Tvorba webu ve stínu MX

14. května 2002

V dnešním článku se podíváme na přínosy nové verze Dreamweaveru v oblasti vývoje webových aplikací. Na své si přijdou především příznivci PHP a MySQL.

Jak už bylo řečeno v minulém díle našeho povídáni o Dreamweaveru MX, nová verze v sobě ukrývá vedle Dreamweaveru především Ultradev. Dreamweaver MX lze tak využít jak pro klasický webdesign, tak pro návrh komplexních webových aplikací.

Filosofie

Pokud jste už okusili radosti i strasti vývoje webové aplikace, tak mi jistě dáte za pravdu, že se nejedná o nic triviálního. Je-li navíc tvorba aplikace rozdělena mezi několik lidí (programátor, grafik, webdesignér), o problémy není nouze. Při tvorbě aplikace je totiž nutné vytvářený skript neustále synchronizovat s potřebami webdesignéra. Při psaní kódu aplikace se však často stává, že se programátor ponoří do problému natolik, že ztratí souvislost s výsledným vzhledem stránky a problém je na světě. Programátor je navíc obvykle člověk, který k webdesignu vztah nemá, naproti tomu webdesignér má opačný problém, disponuje totiž bravurní znalostí HTML a JavaScriptu, avšak o skriptovacích technologiích na straně serveru, neřku-li o databázích, toho obvykle moc neví.

Macromedia se tuto propast pokusila řešit uvedením Ultradevu. Tento program disponoval vším, čím původní Dreamweaver, navíc obsahoval komponenty pro návrh webové aplikace, například skripty pro napojení na databázový server nebo lištu pro pohyb mezi jednotlivými záznamy v tabulce. Webdesignér se tak mohl oprostit od potřeby programování a mohl se směle vhrnout do tvorby dynamicky generované stránky. Programátor se naopak mohl soustředit na vývoj skriptů, které pak celkem snadno integroval do visuálního prostředí Utradevu pro potřeby tvorby stránky.

PHP a MySQL

Dreamweaver MX potvrzuje, že touto cestou hodlá vývoj programu směřovat i v blízké budoucnosti. Počet podporovaných platforem se opět rozšířil, vedle ASP, ColdFusion a JSP se ve verzi MX setkáme i s .NET a PHP. Právě PHP bude dle mého soudu velkým tahákem pro české uživatele, pokud k tomu navíc připočteme podporu pro MySQL, myslím, že radost některých potenciálních uživatelů Ultradevu nebude znát mezí. Zde však musím upozornit na jednu chybu, v českých podmínkách velice důležitou. Dreamweaver MX, tedy alespoň jeho poslední preview verze, si bohužel stále neví rady s českými znaky. Typickou ukázkou budiž náhled na tabulku s daty. Se znaky ř nebo č se můžeme rozloučit. Ve výsledné aplikaci však s nimi pracovat lze, problém je pouze v náhledu či dialozích Dreamweaveru.

MySQL

Pomineme-li problematickou podporu znaků naší národní abecedy, podpora jazyka PHP si uznání bezesporu zaslouží. Šikovným pomocníkem při vývoji je funkce Live Data, která v rámci vizuálního módu práce zobrazuje reálná data přímo z MySQL databáze. Dreamweaver si v tomto módu práce poradí také se skripty, vloženými přes funkci include.

Live Data

Pro práci s daty lze pak využít předpřipravené komponenty, takzvané Server Behaviors. Vývojáři Macromedie připravili základní funkce pro práci s daty, jako je vkládání, rušení či úprava záznamů, a klasické komponenty pro navigaci mezi záznamy. Každou z komponent lze navíc díky otevřenosti programu upravit k obrazu svému editací příslušného skriptu. Široké možnosti pak otevírá služba pro výměnu komponent Dreamweaveru zvaná Macromedia Exchange. V souvislosti s ní bych potenciální zájemce upozornil na další problém: podle vyjádření Macromedie nelze zaručit 100% funkčnost komponent vyvíjených pro starší verze Dreamweaveru. Macromedia dle svých slov na odstranění pracuje spolu s vývojáři třetích stran. Pokud však vámi oblíbená komponenta ve verzi MX nefunguje a její autor už na její úpravy nebude mít náladu, máte bohužel smůlu. I to je daň pokroku.

Server Behaviors

XML

Vedle podpory nejrůznějších skriptovacích jazyků v Dreamweveru MX podporuje práci s XML. Pro práci s XML dokumenty lze využít jak klasický Tag Inspector a jeho stromový mód náhledu, tak i nástroj pro import definic elementů z externích DTD souborů jazyka XML. Užitečnou funkcí je také integrovaný nástroj pro validaci XML souborů, kvalit pokročilých parserů však nedosahuje.

Práce s XML

Mám-li shrnout své dojmy z nové verze Dreamweaveru, tak jsou veskrze pozitivní. Nové pracovní prostředí představuje zajímavou alternativu ke stávajícímu. Přepracovaný Code Inspector (snad už konečně) odstranil potřebu přechodu do HomeSite při ruční editaci zdrojového kódu. Tvorba webové aplikace visuálním způsobem už asi každému nesedne, pro mnoho uživatelů však bude jistě přínosem, ne každý se chce učit programovat. Mějte však na paměti, že při této volbě budete zcela odkázáni na možnosti komponent, které vám někdo musí předem připravit.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *