Webdesign s webovými standardy

22. listopadu 2004

Tvoříte stránky tabulkovým layoutem a zastaralými metodami a chtěli byste vyzkoušet CSS layout a moderní postupy? Pak právě pro vás napsal Dan Cederholm knihu Webdesign s webovými standardy.

Dan Cederholm použil při psaní knihy podobný postup, jako při psaní oblíbených kvízů SimpleQuiz na svém weblogu SimpleBits. Vždy zadal cíl a několik možností, jak prostřednictvím (X)HTML a CSS k němu dojít. A čtenáři diskutovali o výhodách a nevýhodách jednotlivých postupů.

Stejně tak Dan Cederholm na začátku každé kapitoly popíše cíl, kterého chceme dosáhnout, a nabídne několik možností. Od těch špatných, těžce upravovatelných a stylovatelných, až po čisté a sémantické řešení, které lze snadno nastylovat pomocí CSS.

Po vysvětlení výhod a nevýhod jednotlivých metod Dan Cederholm na konci každé kapitoly v sekci Něco navíc ukáže několik pokročilých technik stylování. Jasně tak dokáže, jakou výhodu má standardní (X)HTML v kombinaci s CSS.

Na druhou stranu si musíme dát na sekci Něco navíc pozor, většina zkrášlovacích tipů využívá dekoračních obrázků. Nesmíte to ale s jejich používáním přehnat, abyste v zájmu zkrášlení stránky neprodloužili několikanásobně její načítání.

Samotná kniha je rozdělena do dvou částí. V první části se dozvíte, jak správně tvořit části stránky – seznamy, nadpisy, tabulky, citace, formuláře a odkazy. Poslední kapitola první části radí, jak psát úsporný kód. Odstraníte tak řadu nepotřebných tříd, přesto bude stránka ještě lépe upravovatelná pomocí CSS. Využijete totiž přirozenou kaskádu.

Druhá část je zaměřena na tvorbu CSS layoutu a styly pro tisk. Proto mi není moc jasné, proč je v této části probíráno také nahrazování textu obrázkem a stylování textu. Přišlo by mi logické tyto dvě kapitoly umístit ještě do první části.

Ještě bych se vrátil ke kapitole Nahrazování textu obrázkem. Dan Cederholm zde popisuje tři metody (Fahrner Image Replacement, Leahy/Langridge Image Replacement a Pharkovu metodu). Říká, že žádné řešení není dokonalé a v době psaní knihy žádné lepší neexistovalo. Přijde mi to trochu divné, když Pixyho metoda funguje výborně a byla podle mého názoru známá i před psaním knihy.

Knize se nevyhnulo pár překlepů či nepřesností (například místo používaného nadpisu „Závěr“ narazíte na konci dvanácté kapitoly na „Balíme to“). Chyb ale není tolik, aby rušily při samotném čtení.

Velmi se mi líbil zvolený postup vysvětlování a mrzí mě, že jsem podobnou knihu neměl při svých začátcích. Mohl bych tvořit stránky od začátku s webovými standardy a využívat výhod z toho plynoucích.

Na druhou stranu, pokud už tvoříte stránky pomocí (X)HTML a CSS se sémantickým kódem, pak pro vás kniha přínosem nebude. Bohužel takových webdesignérů je stále menšina.

Informace o knize

Název: Webdesign s webovými standardy
Autor: Dan Cederholm
Vydal: Zoner Press
Cena: 240 Kč (216 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek drahari.info
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *