Virtuální studium – Dashöfer.cz

7. června 2005

Nakladatelství Verlag Dashöfer sice nenabízí zájemcům „virtual classroom“ pro interaktivní studium, avšak jeho produkty se k učebně na internetu blíží. Poskytují distanční vzdělávání pomocí on-line kurzů a on-line knih, takže formou e-learningu šetří čas a náklady při získávání znalostí. Pro ty, kteří dávají přednost individuálnímu, částečně asistovanému studiu, nabízí Dashöfer například zdokonalování ve znalostech práva a účetnictví, nebo internetové kurzy Excelu.

Nakladatelství Verlag Dashöfer, s.r.o., poskytuje on-line služby na webu Dashöfer.cz. Dostanete se k nim z hlavní stránky přes menu v levém sloupci | Přehled produktů | On-line služby |. V nabídce je výběr on-line kurzů a on-line knih, převážně zaměřených na specializované obory, jimž se nakladatelství tradičně věnuje. Je to kromě práva pro management také účetnictví, problematika daní i počítačové gramotnosti. Tento server je ryze komerční. Pokud si chce zájemce produkty předem informačně prohlížet, má na vybranou pouze některé, a to po omezenou dobu. Podmínkou je registrace. Uživatelské jméno a heslo klienta pak platí pro všechny portály a on-line služby Verlag Dashöfer, které jsou přístupné pro testování.

Část nabídky on-line služeb
Nabídka on-line služeb

On-line kniha

Produkty označené jako Kniha on-line jsou vlastně obdobou publikací, které zakoupíte v internetovém obchodě, případně u prodejce v kamenném obchodě. On-line verze má však řadu výhod. Je to v prvé řadě pravidelná aktualizace, která pružně reaguje na legislativní změny. Nemusíme se tedy obávat, zda různé paragrafy a nařízení ještě platí. To je dnes, v době neustálých legislativních novelizací, velmi důležité. Další výhodou je fulltextové vyhledávání a vzájemné propojení kapitol, což ušetří čas při hledání informací. Jednotlivé části knihy lze rovněž vytisknout a zaslat komukoli e-mailem.

V této nabídce mě zaujala on-line kniha Daňově uznatelné náklady. Jak autoři uvádějí, je tato on-line publikace určena všem poplatníkům, kteří vedou účetnictví. Velmi podrobně a uceleně zpracovává problematiku uznatelnosti nákladů, neschází zde ani řešení praktických příkladů, včetně správného zaúčtování jednotlivých položek. To jistě uvítá každý, kdo má co do činění s účetnictvím. Velkým kladem je rovněž skutečnost, že mnohé účetní případy jsou komentovány odborníky na správu daní, takže správnost postupu je zaručená kompetentními znalci.

On-line kniha: Daňové uznatelné náklady
On-line kniha: Daňové uznatelné náklady

On-line kurz

Produkty, označené jako On-line kurz, již svým názvem naznačují charakteristické výhody e-learningu. Můžete je studovat v klidu na svém počítači, čas věnovaný probírané látce si plánujete sami. Nejste závislí na nikom. Každá lekce má jasný postup, jak a kdy jednotlivé nástroje použít. Také zde je výuka vysvětlována a procvičována na příkladech, které dokreslují situaci, jež může nastat v kancelářské praxi. Na konci každé lekce jsou příklady k procvičení, ve kterých si ověříte, zda jste správně pochopili probíranou látku.

V této nabídce jsem si podrobněji prostudoval on-line kurz MS Excel databáze, což je slovy autorů kurz pro profesionální „tvořitele“ v Excelu se zaměřením na práci s databází. Je rozdělen na třináct lekcí, sestavených tak, aby se student naučil efektivně pracovat s manažerskými nástroji v MS Excel, který patří vedle MS Wordu bezesporu k nejpoužívanějším softwarovým nástrojům celé řady profesí. Zde chválím, že zájemci si mohou prohlédnout zkrácenou verzi kurzu pomocí Průvodce kurzu (Flash), případně si ukázku stáhnout do svého počítače.

On-line kurz: Průvodce ukázkou "Excel databáze"
On-line kurz: Průvodce ukázkou „Excel databáze“

K velmi dobrém produktu patří podle mého také Fulsoft, což je on-line zdroj právních informací pro každodenní praxi. Obsahuje předpisy Sbírky zákonů, Sbírky mezinárodních smluv, judikaturu a Finanční zpravodaj. Je rovněž vybaven fulltextovým vyhledáváním ve Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv od roku 1945. Všechny předpisy jsou v originálním i aktuálním znění včetně zachycení historie změn. Tento modul rovněž obsahuje testovací verzi na čtrnáct dní zdarma.

K jedničce v daňové problematice zcela určitě patří On-line kurz DPH 2005, rovněž třináct lekcí. Každá má stručný výklad jedné z problematických oblastí uplatňování DPH v podmínkách nového zákona o DPH ve znění od 1. 1. 2005, včetně novelizace od června 2005. Kurz obsahuje otázky a příklady k procvičení s okamžitým hodnocením správnosti, absolvování kurzu je zakončeno Certifikátem. Přesně tady by se ale hodil modul virtuálního studia, aby student mohl v případě nejasnosti požádat lektora o pomoc. Je rovněž škoda, že tento kurz neobsahuje testovací verzi, ani průvodce kurzem, aby si zájemce mohl udělat obrázek o jeho kvalitě a výkladu.

Technologie

Hlavní stránka serveru je založena převážně na tabulkovém layoutu. Odkazová WWW stránka On-line služby a navazující používají kromě klasického HTML kódu také JavaScript a kaskádové styly. Všechny on-line produkty fungují nejen v MSIE 6, ale zkoušel jsem zobrazení také v Opeře 8.0 a Firefoxu 1.0.4, které jsem shledal bezproblémovým. Průvodci on-line kurzů ovšem pracují na platformě Macromedia Flash Player – jestliže prohlížeč uživatele nemá nainstalované potřebné zásuvné moduly, objeví se automaticky okno s upozorněním a možností doinstalace.

Uživatelské prostředí

U on-line knih se mi líbila možnost vytvářet vlastní záložky. Ty si zapamatují místo v knize, kde čtenář ukončil studium, takže se rychle a jednoduše dostane při další návštěvě k potřebné pasáži. Jednotlivé části knihy lze rovněž jedním kliknutím vytisknout či zaslat komukoli e-mailem. Ke komfortu přispívá také bezplatný Odpovědní servis, který je k dispozici pro případ, že si ani po přečtení příslušných kapitol neví studující rady. Tedy náznak interaktivního studia, běžného u virtuální výuky. On-line lektora (tutora) tu zastupuje dodatečná odpověď odborníka.

I u on-line kurzů může uživatel vytvářet vlastní záložky. Oceňuji, že veškeré absolvované lekce má studující přehledně uloženy na internetu. Pokud bude potřebovat procvičit látku z některého kurzu, jednoduše navštíví své osobní stránky, na nichž má archivovány všechny použité lekce. Student má rovněž k dispozici setříděné soubory, určené pro přímé použití ve své kanceláři.

Vadil mi podbízivý přístup firmy k testovacím verzím produktů. Pokud máte zájem o některý produkt, musíte se nejprve zaregistrovat, což je běžné i na srovnatelných serverech. Avšak další postup se odlišuje od ostatních. Například po kliknutí na tlačítko Testovat očekáváte, že se otevře testovací verze. Nikoli! Objeví se dialogové okno Objednání produktu s formulářem přihlášení. Jinou možnost nemáte! Pokud si tedy chcete produkt prohlédnout, jsou na vás vyžadovány další a další soukromé informace, a pokud si například chcete otestovat on-line právní předpisy, bude vám poštou zaslána také zálohová faktura na roční předplatné této on-line služby. Nic proti tomuto marketingovému tahu, může být zajímavý pro potencionálního zákazníka, nahodilého zájemce, který se chce pouze seznámit s produktem, však obtěžuje a firmě Verlag Dashöfer tak narůstají zbytečné náklady. Nehledě k tomu, že mnohého návštěvníka může tento způsob od seznámení s produktem přímo odradit.

Celkově působí web Dashöfer.cz střídmým a vyrovnaným dojmem. Design a jeho struktura odpovídají zaměření. Méně informací na vstupní stránce pomáhá k rychlejší orientaci. Navigace, umístěná v levém vertikálním menu, je účelná a logická, takže návštěvník se na hlavní stránce webu dobře orientuje. Totéž lze říci o jednotlivých on-line titulech.

Sekvence on-line kurzů jsou vysvětlovány srozumitelným jazykem, který se vyhýbá úřednickému stylu. On-line knihy (právo, účetnictví a další) musí pochopitelně dodržet legislativní jazyk. Kladem je rovněž to, že seznamování s problematikou je zaměřeno na potřeby praxe.

Škoda, že vlastního „Průvodce“ má jen malá část nabízených titulů. Rovněž bezplatná testovací verze je zařazena pouze u některých produktů. Přesto je tento server rozhodně přínosem pro český e-learningový trh. Úplné spokojenosti klientů však brání absence distanční výuky pomocí virtuálního studia, což je současný trend, na nějž by měl reagovat i tento server a nezůstávat pouze na jeho počátku.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *