XML pro každého

6. dubna 2001

Dnešní páteční WebTIP je určen především příznivcům jazyka XML. Společnost O’Reilly and Associates spravuje informační server o jazyku XML a všem, co s ním souvisí. Pojďme se tedy detailněji podívat na stránky XML.com. Zvu nejen tvůrce aplikací využívající jazyka XML, ale také i začátečníky, kteří se s jazykem XML teprve setkávají a chtějí se dovědět základní informace.

Historie XML

Historie jazyka XML spadá někdy do poloviny devadesátých let. Roku 1996 společnost W3C začala pracovat na definování standardu tohoto jazyka. Tento jazyk vychází z obecnějšího značkovacího jazyka SGML (Standard Generalized MarkUp Language), který ovšem pro svou relativní složitost neměl (a nemá) moc velkou šanci na rozšíření. Proto speciální skupina odborníků XWG (XML Working Group) vyvinula standard jazyka XML jakožto zjednodušenou verzi jazyka SGML. Úkolem skupiny XWG kromě definování standardu je také řešení problematiky linkování dokumentů mezi sebou a dále specifikace designu dokumentů napsaných v XML.

O serveru

Jak už jsem uvedl, server se nachází na snadno zapamatovatelné adrese www.xml.com. Uvítá vás úvodní stránka rozdělená klasicky do tří sloupců. V levém najdete několikapoložkové menu, které slouží k  základní navigaci. Prostřední sloupec je opět určen na vlastní obsah článků, pravý pak na zobrazování seznamu sponzorů, reklamy, apod.

Menu v levém sloupci je rozděleno do šesti částí. První je RESOURCE CENTERS, která obsahuje odkazy na jazyk XML používaný v různých oborech IT. Další část je určena zejména začátečníkům a nese název ESSENTIALS (dalo by se přeložit jako „nezbytné“), která obsahuje odkazy typu „Co je …“ a vždy je zde uvedená nějaká základní zkratka, se kterou se můžete v oblasti použití jazyka XML setkat. Dále je zde část FIND zaměřená na hledání informací na serveru, část COLUMNS obsahuje zajímavé články rozdělené do rubrik. Dále je zde část „Průvodci“ (GUIDES) a nakonec TOOLBOX. Pojďme se na jednotlivé části podívat podrobněji.

Resource centers

První odkaz BUSINESS vede na seznam článků týkající se využití jazyka XML v  obchodu, managementu a ve výrobě. Tyto články jsou určeny spíše pokročilým uživatelům a zejména takovým, kteří se problematikou obchodování více zabývají. O využití jazyka XML v oblasti grafiky pojednává podčást GRAPHICS. Další podčást METADATA obsahuje články týkající se klasifikace a popisu informací pomocí XML. Pro programátory pracující v oblasti sítí mobilních telefonů je určena kapitola MOBILE, články o využití XML přímo v programování aplikací najdete pod PROGRAMMING. Články o problematice protokolů pro předávání zpráv a řízení RPC (Remote Procedure Call) jsou obsaženy v části PROTOCOLS. Vysvětlení řady odborných pojmů a informace týkající se validace XML dokumentů můžete hledat v části pojmenované SCHEMAS. Zpracování vzhledu XML dokumentů je věnována část STYLE a problematice webu a jazyka XML jsou věnovány články v části WEB.

Essentials

Celá sekce RESOURCE CENTERS obsahuje stovky článků (publikované od října 1997). Pokud se někdo teprve s problematikou XML setkává a chtěl by si zjistit základní informace, např. co znamená a je XSLT, XLink, XML Schema, atd., je pro něj určena právě tato část. Jednotlivé odkazy vedou přímo na relevantní články.

Find

V této části menu jsou tři odkazy:

  • SEARCH – po kliknutí se dostanete na stránku, kde máte možnost využít rozšířeného vyhledávání podle složitějších výrazů
  • ARTICLE ARCHIVE – stránka obsahující seznam všech článků, rozdělený do kategorií; kromě základního dělení od BUSINESS až po WEB (jak je uvedeno výše) jsou zde články rozděleny i do dalších katerogií (např. MULTIMEDIA, TOOLS, E-COMMERCE, apod)
  • FAQs – odkáže vás na stránku s odpovědmi na často kladené dotazy

Columns

Tato část menu se může pochlubit docela zajímavými názvy rubrik. XML-DEVIANT obsahuje zajímavé články zpracované na základě příspěvků v diskuzních skupin. Část STYLE MATTERS se hlouběji věnuje problematice stylů CSS, XSL, DSSSL, apod. Posledním odkazem v této části menu je PERL AND XML, kde najdete několik článků zabývající se podporou jazyka XML v jazyce Perl.

Guides

Z této části stojí za zmíňku hned první odkaz XML RECOURSES vedoucí na stránku, na které najdete v abecedním uspořádání dle klíčových slov (a hlavně zkratek) odkazy na články týkající se různých témat. Na této stránce máte možnost také vyhledávat v obsazích článků.

Toolbox

V této části jsou uvedeny poslední dva odkazy. První z nich SYNTAX CHECKER vás odkáže na stránku, kde můžete do formuláře zadat URL vaší XML stránky a skript ji vám zkontroluje.

Závěrem

Design stránek serveru www.xml.com vypadá velmi střídmě a vkusně. Navigace je docela jednoduchá a snadno pochopitelná. Kromě rozsáhlého archívu článků máte k dispozici i vyhledávání nad nimi a také diskusní fórum. K diskusnímu fóru jsem se ale nedostal přímo z hlavní stránky, ale kliknutím na O’REILLY NETWORK v horní liště a na hlavní stránce společnosti jsem kliknul na FORUMS a tam jsem v seznamu všech diskusních fór našel diskusní fórum pro XML. Informací zde najdete opravdu hodně, myslím, že si na své přijdou jak pokročilí, tak i začátečníci. Nakonec O’REILLY & ASSOCIATES jsou dle mého názoru zárukou kvality.

WebTIP 6.4.2001 – XML.com, http://www.xml.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *