WDVL: Web Developer’s Virtual Library

1. června 2001

Máme tu první červnový pátek a s ním k vám přichází další WebTIP. Tentokrát jsem hledal informační server, který by byl zaměřen obecně na tvorbu www stránek. Našel jsem další z rodiny serverů společnosti Internet.com, je jím Web Developer’s  Virtual Library. Jedná se o rozsáhlou encyklopedii web designu s řadou tutoriálů a článků.

O serveru

Server najdete na adrese www.stars.com. Přivítá vás klasicky rozdělená úvodní stránka do tří sloupců. Levý sloupec obsahuje řadu různých odkazů na vybrané články a tutoriály. Také je zde vyhrazeno místo pro anketu, možnost vyplnění své e-mailové adresy za účelem nechání se informovat o nově vydaných článcích, apod. Prostřední nejširší sloupec obsahuje seznam nejnovějších článků s jejich krátkými anotacemi. Pravý sloupec se skládá z menu, jehož odkazy vedou na různá témata. V horní části stránky je formulářové pole pro zadávání klíčových slov pro vyhledávání.

Co zde najdete?

Podíváme-li se blíže na menu v pravém sloupci, zjistíme, že první a nejobsahlejší částí je část AUTHORING, která obsahuje články týkající se různých technologií pro tvorbu www. Odkazy v další části menu DESIGN jsou věnovány tvorbě designu. Následuje menu SOFTWARE věnované různým utilitám, nástrojům, plug-inům, a dalším, co souvisí s tvorbou webu. Další menu INTERNET obsahuje odkazy na obecnější články týkající se bezpečnosti, protokolů, apod. Předposlední částí menu je WDVL RESOURCES, které sdružuje odkazy na různé články pro začátečníky, pokročilé a různé referenční materiály. Posledním menu je krátce nazvané WDVL a obsahuje odkazy na informace týkající se serveru, např. kompletní obsah, TOP 100 článků, často kladené dotazy, apod.

Authoring

V této části najdeme články týkající se řady programovacích jazyků, nástrojů a technologií: ASP, HTML, DHTML, Flash, VRML, XML, CSS, CGI, Java, Javascript, Perl, PHP či problematika SSI (Server Side Includes). Každá z odkazovaných kapitol pod svým nadpisem zobrazuje v přehledné tabulce obsah celé kapitoly. Kliknutím na velký nadpis v levém sloupci tabulky se dostanete na příslušný tutoriál či článek. Nejnovější články jsou zobrazeny nejvýše.

Jednotlivé články jsou napsány velmi přehledně a díky řadě příkladů jsou docela dobře pochopitelné.

Design

Pro ty, co se zabývají otázkami designu, bude velmi užitečná tato kapitola. Soubor článků je dále rozdělen do 4 podkapitol: LAYOUT, NAVIGATION, IMAGE & ICONS a MULTIMEDIA. Samotné názvy těchto kapitol dávají najevo, čeho se tématicky týkají. V části LAYOUT se autoři zabývají zejména otázkou tabulek a kaskádových stylů, které zcela jistě jsou základem vzhledu stránek. V části NAVIGATION naleznete např. články o rámcích (frames). Některé odkazy (zpravidla na již hotové ukázky) vedou na stránky mimo server. Hlavně v části IMAGE & ICONS najdete odkazy na stránky, kde si můžete stáhnout řadu různých ikon či obrázků. Poslední část MULTIMEDIA obsahuje články zabývající se např. přehráváním videa na www stránkách, problematikou kódování, apod.

Graphics

U designu ještě chvíli zůstaneme. Podívejme se na část GRAPHICS. Je opět rozdělena do několika tématických podčástí jako jsou: TOOLS, FORMATS, COLOR, 3D, IMAGES, ICONS, BACKGROUND. Naleznete zde články např. z oblasti používání grafických programů Paint Shop Pro a Adobe Photoshop, dále články zabývající se např. tvorbou banerů, nebo popisem základních grafických formátů pro web, jako jsou GIF, JPEG a PNG.

Další informace

Další části hlavního menu projdu už krátce. V časti SOFTWARE je docela zajímavý odkaz BROWSERS, který vás odkáže na stránku s odkazy na nejrůznější prohlížeče. Zjistíte, že na světě je celá řada různých prohlížečů od různých výrobců. Odkazy zpravidla vedou přímo na oficiální stránky těchto prohlížečů, kde si o nich můžete dočíst více. Pod odkazem EDITORS najdete celou řadu odkazů na nejrůznější, zejména HTML, editory. Odkazy na pluginy do prohlížečů hledejte v  kapitolce PLUGINS.

V části INTERNET bych poukazál na několik odkazů. Informace o jazyku SQL a databázích můžete najít pod odkazem DATABASES. Velmi mě překvapilo, že kromě klasických článků popisující jazyk SQL, jsou zde k nalezení i články teoretičtěji zaměřené (např. normalizace tabulek, apod.). Po kliknutí na odkaz PROTOCOLS se dostanete na stránku s přehledným popisem základních protokolů kolem www stránek.

V předposlední části WDVL RESOURCES je také několik odkazů, které stojí za zmíňku. Prvním z nich je BEGINNERS GUIDE, který obsahuje na přehledné stránce odkazy s popisem od úplného úvodu, po vytvoření první HTML stránky, včetně využití grafiky.

Pro pokročilé vývojáře je určen odkaz INTERMEDIATE. Ten opět podobným způsobem jako začátečníkům nabízí různé odkazy na pokročilejší témata. Velmi užitečným se jeví i odkaz HTML 4 TAG LIST, který v přehledné tabulce obsahuje všechny základní HTML značky včetně stručného popisu a výčtu atributů, které se mohou v  rámci dané značky zadat.

Diskusní fórum

Diskutovat nad různými problémy související s tvorbou www stránek můžete hned dvěma způsoby. Buď využijete klasického diskusního fóra (na něj se dostanete kliknutím na odkaz DISCUSSION FORUMS v horní části úvodní stránky). Do diskusního fóra můžete přístoupit jako host (pouze v roli čtenáře). Pokud chcete i psát příspěvky, musíte se zaregistrovat (a přihlásit). Druhou možnost, kterou můžete využít (a je obdobná té, co znáte z Intervalu), je zaregistrování se do mailling listu. Na registraci se dostanete přes odkaz v poslední části menu WDVL a to DISCUSSION LIST. Nejprve si přečtete nějaká základní ustanovení, informace, jak psát příspěvky, jak volit názvy e-mailů, a pak se můžete zaregistrovat dle instrukcí na stránce. V podstatě je po vás vyžadována jenom e-mailová adresa a zvolené heslo.

Závěrem

Začínám nabývat přesvědčení, že jméno společnosti Internet.com je zárukou kvality. Zatím všechny informační servery, které tato společnost zastřešuje, obsahují velkou spoustu kvalitních informací, v přehledné formě a dobře rozčleněné do logických částí. Ani tento server se kvalitou nijak neodlišuje od těch ostatních. Jak začátečníci, tak i pokročilí zde najdou užitečné informace.

WebTIP 1.6.2001 – Web Developer’s Virtual Library, http://www.stars.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *