Virtuální studium – Prevent.cz

5. srpna 2004

V naší analýze, která se věnuje virtuálnímu studiu na internetu, nelze vynechat web „Prevent.cz“ stejnojmenné české společnosti. Zájemcům o e-learningové vzdělávání nabízí hned několik produktů. Firemní klientele je určen vzdělávací systém „Instructor PREVENT“. Jednotlivce může zaujmout „Elephant Virtuální akademie“ s on-line kurzy. A ve snaze rozšířit tuto formu studia jde společnost ještě dál – umožňuje studium interaktivních kurzů také prostřednictvím aplikace pro mobilní telefony „eMobil PREVENT“.

Web Prevent.cz, který je zaměřen na poradenství, týkající se bezpečnosti práce a požární ochrany, mě zaujal rozsahem služeb zahrnujících i outsourcing. Nejrozšířenější produkt Instructor PREVENT nabízí e-learningové kurzy metodou ASP. Pro klienta tím pádem odpadá nákup drahého software Learning Management System (LMS). Pro firmy to tedy neznamená pouhý pronájem kurzů, ale celého systému pro řízení vzdělávání v oblastech legislativou vyžadovaných školení. Dále jsem byl překvapen vstřícností dalšího projektu Elephant Virtuální akademie pro jednotlivce. Zatímco na konkurenčních serverech je většinou krátká doba, určena pro zkušební provoz kurzu, v akademii Elephant je rozšířena na roční bezplatné ověřování. Vedle různých e-learningových kurzů jsem tu našel také, dá se říct, neobvyklost – zdrojové kódy. Zájemce si tak může vytvořit vlastní výukový kurz. A aby těch překvapení nebylo dost, společnost PREVENT vyvinula aplikaci eMobil PREVENT také pro mobilní telefony. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé služby.

Hlavička webu "Instructor PREVENT"

Přívětivý instructor

Hlavní aplikací e-learningových kurzů je Instructor PREVENT. Jak uvádějí na www stránkách autoři, aplikace „je určena organizacím k zajištění legislativou vyžadovaných školení v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany, včetně správy agendy školení a vzdělávání“. Mimo jiné obsahuje LMS – systém pro řízení výuky, e-learningové kurzy, lektorskou podporu uživatelům a průběžnou aktualizaci obsahu. LMS je konfigurován přímo na poskytování tohoto typu kurzu. Zájemce se může podívat, jak jednotlivé kurzy fungují. Stačí aktivovat: | Instructor PREVENT | Ukázka kurzů |.

Ukázka kurzu pro výuku řidičů
Kurz pro řidiče: Kruhový objezd

Vyzkoušel jsem většinu z dostupných ukázek. Otevření aplikace kurzu je otázkou několika vteřin, a to přesto, že obsahují Flash animace. Navigace je jednoduchá. Na další stránky se dostanete pomoci šipek, ovládání je svižné. Zájemce se může podívat například na kurz bezpečnosti práce, ale také první pomoci a třeba i kurz řízení vozidel v zahraničí. Líbil se mi kurz pro řidiče a také kurz požární ochrany, a to nejen informační obsah, který vysvětluje potřebná pravidla, ale také grafické zpracování.

Kurz požární ochrany ilustrují četné animace
Kurz požární ochrany: Únik před ohněm

Aplikaci Instructor PREVENT využívají ke vzdělávání svých zaměstnancům některé známé firmy jako Czech On Line, Oracle, Alcatel Czech či Philips ČR. Kurzy od PREVENTu však lze nasadit i do vlastních LMS. Tuto variantu zvolili například Český Mobil, ČSOB, GE Capital Bank a jiné renomované společnosti. Škoda jen, že některé ukázky kurzů (jako třeba „Oskar – specifikace BOZOP a PO“) obsahují pouhé torzo z vyrobené aplikace (textový Zákoník práce). Případný zájemce si tak nemůže udělat větší představu, jak je kurz zpracován.

Logo webu "Elephant - Virtuální akademie"

Akademie s vlastním kurzem

Ti uživatelé, kteří z různých důvodu nehodlají investovat do nákupu kurzů, mají také řadu možností, a to využitím produktu Elephant Virtuální akademie. Podmínkou je pouze registrace. Zájemce tak získá okamžitě po přihlášení osobní účet a automaticky roční přístup do jednoho e-learningového kurzu zdarma (je jich zde k dispozici celá řada). Dosud ojedinělou novinkou na serverech tohoto druhu je nabídka zdrojového kódu pro vlastní publikování. Uživatel si tak může vytvořit kurz podle svých představ a požadavků, následně jej pak na webu Elephant vystavit a prodat s padesáti procentním ziskem. Postup je jednoduchý. Z adresy Download kurzu si zkopírujete soubory do adresáře pro své první tři karty kurzu. Poté vyrobíte vlastní HTML stránky, které uložíte do kořenového adresáře na svůj pevný disk. Tyto stránky budou tvořit základ kurzu, který pak můžete dále rozšiřovat.

Uživatel si může stáhnout zdrojový kód pro výrobu vlastního kurzu
Ukázka předlohy pro vytváření kurzu

e-mobil Prevent

Žhavou novinku v on-line výuce představuje od letošního dubna možnost studia kurzu přes mobilní telefon. Společnost PREVENT zpřístupnila veřejnosti na www stránce aplikaci e-mobil PREVENT, která umožňuje studium interaktivních kurzů při cestování třeba ve vlaku, autobuse či na vycházce v parku. K tomu je třeba mobilní telefon s podporou prostředí JAVA. Aplikaci si uživatel stáhne do svého mobilu přímo nebo přes wapové rozhraní. Podle informací firmy PREVENT jsou k dispozici verze Smartphone Edition (SE), určené a testované pro mobilní telefony SonyEricsson P800 a P900, Nokia 6600 a Nokia 7650, a rovněž verze Mobilephone Edition (ME), které byly testovány pro značky Nokia 6600, SonyEricsson T610, Motorola V500, Samsung X-100 a Siemens S55. Verze ME je instalována jako samostatná aplikace pro každý kurz. Ve verzi SE se do telefonu nainstaluje aplikace spolu s kurzem „Specifika řízení ve městě“. Výhodou této verze je možnost přihrávání dalších kurzů do aplikace z internetu přes wapové (Nokia) nebo datové (SE) připojení.

Kurz na displeji mobilního telefonu Sony Ericsson
Aplikace „e-mobil PREVENT“ umožňuje studovat kurzy také prostřednictvím mobilního telefonu

Technologie

Jednotlivé kurzy pracují na platformě Java 2 a pro animaci obrázků a nápovědu využívají Macromedia Flash. Při prohlížení kurzů jsem neměl žádné problémy. Úvodní načítání i samotné přehrávání animaci probíhá svižně (testováno na Windows XP). Zdůrazňuji však, že kurzy nebere browser Mozilla. Pro výběr kurzů doporučují autoři využít HTML kurzy s příjemnějším ovládáním a grafikou, interakcemi. Pro tento formát kurzů musí mít uživatel nainstalován prohlížeč MSIE verze 4.01 SP1 nebo NN 4.06 a vyšší. Pokud byste měli potíže, vyberte raději z nabídky kurzy ve formátu Flash, které jsou bez problémů zobrazitelné na všech běžně užívaných platformách. Pokud nemá uživatel nainstalován na svém počítači plugin Macromedia Flash Player, měla by se mu v prohlížeči přihlásit automaticky instalace ze zdroje Macromedia.

Uživatelské prostředí

Webové stránky, o nichž byla řeč, splňují základní nároky uživatele. Dobře se v nich orientuje, navigace je logická a přehledná, prohlížení odsypává, nenašel jsem žádný zádrhel. Kód využívá k vytváření layoutu stránek kombinaci tabulky a kaskádového stylu (poznamenávám, že zde nehodnotím, ale pouze konstatuji). Trochu mi vadí nejednotnost image u hlavních www stránek produktů PREVENT. Tedy konkrétně – „Instructor PREVENT“, „Elephant“ a dále „Konzultant PREVENT“ (informační systém) a „Portal PREVENT“ (klientské rozhraní s agendou BOZP a PO) mají rozdílné grafické prostředí včetně zvolených barev. Naproti tomu „PREVENT.cz“ má pěknou grafiku. Proč nejsou takové i ostatní www stránky?

  • Instructor Prevent – Zde pokládám za pozoruhodné nabízení produktu formou ASP (pronájmu produktu). Tím je umožněno maximální propojení celého systému s dalšími aplikacemi a službami. Takže Instructora může uživatel prakticky využívat odkudkoli na celém světě. Vizuálně není zvolena šťastně barva podkreslující text na této stránce (#C0C0C0). Patří k běžně používané klasice a zde působí příliš jednoduše.
  • Elephant Virtuální akademie – Z této stránky se dostanete prostřednictvím levého menu například k informacím o e-learningu obecně. Můžete se podívat na přehled nabízených kurzů (jeden stojí pouze 90 Kč), nebo se přímo podívat do katalogu kurzů. Tato stránka je velmi přehledná a uživatelsky přívětivá.
  • e-mobil Prevent – Zde je třeba ocenit, že se dokonale podařilo zvládnout zjednodušení elektronického kurzu pro mobilní telefony. Přitom kurz na displeji mobilního telefonu nepostrádá interaktivitu ve formě kontrolních otázek, ani závěrečný zkušební test.

Web „PREVENT.cz“ a jeho navazující weby patří bezesporu k propagátorům e-learningu, virtuálního studia a informačních technologií obecně, a to v oblastech dosud tímto oborem nedotčených. Svědčí o tom například zájem o firemní školení na webu „Instructor PREVENT“, kde k 1. červenci 2004 zaregistrovali 8 012 uživatelů. Počet přidělených kurzů tak překročil hranici 27 tisíc kurzů. Nespornou předností e-learningového vzdělávání je jeho dostupnost. LMS může být provozován nejen na lokální intranetové síti (jedné firmy), ale při instalaci na internetový server je možné studovat z kteréhokoliv místa. Připočteme-li k tomu možnost studia kurzu prostřednictvím mobilního telefonu, otevírají se nám dosud netušené možnosti, i když tento způsob naráží u nás stále na cenové bariéry. Aktivita společnosti PREVENT v oblasti e-learningu, včetně jejího progresivní přístupu v poskytování produktu, stojí proto za pozornost. Něco podobného by bylo u nás žádoucí třeba při získávání evropského průkazu počítačové gramotnosti (ECDL).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek esso
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *