WAP a WML – kam umístit hotovou prezentaci?

13. července 2000

Představili jsme si nový fenomén – WAP a jeho WML jazyk, zkusili jsme si vytvořit jednoduchou WAPovou prezentaci, okořenili jsme je obrázky ve formátu WBMP a nyní chceme, aby naše stránky byly přístupné uživatelům z celého světa, ale zároveň nehodláme platit peníze za umístění prezentací u některého z poskytovatelů webového prostoru. Z tohoto důvodu si v dnešním díle našeho seriálu představíme freewaphostingový server FreeWap.cz.

Celý server mají na svědomí dva lidé – Pavel Roreček a Jan Šlauer. FreeWap.cz není jejich hlavním zdrojem příjmů, ale chvályhodný koníček a touha dát českému internetu něco, co potřebuje, od čehož se také odvíjí množství poskytovaných služeb. On-line generátor WML stránek pro tvorbu jednoduchých WAPových prezentací, přehledný správce souborů, neomezený prostor pro WML stránky (pozor, jen pro WML!) a jednoduchá adresa ve formátu freewap.cz/wap/jmeno_uzivatele – to je jen malá část nabídky serveru FreeWap.cz.

Pro zřízení schránky pro vlastní WAPovou prezentaci není nutné vyplňovat žádné složité dotazníky, žádné závazné objednávky ani nic podobného. Přímo na stránce stylově uzpůsobené podstatě služby (například menu je zasazeno do displeje mobilního telefonu) zvolíte v levém menu, v němž naleznete také užitečné odkazy na často kladené otázky a odpovědi či na jiné stránky zabývající se WAPem či tvorbou stránek v něm, nabídku registrace, přečtete si pravidla, zvolíte si své uživatelské jméno (které je zároveň součástí adresy), vyplníte registrační formulář a tradá, můžete začít tvořit svou WAPovou prezentaci, nebo si pohodlně přes správce souborů vytvoříte již dříve vytvořené stránky.

Vzhledem k tomu, že existuje řada lidí, kteří nemají zájem učit se něco, co jim mohou spolehlivě vygenerovat již někým dříve vytvořené programy a mezi tyto určitě patří i jisté procento čtenářů Intervalu, jistě nebude na škodu zmínit WML generátory použité na FreeWap.cz. Ten první je standardní a slouží pro vytvoření zcela jednoduché WAPové prezentace, kterou může WML jazyka znalý uživatel sám modifikovat dle svých představ. Od června však na FreeWapu funguje také Advanced WML generátor a jak již název samotný napovídá, zvládne toho mnohem víc, než jen základní stránku. Pomocí něj si totiž můžete vytvořit již zcela profesionální WAPovou prezentaci s nadpisy, obrázky, odkazy na jiné stránky, to vše v pořadí, v jakém si vše nadefinujete (viz. obrázek).

Dalším, nově přidaným, zajímavým prvkem je galerie WBMP obrázků, v níž si budete moci vybrat zkonvertované grafické výtvory, které vám dle vašeho názoru zpestří či jiným způsobem oživí vaši WAPovou prezentaci. Pokud tedy nejste sami dostatečně nadaní, nebo se vám nelíbí konverze vašich oblíbených obrázků z některého z námi již dříve představovaného konvertoru JPG/GIF/BMG – WBMP, jistě uvítáte také tuto možnost. Výhodou navíc je, že hotové prezentace můžete on-line zkontrolovat přímo ve správci souborů, neboť kliknete-li na příslušný soubor s koncovkou WML, FreeWap vám okamžitě pomocí JavaScriptu otevře v novém okně náhled vaší stránky přes webový simulátor Nokie 7110 z Gelon.net.

Vzhledem k tomu, že FreeWap.cz je poměrně mladá služba (server existuje necelé dva měsíce), dá se předpokládat, že jeho vývoj bude v dohledné době i nadále pokračovat stejným tempem, jako dosud. Vezmeme-li v potaz, že FreeWap.cz je navíc umístěn na dostatečně rychlém serveru a prostor pro webové prezentace nabízí zdarma, nemusí již běžný internetový nebo chcete-li WAPoidní uživatel nad ničím přemýšlet a svou WAPovou stránku si může vytvořit a zpřístupnit ji celému světu během několika málo minut.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *