10 nejpopulárnějších programovacích jazyků a jejich využití

9. listopadu 2023

Který programovací jazyk byste měli zvolit pro svůj další projekt?

Svět programování je neustále v pohybu a nabízí nepřeberné množství programovacích jazyků, z nichž každý má své využití a specifické vlastnosti. V tomto článku se zaměříme na deset nejpopulárnějších programovacích jazyků a prozkoumáme, kde a proč je vhodné je využívat.

1. Python – jednoduchost a univerzálnost

Python je víceúčelový programovacích jazyk. Díky své jednoduché syntaxi a obrovské knihovně modulů je jedním z nejrychleji rostoucích programovacích jazyků na světě. Používá se pro web development, datovou analýzu, strojové učení nebo automatizaci. Zajímavá je také implementace Pythonu 3 pro využití v mikrokontrolerech (MicroPython), zejména využívaná pro populární levné kontrolery založené na ESP8266.

Python je vhodný pro začínající i pokročilé programátory. Díky jednoduché syntaxi a víceúčelovému využití lze pomocí něj řešit komplexní problémy rychleji, především kvůli krátkému kódu s méně řádky.

programátor píše kód

 

2. JavaScript – nezbytný pro webový vývoj

JavaScript je nepostradatelný programovací jazyk pro tvorbu interaktivních webových stránek. Spolu s HTML a CSS tvoří základní pilíře moderního front-end vývoje, viditelné části webové aplikace. Je však možné jej využít i v back-end vývoji, tedy k vývoji softwaru který běží na straně serveru (NodeJS, SpiderMokey, JScript.NET a další).

JavaScript je tedy vhodný především pro web developery, ale využít ho mohou i vývojáři mobilních aplikací a relativně nově i vývojáři desktopových aplikací.

3. Java – univerzální a spolehlivý

Java je univerzální programovací jazyk, vhodný pro vývoj aplikací, her, mobilních aplikací, vestavěných systémů a rozsáhlejších systémů. Univerzálnost a nezávislost jsou jeho klíčovými výhodami. Java je jazyk nezávislý na architektuře, může tak běžet na různých operačních systémech bez nutnosti úprav. Další výhodou Javy je také její bezpečnost a spolehlivost díky správě paměti a automatickému garbage collectoru, který snižuje riziko chyb a pádů programů. 

Java je ideální pro velké týmy vývojářů, mimo jiné díky nástrojům správy a znovupoužitelnosti kódu. To ji činí vhodnou pro podnikové aplikace a rozsáhlé projekty.

4. C++ – výkon a blízký přístup k hardwaru

Programovací jazyk C++ je jedním ze základních pilířů softwarového inženýrství. Jeho popularita spočívá v jeho vysokém výkonu, efektivitě a širokém spektru aplikací. C++ je ideální pro tvorbu operačních systémů, herního softwaru, vestavěných systémů a nízkoúrovňových aplikací. Jeho schopnost práce s pamětí a ovládání hardwaru z něj dělá klíčový nástroj pro programátory, pro které je důležitá optimalizace a rychlost.

Tento jazyk je vhodný pro pokročilé programátory, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad svým kódem a využít jeho sílu při vývoji komplexních aplikací. 

5. C# – volba pro vývoj u Microsoftu

C# (C-sharp) je programovací jazyk vyvinutý společností Microsoft, který je navržen pro vývoj aplikací pro různé platformy s důrazem na jednoduchost, bezpečnost a produktivitu programátorů. Je často používán pro vývoj webových aplikací, desktopových aplikací nebo v herním vývoji. 

C# nabízí mnoho výhod, včetně silného systému typování, bezpečnosti paměti, jednoduché syntaxe, bohatého ekosystému knihoven a rozhraní přes platformou .NET (dot NET). Je vhodný pro začátečníky, díky jednoduché syntaxi, ale i profesionály. Pokud hledáte jazyk pro vývoj výkonného a spolehlivého softwaru, C# je vynikající volbou.

6. Ruby – elegantní a oblíbený pro webový vývoj

Ruby je dynamický, objektově orientovaný programovací jazyk, který získal oblibu pro svou jednoduchost a elegantní syntaxi. Využíván je ve vývoji webových aplikací pomocí frameworku Ruby on Rails, který usnadňuje tvorbu robustních a rychlých webových stránek. Ruby, podobně jako Python, nachází uplatnění v automatizaci úloh a skriptování díky své flexibilitě a čitelnosti kódu. Tyto výhody a možnosti využití z něj činí ideální jazyk pro začátečníky. Pro pokročilé vývojáře pak může být výhodou hlavně jeho jednoduchá syntaxe.

programátoři pracující na projektu

7. PHP – webový vývoj a dynamické stránky

Programovací jazyk PHP je široce používaný jazyk, určený pro vývoj webových aplikací. Podle webu w3techs.com využívá PHP 76.8% všech webových stránek. PHP lze totiž snadno začlenit do HTML kódu, což umožňuje dynamické generování obsahu na webových stránkách. Je možné pomocí něj tvořit funkce jako formuláře, přihlášení, nahrávání souborů a komunikaci s databázemi.

Mezi hlavní výhody PHP patří jeho jednoduchá syntaxe, rozsáhlá komunita uživatelů a open source povaha. Je vhodný pro začátečníky i pokročilé vývojáře a podporuje mnoho databázových systémů, včetně MySQL a PostgreSQL.

8. Swift – vývoj pro Apple ekosystém

Swift je moderní programovací jazyk vyvinutý firmou Apple pro vývoj aplikací pro iOS, macOS, watchOS a tvOS. Byl představen společností Apple v roce 2014 a rychle nahradil Objective-C, jako hlavní jazyk pro vývoj aplikací pro iOS. 

Jeho hlavní předností je rychlost a bezpečnost díky silné typové kontrole, což snižuje chybovost a zvyšuje efektivitu vývoje. Swift, stejně jako ostatní moderní programovací jazyky, nabízí čistou, jednoduchou syntaxi.

Díky svým vlastnostem a podpoře od Apple je Swift skvělou volbou pro ty, kdo chtějí tvořit inovativní a bezpečné aplikace pro ekosystém Apple.

9. R – silný nástroj pro analýzu dat a statistiku

Programovací jazyk R je vhodným nástrojem pro analýzu dat a statistiku. Často se využívá v akademickém výzkumu, v oblasti analýzy dat a také v bioinformatice. R je open-source jazyk, což z něj činí oblíbený jazyk mezi výzkumníky, studenty a profesionály v oboru datové analýzy.

Díky své syntaxi, která je podobná běžným matematickým vzorcům, je R relativně snadný na naučení a používání. To jej činí vhodným pro širokou škálu uživatelů, bez ohledu na úroveň dovedností.

10. Go – moderní a efektivní

Programovací jazyk Go, často označovaný jako Golang, je open-source jazyk vyvinutý společností Google. Go je stále populárnější volbou pro vývojáře díky své rychlosti, efektivitě a jednoduché syntaxi. Hlavní oblasti využití zahrnují webové aplikace, cloudové služby, systémové programování a nástroje pro vývojáře.

Go má několik výhod, které ho činí atraktivním. Je kompilovaný, což znamená, že aplikace napsané v Go běží rychle a efektivně. Jeho statické typování a silná podpora pro zpracovávání více úloh současně zjednodušují vývoj paralelních a asynchronních programů. Go je ideální pro vývojáře, kteří chtějí psát výkonné, spolehlivé a snadno škálovatelné aplikace. 

 

Tak co? Už víte, který jazyk je pro váš projekt ten pravý? Začněte se jej učit hned teď.

https://www.python.org/

https://www.javascript.com/

https://www.java.com

https://isocpp.org/

https://dotnet.microsoft.com/en-us/languages/csharp

https://www.ruby-lang.org/

https://www.php.net/

https://www.swift.org/

https://www.r-project.org/

https://go.dev/

 

To bylo 10 nejpopulárnějších programovacích jazyků. Každý z těchto jazyků má své vlastní výhody a omezení, a proto je důležité pečlivě zvážit, který jazyk nejlépe vyhovuje vašemu cíli. Výběr programovacího jazyka totiž závisí především na konkrétních potřebách vašeho projektu. Doufáme, že vám tento článek pomohl, udělat si přehled v hlavních programovacích jazycích a rozhodnout se, který z nich je vhodný pro váš příští projekt.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *