Toulky po webu 4.

4. července 2002

Jaký vliv mají uživatelé na obsah webových stránek a jak je vnímají? Dnes si povíme nejen o těchto zajímavých tématech, ale také o samotném obsahu, jeho správě nebo vám poradím, co dát na stránky jako vzorový text. Zmíním se také o řešení potíží s Internet Explorerem 6.0. Samozřejmě nebude chybět nějaká ta drobnost z kaskádových stylů.

Dnešní toulky po webu zahájíme odvážným odkazem na článek od Killing the biggest myth of web design, kterým se Derek M. Powazek pokouší nahlodat tři základní přesvědčení webdesignérů o tom, že uživatelé zásadně neposunují obsah stránky, že neklikají, a hlavně, že jsou všichni stejní. Samozřejmě, že Powazkův článek je reakcí na poslední Alertbox Jacoba Nielsena o použitelnosti webu, ale narozdíl od několika histerických reakcí je Powazkův článek opravdu plný zajímavých údajů.

Nebývá zvykem, abychom vás z Intervalu odkazovali na marketingové servery, ale tentokrát uděláme výjimku. Server eMarketer totiž zveřejnil statistiky o vnímání designu mezi americkými uživateli webu. Můžete porovnat americké statistiky se stavem českého webu.

A až budete porovnávat vzhled, nezapomeňte, že lidé přicházejí na síť především kvůli obsahu. Nora PaulováChristina Fiebichová z Institutu nových médií na Minesotské univerzitě shrnuly základy psaní pro web do textu Five Elements of Digital Storytelling

Kódování HTML

Internet Explorer 6.0 staví tvůrcům stránek neustále nové nečekané překážky. Jednou z nich je rozličné chování javascriptu při různých definicích <!DOCTYPE>. Peter-Paul Koch se na serveru Evolt pokusil navrhnout způsob, jak se s různými deklaracemi vypořádat. Exploreru se věnuje i David Schontzler, když se pokouší donutit nejnovější prohlížeč Microsoftu ke zpětné kompatibilitě u vnějšího odsazení boxů. Posuďte sami, do jaké míry mělo Schontzlerovo snažení smysl.

Pokud ovšem hledáte čistě praktický pohled, pak vás možná zaujme článek A better printable page o kaskádových stylech pro tiskové šablony na serveru NUblog. A když už jsme u těch kaskádových stylů, doporučím vaší pozornosti článek Pure CSS2 Rollovers od Andyho Kinga. Z čistě praktických odkazů pak doplním odkaz na užitečný skript Stanislava Pechy, který umí převádět české znaky na pozice v tabulce unicode.

Drag-and-drop

Pokud zrovna zvažujete, jakým způsobem nechat přetahovat objekty HTML, přijde vám vhod studie Drag-and-Drop versus Point-and-Click Mouse Interaction for Children z univerzity v Britské Kolumbii v Kanadě. Z podobně exaktního pohledu se na web dívá Carol Righi v článku Measuring the Value of Usability Engineering.

Obsah webu

Při správě rozsáhlých zdrojů informací dříve či později narazíte na problém uložení jednotlivých souborů. Někdy prostě nestačí uložení v souborové hierarchii a je potřeba dokument uložit podle klíčových slov. Tomu se právě věnují autoři publikace Placeless Documents.

A když už jsme u toho obsahu, neodpustím si odkaz na poněkud náročnější přírůčku k tvorbě hypertextových textů pro web Five Elements of Digital Storytelling , která vznikla na půdě institutu studií nových médií Minesotské univerzity.

Jestliže se obsahem právě vůbec nezabýváte a potřebujete jen něčím zaplnit prostor na právě designovaném návrhu, aby měl klient nejlepší možnou představu o tom, jak bude web vypadat, zkuste místo obligátního „zde bude nějaký text“ použít smyslu zbavený latiský ukázkový text Lorem ipsum.

Předchozí článek iAudit nebo Net Projekt?
Další článek MetalMania.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *