Zdeněk Polách: Český herní magnát

13. září 2004

Zdeněk Polách se poprvé zapsal do povědomí internetové veřejnosti ještě ani ne jako plnoletý – webem dělaným doma na koleně, BonusWebem. V té době téměř vůbec nespal, dopoledne škola, přes den práce redaktora v novinách, po nocích BonusWeb. Nicméně přineslo to své ovoce.

Ani ne po roce provozu BonusWebu dostal Zdeněk Polách nabídku na spolupráci s Mobil Serverem, tu ještě odmítl, ale pozdějšímu vábení společnosti Mafra (provozovatel iDnes) již neodolal. K 31. březnu letošního roku podal v Mafře výpověď a vydal se vlastní cestou. Nyní je provozovatelem internetových obchodů s více než tříčtvrtinovým podílem na trhu her prodaných přes internet a se svou firmou Kaora připravuje pro portál Seznam nový herní server s nemalými ambicemi. Kromě toho chystá nový portál s nabídkou her pro mobilní telefony, a kdo ví co ještě.

Zdeněk Polách

Ještě před odchodem z Mafry jste připouštěl, že „změna zaměstnání je jen otázkou vnějších vlivů“. Který z nich zapůsobil?

Zapůsobilo celkové prostředí ve velké firmě, jakou Mafra je. Největší problém pro mě představovala nemožnost realizovat se samostatně, jako tomu bylo kdysi v BonusWebu.

Ale začněme pěkně od začátku. Přesto, že je vám pouze 23, máte toho za sebou dost. Založení BonusWebu, jeho následný prodej iDnesu, šéfredaktor technických serverů, provozovatel internetových obchodů…

Bylo to hodně o štěstí a o vytrvalosti…

A to byl váš dětský sen? Žádný kosmonaut, policista ani prezident?

Nikdy by mě nenapadlo, že budu dělat to, co teď dělám. Jako malý kluk jsem chtěl být popelářem, protože se celý den vozí zadarmo na autě a nemusí se sedět vevnitř. Pak jsem chtěl být kosmonaut a právník, ostatně jako všichni. Ale od druhého stupně základky mě bavilo dělat školní časopis, ve čtrnácti jsem začal psát pro místní noviny a tím se moje dětské sny o budoucím povolání postupně vykrystalizovaly.

Z BonusWebu jste udělal nejčtenější herní internetový magazín. Pracoval jste jako šéfredaktor technických serverů. To těžko může dělat člověk bez zkušeností.

Je pravda, že žádné žurnalistické vzdělání jsem neabsolvoval, zakládal jsem svou pozdější práci spíše na praxi. Jak říkám, od čtrnácti jsem dělal externistu, v šestnácti už mě brali jako stálého člena redakce, v sedmnácti jsem dělal brigádu jako editor novin. Pro mě to byla škola života, a proto, když jsem se hlásil na vejšku, novinařina to nebyla – říkal jsem si, že víc, než jsem se naučil v praxi, mi škola nabídnout nemůže.

Proč jste přijal po prodeji BonusWebu práci v iDnesu? Za peníze z prodeje se přeci dalo rozjet něco vlastního. Nemyslíte si, že jste v iDnesu tak trochu zapadl do běžné publicistické práce?

V iDnesu jsem vůbec nezapadl do běžné publicistické práce, spíš do ouředničení a papírování a to mě moc nebavilo. Pracovat pro Mafru jsem ale musel, byla to součást smlouvy o prodeji.

Nepřemýšlel jste po odchodu z Mafry o tom, že si budete jen tak užívat peněz?

Zase tolik mi jich prodej BonusWebu nepřinesl. (Smích.) Koupil jsem si auto a pěkný velký byt. Většinu peněz jsem vrazil do jistiny na hypotéku a zbytek na zařízení bytu. Takže teď si užívám leda tak starostí vydělávat dost na to, abych mohl splácet hypotéku.

Celkem se vám to daří. Založil jste úspěšnou firmu provozující internetové obchody s hrami.

Mám dva společníky, kteří rozjeli internetový obchod FunStore. Spojili jsme herní obchody, zkušenosti a kontakty a rozjeli novou firmu, která má více než tříčtvrtinový podíl na trhu her prodaných přes internet. Teď se snažíme prodávat i digitální fotoaparáty, připravujeme další zboží a máme dceřinnou společnost na Slovensku.

Společnost Expres Stores s.r.o jste založili v únoru. Počáteční vklad byl 200 000 Kč. Kolikrát více to už vyneslo?

To se takhle říct nedá. Veškeré peníze, které jsme do ES vložili a které nám ES vydělává, investujeme zpět do rozvoje. V Česku zaměstnáváme šest lidí, na Slovensku máme tři zaměstnance. Připravujeme nové obchody, rozvíjíme služby. Nespouštěli jsme to pro krátkodobý zisk, ale dlouhodobý, a tak se i orientujeme – vyplácíme si minimální mzdu a veškerý zisk rozpouštíme do rychlejší expanze.

Nyní provozujete dva internetové obchody zabývající se herní scénou – FunStore a GameExpres (původně GameStore) a navíc slovenskou pobočku GameExpres.sk. FunStore a GameExpres jsou obsahem totožné. Neplánujete sjednocení?

Přemýšlíme o tom, ale zatím to není na pořadu dne. Zákazníci jsou zvyklí na oba obchody, každému vyhovuje jiný způsob. Postupně se snažíme webmaster program a další věci předělávat pro GameExpres, veškeré kampaně jsou cíleny taky na GameExpres, ale rušit FunStore zatím nebudeme, stále má poměrně širokou skupinu zákazníků a přechod by pro ně byl komplikovanější než převod GameStore do GameExpresu.

Vzhledem k vaší novinářské minulosti je až s podivem, že se této činnosti dále nevěnujete. V poslední době se však objevily informace, že chystáte nový internetový magazín, se kterým máte velké plány. Je to pravda?

Ano, s Petrem Poláčkem připravujeme pro Seznam.cz herní magazín Hrej.cz. Bude to něco úplně jiného, než na co jste zvyklí, ale upřímně řečeno, veškeré zásluhy a vavříny slávy patří Petrovi Poláčkovi, který na tom pracuje dnem i nocí, v pátek i svátek.

Jak daleko jste s vývojem a jaké si tento projekt klade cíle?

Programátoři finišují s uživatelskými vychytávkami, my se snažíme co nejrychleji zaplnit obsah, kvantitu bychom měli a teď u těch nejžhavějších titulů šperkujeme kvalitu. Myslím, že v průběhu září, nejhůře října, vše představíme v plné kráse.

S myšlenkou, kterou máme, silným zázemím hráčů (čtenářů) samotných, tím pádem kvalitním obsahem, a v neposlední řadě se Seznamem v zádech věřím, že v brzké době budeme jedničkou mezi herními servery co do kvality i do návštěvnosti.

Jak je vidět, opravdu nedokážete chvíli sedět na zadku. Podnikatelská minulost je na váš věk dosti bohatá. Nelitujete přeci jen doby, kdy jste musel po nocích psát recenze her a vaši vrstevníci se věnovali zcela jiným aktivitám?

Neřekl bych, že jde o podnikatelskou minulost. Třeba BonusWeb jsem nedělal jako podnikatelskou aktivitu, ale jako koníčka. V zaměstnání a podnikání se to zvrhlo až po 2 až 3 letech provozu, kdy přišel prodej BonusWebu, Expres Stores a Kaora. Trochu více ekonomicky jsem začal myslet až poté, co do mě bývalí společníci z Mobil Media a.s. neustále hustili, že syslit si peníze z prodeje BW na účtě v bance a doufat, že vydělám na úrocích, je naivita největšího kalibru.

Jinak minulosti, pokud jde o workoholismus, moc nelituju – naopak. Ze začátku jsem pracoval hodně, párkrát mi to rozbilo vztah (i když v osmnácti je to těžko na celý život). Ke konci jsem už práci hodně redukoval a přítelkyni vždycky stavěl na první místo. Když to pak skončilo, tak to, že jsem dělal tolik věcí a musel jsem na ně myslet, mě vždy znovu postavilo na nohy. Sice čím jsem starší, tím více se mi potom nechce nic dělat a trvá déle, než zase získám nějakou motivaci. Naštěstí mám v obou firmách skvělé společníky a kolegy (těžko to vyjádřit, protože my se k sobě nechováme jako kolegové, případně nadřízení a podřízení, ale jako kamarádi, to je prostě kouzlo malé firmy), kteří v té chvíli dokáži firmu udržet na nohou.

Vzhledem k vaší hyperaktivnosti – co chystáte za další projekt?

Ruku v ruce s Hrej chystám takový drobný portál s nabídkou her pro mobilní telefony. Vím, je jich už celá spousta, ale chystáme pár vylepšení, které zatím nikdo jiný nemá. Navíc je reálná šance, že s námi bude spolupracovat jeden z mobilních operátorů. Doufám, že to vyjde, vše se spustí načas, ujme se to a já si pak budu moct dát na chvíli pauzu, abych si mohl v klidu dovybavit byt a uspořádat i osobní život.

Dalo by se říci, že Zdeněk Polách je český internetový herní magnát. Proč se neustále orientujete na hry?

Asi je to tím, že nic jiného neumím. Hry mě bavily od dětství, od sedmnácti jsem dělal BonusWeb a po šesti letech v branži se jen těžko opouští.

Povedl se vám BonusWeb a od té doby jste u her zůstal natrvalo, vidíte v této oblasti vskutku tak velký marketingový potenciál nebo je to jen koníček?

Hry jsou můj koníček, byť už jen okrajový, protože na něj nezbývá mnoho času, ale zároveň v něm vidím velký ekonomický potenciál. Myslím si, že pokud se podaří snížit ceny her na přijatelnou míru, případně pokud se zvýší životní úroveň lidí v ČR a na Slovensku, mohou vydělávat i na našem trhu spoustu peněz. Sám na sobě totiž vidím, že za zábavu lidé utrácejí rádi – popřemýšlejte, kolikrát jste v poslední době byli v kině, a to vstupenka pro jednoho stojí 160 korun. Dobrá hra za tisícovku přitom pobaví déle.

Zbývá vám vůbec čas na samotné hraní?

Bohužel moc ne, ale jsou tituly, kterým neodolám. V poslední době to byl třeba Sacred na PC nebo Singstar na PlayStation 2.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek shop
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *