Web Matrix – vývojové prostředí pro ASP.NET

30. června 2002

Chcete tvořit web aplikace v ASP.NET? Nemáte na drahé vývojové prostředí MS Visual Studio .NET? Pak je tu pro vás alternativa v podobě vývojového prostředí ASP.NET Web Matrix, které je zdarma, a, světe div se, je od Microsoftu!

Celé vývojové prostředí je napsané v C# a pro svůj běh tedy vyžaduje již nainstalovaný .NET Framework. Odměnou vám pak může být pouhých 1,2 MB velký instalační balíček Web Matrixu, což je na Microsoft, zvláště ve srovnání s velikostí VS.NET, úctyhodný výkon. Jako další volitelné komponenty si máte možnost stáhnout podporu pro vývoj mobilních aplikací (4MB) a MSDE (33MB), což je SQL server kompatibilní databázový stroj. Všechny výše zmiňované instalační balíčky (včetně .NET Frameworku) si můžete stáhnout ze stránek ASP.NET. Minimální požadavky na operační systém jsou Windows 2000 (doporučuje se SP2) nebo Windows XP (verze Professional či Home).

Některé možnosti vývojového prostředí WebMatrix

ASP.NET designer: WISYWIG editor na principu Drag and Drop, kdy si z panelu nástrojů umístíte do vytvářené stránky požadované komponenty, kterým poté nastavíte vlastnosti. Pokud však chcete, můžete psát kód přímo v HTML. Dvojklikem na prvku se přepnete do programového kódu pro obsluhu událostí příslušného prvku. Ač vše vypadá téměř jako ve VS.NET, nehledejte zde InteliSense (automatické doplňovaní příkazů). Pokud tedy neznáte přesně syntaxi jednotlivých příkazů, budete odkázáni na vizuální režim editoru.

Integrovaná podpora databází SQL a MSDE: umožňuje práci s SQL databází. Obsahuje možnost vytvořit novou databázi, novou tabulku, ale i modifikovat stávající, editovat data v tabulkách a také vytvářet uložené procedury. Navíc nejste omezeni na localhost, máte možnost takto pracovat s jakýmkoli SQL serverem.

Snadné vytváření databázových stránek: Web Matrix obsahuje řadu kouzelníků, kteří vám pomohou vytvořit téměř libovolnou sestavu či tabulku, navázanou na databázi, aniž byste museli napsat jediný řádek kódu. Kouzelník si sám vygeneruje příslušný kód pro výběr, vložení, editaci či mazání údajů z databáze.

Mezi další možnosti patří například podpora vývoje webslužeb či možnost práce s FTP workspace (propojení s FTP účtem na hostingu).

Jak se naučit vytvářet aplikace pomocí Web Matrix

Pro začínající uživatele je přímo na stránkách Matrixu průvodce, který je provede od aplikace „Hello Word!“, přes jednoduché formuláře a tvorbu databází, až po tvorbu web služeb či mobilních aplikací. Pokud byste však chtěli raději knihu, a to, pokud možno, zdarma, je tu pro vás více než 70 stránková publikace nakladatelství WROX, kterou napsali Alex Homer a Dave Sussman. Tato publikace, která vás provede tvorbou ASP.NET aplikací pomocí Web Matrix, je také k dispozici on-line ve formátu PDF (1,5 MB).

Web Matrix si neklade za cíl nahradit Visual Studio .NET, ale je alternativou pro tvůrce, kteří nemohou či nechtějí obětovat desítky tisíc na toto vývojové prostředí.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *