HomeSite a .NET

22. března 2003

Už je to několik týdnů, co jsme se naposledy věnovali editoru HomeSite. Vývojářský tým ani početná komunita uživatelů a příznivců HomeSite však nezahálela a tak vám mohu představit několik zajímavých doplňků, o něž lze tento oblíbený editor obohatit.

V únoru tohoto roku Macromedia připravila aktualizaci poslední verze programu, po jejíž aplikaci HomeSite povýší na verzi 5.2. Na webu Macromedie je k nalezení seznam novinek, z podstatných změn bych zmínil snad jen lepší integraci s Dreamweaverem a opravu řady chyb. Bohužel, HomeSite si stále při hledání neporadí s českými znaky, proto pokud z tohoto důvodu zůstáváte u starší verze editoru, svůj postoj neměňte, snad se dočkáte příště…

Zdrojové kódy

Úvod tohoto roku byl u Macromedia opravdu plodný – na jejím webu najdeme ke stažení zdrojové kódy modulů pro barevné odlišení syntaxe (syntax highlighting). Můžete tak nahlédnout pod pokličku vývojářů HomeSite a řadu věcí se i přiučit (zdrojové kódy jsou hojně komentované, což bohužel stále není u řady vývojářů pravidlem). Jste-li z jiných editorů zvyklí na rozdílné barevné schéma, není problém jej přizpůsobit obrazu svému. Bližší informace o tvorbě a integraci nových barevných schémat naleznete na Webelement.net.

Doplňky pro .NET

Představovat čtenářům Intervalu technologii .NET, o níž slyšíme díky masivní kampani Microsoftu doslova na každém kroku, by bylo nošením dříví do lesa. Pátá verze editoru HomeSite je však na trhu už delší dobu, proto na nástup této technologie museli reagovat samotní uživatelé a potřebné doplňky si doprogramovat sami. Světlo světa tak spatřil parser (respektive modul pro barevné odlišení syntaxe) pro jazyky C#, Visual Basic.NET a XSL.

Integraci doplňků si ukážeme na příkladu parseru pro C#. Z archivu přemístíme soubor CSharp.scc do adresáře \Program Files\Macromedia\HomeSite 5\Parsers. Poté spustíme Editor registrů a do větve HKEY_CURRENT_USER\Software\Macromedia\HomeSite5\Parsers přidáme nový klíč s názvem CSharp:

Nový klíč

V HomeSite se poté přesuneme do dialogu nabídky Options | Settings, kde vybereme sekci Color Coding. V seznamu Color Coding Schemes by se měla objevit nová položka – Csharp:

Color scheme

Nyní toto schéma přiřadíme správné extenzi. Ze seznamu vybereme položku Csharp a klikneme na tlačítko Edit extensions. Do editačního políčka dialogového okna poté doplníme řetězec cs. Stiskem tlačítka Edit scheme se ještě můžeme podívat, jak bude výsledné schéma vypadat na ukázkovém vzorku kódu. Po uzavření dialogu Settings se změny promítnou i do aktuálně otevřených dokumentů s extenzi *.cs:

C# - kód

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek haj
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *