10 knih o JavaScriptu, které stojí za přečtení

20. května 2015

JavaScript pohlcuje svět. S jeho pomocí stavíme webové, mobilní, desktopové aplikace, hry, roboty a mnoho dalšího. Spousta sofwaru podporuje JavaScipt jako rozšiřující jazyk k tvorbě addonů a správě dat. I přes všechny jeho nedostatky je JavaScript tady a pravděpodobně s námi ještě chvíli bude. Je tedy vhodné se ho naučit. Z toho důvodu jsme připravili 10 užitečných knih o JavaScriptu pro snadné naučení.

Ať už jste pokročilý vývojář, či jste se s JavaScriptem nikdy nesetkali, tak i vy si najdete z těchto knih tu pravou.

Knihy jsou v angličtině, ale jsou napsány opravdu srozumitelně. Pokud byste přeci jen chtěli jednu knihu v češtině, bude uvedena jako desátá. K přečtení knihy staří rozkliknout obrázek. Přejeme příjemné počtení a získání nových znalostí.

1. Learn JavaScript

Začínáme knihou pro naprosté začátečníky. Jedná se k jednoduchou knihu s krátkými příklady pro vyzkoušení a naučení základních pravidel a funkcí. Po dočtení knihy doporučujeme pročíst znovupředstavení JavaScriptu od Mozilly.

learn-js-1

2. Eloquoent JavaScript

Již druhé pokračování skvělé knihy nás naučí jak vytříbit náš kód k dokonalosti. Kniha začíná úvodní základní části, ale postupně se dostane i do témat jako je objektově orientovaný JS další zajímavé funkce. Pokud se vše správně naučíte, můžete si na konci s pomocí knihy vytvořit základní HTML hru a základní aplikace s Node.js

eloquent-javascript-book3. JavaScript Allongé

JavaScript Allongé je kniha o programování které pokrývá od základů jako jsou hodnoty a výrazy, přes složitější pojmy jako jsou identita, funkce až po práci s třídami a instancemi. Vhodná je především pro opravdu pokročilé programátory, kteří potřebují zjistit jak něco funguje, odhalit a opravit nějaký zádrhel.

JavaScript Allonge

Vědět, jak správně něco naprogramovat je jedna část umění. Druhá je i umět psát srozumitelný a přehledný kód. V této části si ukážeme knihy, které se zaměřují právě na tuto oblast.

4. Learning JavaScript Design Patterns

Kniha se kterou se podíváme do hloubky na klasické a moderní stylu vzory kódu, které nám pomohou v optimální struktuře kódu. Kniha je zaměřena především na pokročilé programátory a k pochopení je potřeba alespoň pokročilá znalost JavaScriptu.

JS-design-patterns-

5. Understanding ECMAScript 6

Komunita JavaScriptu je doslova posedlá novými funkcemi, které můžeme objevit v ES6. Jedná se o novou verzi jazyku. Kniha detailně popisuje rozdíly mezi ES5 a ES6, srovnává je a ukazuje jak je co nejlépe využít. Kniha Understanding ECMAScript 6 cílí středně až pokročilé vývojáře.

ECMAScript66. Human JavaScript

Kód běží na strojích, ale píší ho lidé. Alespoň prozatím. Kniha Human JavaScipt ukazuje několik základních návodů jak psát jednoduchý a udržovatelný kód. V obsahu knihy například najdeme zmínky o routingu, zobrazování, testování a mnoho dalšího. Pokud potřebujete bezchybný kód od vašeho týmu, pořiďte jim jednu verzi.human-javaScript

7. Speaking JavaScript

Kniha je zaměřena na ty, kdo už umí alespoň jeden programovací jazyk a chtějí se naučit JavaScript. Pokud znáte Javu, PHP, C++,Phyton nebo jakýkoliv jiný hlavní programovací jazyk, zvažte pořízení této příručky pro rychlé doučení JavaScriptu.

Speaking JavaScript

8. Programming JavaScript Applications

Programming JavaScript Applications je kniha pro zkušené JavaScriptové vývojáře. Je plná praktických designových vzorů, které pomohou vytvořit flexibilní a znovupoužitelný kód.

programming-js-apps9. Your First Meteor Application

Kniha Meteor.js je plná praktických příkladů vhodných i pro začátečníky. Nevytvoří z vás sice plnohodnotného vývojáře, ale pochopíte díky ní základy tohoto jazyku k lepšímu pochopení dalšího vzdělání. Před začátkem četby doporučujeme prostudovat základy JavaScriptu a základních databázových znalostí.

first-meteor-app

10. Ajax profesionálně

V celkem šestnácti kapitolách zjistíte, co je to Ajax a zvládnete nejenom techniky Ajaxu, ale také ajaxové vzory či knihovny pro ajax. Budete umět spravovat ajaxové požadavky a osvojíte si různé technologie jako XML, XPath a XSLT, RSS/Atom, JSON a COMET. Dále se naučíte pracovat s různými API pro mapy či nástroji pro ladění Ajaxu. Zvládnete vytvářet widgety pro webové stránky. Kniha je pak zakončena dvě případovými studiemi, které vám názorně ukáží, jak použít Ajax pro vytvoření čtečky zdrojů RSS (FooReader.NET) a pro vytvoření webové e-emailové aplikace (AjaxMail).

Ajax - PROFESIONÁLNĚ

 

Máte nějakou svou knihu, kterou můžete doporučit? Podělte se s ostatními v komentáři.

 

Štítky: javascript

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *