Tvoříme přístupné webové stránky

4. listopadu 2004

V každé příručce tvorby kvalitního webu se dočtete, že vaše stránky musí být přístupné. Co ale taková přístupnost obnáší, jak tvořit přístupné weby a jak přístupnost testovat? To se dočtete v knize Davida Špinara Tvoříme přístupné webové stránky.

Autora knihy, Davida Špinara, můžete znát z jeho weblogu, zaměřeného na přístupnost webových stránek, kde také přípravu knížky avizoval.

Samotná kniha je rozdělena do tří logických částí. První část Co je přístupnost a komu je prospěšná je úvodem celé knihy, kde se dočtete, proč má smysl zabývat se přístupností u svých webů. Dovíte se, co znamená přístupnost a jaké jsou výhody přístupného webu, navíc David Špinar vyvrátí několik mýtů (například že přístupný web je dražší, ošklivý a brání kreativitě).

Následuje popis pěti nejčastějších handicapů, které brání uživatelům v přístupu na webové stránky. První část knihy je zakončena představením metodik Web Content Accessibility Guidelines, Section 508, Blind Friendly Web a Pravidla pro tvorbu přístupného webu, na které se bude David Špinar odvolávat ve zbývajících částech knihy.

Když už víte, proč je přístupnost webu důležitá, čeká na vás druhá část Pravidla tvorby přístupného webu. Ta zabírá převážnou část knihy a najdete v ní návod, jak tvořit přístupné weby (včetně přístupných obrázků, formulářů, tabulek, písem, barev a podobně). Nechybí také kapitola věnující se tvorbě přístupného PDF.

U řady příkladů najdete screenshoty webových stránek, především webů státní správy a velkých webů, které dané pravidlo přístupnosti plní či neplní.

Poslední část Testování přístupnosti webu vám ukáže, jak testovat webové stránky. Testovat můžete ručně, či pomocí jednoho ze čtyř představených nástrojů – Bobby, Cynthia Says, aDesigner a WAVE.

Na konci knihy naleznete čtyři přílohy – kompletní Pravidla pro tvorbu přístupného webu, výběr z Web Content Accessibility Guidelines, Blind Friendly Web a kontrolní tabulku pro testování přístupnosti.

Co musím knize rozhodně vytknout, je ohromné množství překlepů, gramatických chyb, ale také sem tam chyb logických nebo chyb v ukázkách. Na to, že jde o původní českou knihu a ne o překlad, je to špatná vizitka hlavně korektora (který se na svoji práci vykašlal). Kazí to dojem a ruší při čtení.

I přesto jde o obsahově výbornou knihu, která by neměla chybět v knihovničce žádného webdesignéra, který má za cíl tvořit kvalitní weby.

Informace o knize

Název: Tvoříme přístupné webové stránky
Autor: David Špinar
Vydal: Zoner Press
Cena: 350 Kč (315 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *