí je i řádek pro zadávání internetových adres.

Funkce programu

Velmi užitečnou funkcí je již výše zmíněná integrace souborového manažeru do prostředí prohlížeče, čímž při prohlížení stránek můžete lehce otevřít na lokálním disku požadovaný soubor (samozřejmostí je i vyhledávání požadovaného souboru). Výhodou programu je okamžité zobrazení souboru ve vedlejším okně Tjusigu, čímž odpadá zbytečné otevírání jednotlivých souborů v jiných programech. Podporuje 24 různých formátů, jejichž zobrazování si můžete nastavit v nabídce Nastavení – Typy souborů. Zajímavou funkcí, kterou v Internet Exploreru nenajdete je zvětšování a zmenšování obrázků, aby tato funkce fungovala je nutné zaškrtnout akci – Přizpůsobovat velké obrázky, čímž se obrázek, který se nevejde do okna automaticky přizpůsobí velikosti okna. K dispozici je u ruční zvětšení či zmenšení v rozsahu od 0 do 1000 %.

Další zajímavou funkcí je vypsání odkazů z aktuální stránky. V menu Zobrazit zaškrtněte akci Odkazy, tím získáte výpis všech odkazů vedoucích z dané stránky. Program je ve stylu MDI (můžete otevírat více stránek či souborů v jednom okně a nespouštět tak další samostatné moduly jako u Internet Exploreru).

Závěrem

Program Tjusig je zajímavým řešením kombinace souborového manažeru s internetovým prohlížečem. Je alternativou pro uživatele, kteří chtějí rychlý prohlížeč internetových stránek a přitom mít všechny potřebné nástroje k prohlížení stránek. Jelikož Tjusig pracuje na jádře Internet Exploreru je zaručena kompatibilita s nejnovějšími technologiemi, které se objeví na stránkách. Tento program doporučuji i pro off-line prohlížení. Můžete si rychle a snadno najít internetové stránky uložené na vašem disku a pohodlně je prohlížet. Program bohužel neobsahuje nápovědu.

Předchozí verze programu má pouhých 250 kB a nemusíte ji vůbec instalovat – stačí ji rozbalit a spustit. Její výhodou oproti nové verzi je několikanásobně menší velikost instalačního souboru. Nutností je mít nainstalován Internet Explorer 4.0 a vyšší.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *