Tlačítka pro webové stránky 2.

23. března 2003

Protože se můj předchozí článek o výrobě webových tlačítek těšil značnému zájmu, rozhodl jsem se pro vás vybrat další tři zajímavé programy pro tvorbu tlačítek, bannerů a ostatní webové grafiky.

Trellian Button Factory

Okno programu Trellian Button Factory

Program Trellian Button Factory pochází ze stáje internetových programů firmy Trellian Software. Mezi jeho základní funkce patří možnost upravovat tlačítka v různých grafických podobách, k dispozici jsou také knihovny velmi zajímavých hotových vzorů. Jelikož se však program nespecializuje pouze na tvorbu tlačítek, ale na grafiku celkově, můžete využívat i různé další grafické prvky, máte zde poměrně dostatečný prostor pro tvůrčí fantazii. Trellian Button Factory je možné využít nejen pro tvorbu webové grafiky, ale také pro tvorbu různých multimediálních prezentací (samozřejmě ne těch nejnáročnějších). Program má velmi příjemné a přehledné ovládání, které nijak nevybočuje z klasického a zaběhaného rozvržení. Bohužel není zdarma, jde o shareware a cena jeho plné verze je 1 600 Kč. Po instalaci si z vašeho disku „ukrojí“ cca 8 MB.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

H-Knofliczek

Okno programu H-Knofliczek

Program H-Knofliczek má nejenom českojazyčné rozhraní, pochází totiž od českého autora a není o nic horší než zahraniční produkty. Podle své fantazie si zde můžete vytvořit různá tlačítka (i 3D), upravovat jejich barvu, vlastnosti textu a podobně. Výsledek lze uložit do formátu BMP nebo JPG, bohužel schází podpora oficiálního webového standardu PNG. Rozpracovaný projekt lze navíc uložit do speciálního formátu a kdykoli později se k němu vrátit. Tolik k vytváření jednoduchých tlačítek. Program ale umožňuje také automaticky vytvářet aktivní tlačítka, která se mění po najetí myší, přiřadit jim zvuk po najetí případně i při kliknutí a následně vygenerovat HTML kód podle zadaných parametrů. K dispozici je i poměrně obsáhlá nápověda, což je jistě užitečné, zejména s přihlédneme-li k tomu, že je kompletně v češtině. Program je freeware, vyžaduje instalaci a jeho velikost na disku je cca 3,8 MB.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Okno programu Banner Maker Pro

Banner Maker Pro je rovněž velmi zajímavý program, sloužící k tvorbě různých grafických prvků, tlačítek a bannerů. Můžete si vybrat z většiny standardně používaných rozměrů, případně pro tlačítko „na míru“ zvolit vlastní velikost. Podle svých schopností můžete při tvorbě kombinovat všechny dostupné možnosti, jako například barvy pozadí, vkládání obrázků, okraje, 3D okraje, vlastnosti textu a podobně. V tom vám bude nápomocna i mohutná knihovna komponent – při instalaci si totiž nainstaluje cca 500 různých pozadí, námětů, tlačítek, textur a dalších elementů a všechny tyto prvky můžete využívat a kombinovat zcela podle své tvůrčí fantazie. U textu dokonce nechybí ani možnost vytvářet různě ukloněný text, případně text obtékající po kružnici nebo jiné geometrické tvary. Pokud chcete vytvořit animovaný banner z hotových obrázků, pak vám program podá rovněž pomocnou ruku. Obsahuje i funkce pro vytváření aktivních tlačítek, měnících se po najetí myší nebo po kliknutí. Možností je zde opravdu dost i pro pokročilejšího grafika. Výsledné obrázky je možné uložit do formátů BMP, JPG, GIF a TIFF. Zřejmě díky široké paletě nabízených možností není tento program zdarma, ale shareware se zkušební dobou 15 dní a cenou 39 USD. Po instalaci zabírá na disku (včetně velkého množství nainstalovaných obrázků) asi 10 MB.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek HomeSite a .NET
Další článek T-Mobile.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *