Velká kniha digitální fotografie

26. ledna 2004

Do rukou se mi dostala publikace, která si svým hrdým názvem nárokuje informovat vás o všem potřebném a zajímavém kolem digitální fotografie. A musím přiznat, že v tomto případě je název celkem na místě. Kniha sice není nijak velká ani formátem ani počtem stran, ale je to dospělý praktický průvodce světem digitální fotografie.

Pouhých 272 plnobarevných stran obsahu na křídovém papíře v pevné vazbě je rozděleno do šesti hlavních kapitol. Úvod je zajímavý zejména pro člověka, který se rozhoduje mezi pořízením klasického a digitálního fotoaparátu. Prakticky porovnává klady a zápory obou variant a je jedním z nejužitečnějších srovnání (pro potenciálního budoucího fotografa), které jsem v poslední době četla.

Druhá a třetí kapitola se zabývá již digitálním fotoaparátem jako takovým a digitální fotografickou technikou. Napomůže radou při výběru typu a funkcí, vysvětlí mnohé technické záležitosti a tajemné odborné termíny. Nenahradí vám příručku ke konkrétnímu fotoaparátu, ale určitě budete mít po přečtení této kapitoly mnohem jasnější představu, co a proč při nastavení a samotném fotografování vlastně děláte, což je důležitým krokem k dobrým fotografiím.

Nabyté zkušenosti zúročíte v praxi, ale stále to ještě není ono. Co s tím? Majitel fotografií v digitální podobě může zasednout k počítači, otevřít Photoshop nebo obdobný editor a začít odbarvovat, přibarvovat, simulovat filtry, ostřit, rozmazávat, doupravovat své snímky k dokonalosti. O tom všem vás poučí kapitola čtvrtá. V praktickém popisu základních a středně pokročilých úprav fotografií mi chyběla snad jen tvorba rámečků (pořád hledám, jestli jsem je někde nepřehlédla, ale i rejstřík mlčí).

Kapitola pátá pak probírá prohlížení, tisk a prezentaci vašich fotografií. Není nad to se zdařilými fotografiemi také moci pochlubit ve vytištěné podobě, webové galerii nebo na prezentačním CD. Tady bych jen podotkla, že pro běžného českého uživatele je na trhu i zajímavější editor na zpracování fotografií než ACDSee nebo IrfanView – Zoner Media Explorer, který autoři knížky sice zmiňují, ale nijak podrobněji nepopisují. Nicméně nejspíš je to zapřičiněno pouze tím, že vývoj v informatice je mnohem rychlejší než psaní knížek.

A když už máte technicky zvládnutý celý životní cyklus své fotografie, šestá kapitola vás obohatí praktickými radami pro fotografování, které vám jistě umožní ještě lepší tvůrčí vyjádření vašeho fotografického záměru. Portréty, krajinky, oslavy, fotografování v ateliéru, makro, reportáž, nyní již se můžete směle pustit do všech těchto zajímavých oblastí fotografie.

Mám-li shrnout dojmy z této knihy z nakladatelství Computer Press, musím přiznat, že mne příjemně překvapila svoji praktičností a užitnou hodnotou. Autoři zjevně vycházejí ze svých bohatých zkušeností a ve srozumitelné formě je předkládají čtenáři. Výhrady mám k sazbě knihy, na některých místech jsou sloupečky textu tak úzké, že je to již na úkor čitelnosti textu. Chtělo to více myslet a lépe rozvrhnout umístění bohatého obrazového materiálu. Celkově bych knihu doporučila zejména začátečníkům, kteří to s digitální fotografií myslí vážně, ale i pokročilý uživatel může díky této knize zaplnit mezery ve svých znalostech a pochytit pár dalších dobrých tipů a triků pro kvalitnější a zajímavější fotografie.

Informace o knize

Název: Velká kniha digitální fotografie
Autor: Petr Lindner, Miroslav Myška, Tomáš Tůma
Vydal: Computer Press
Cena: 299 Kč (269,10 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek vsb
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *