Aleš Miklík: Blogy fungují i jako výborný inkubátor nových talentů

30. ledna 2006

Webzine Lupa z rodiny serverů společnosti Internet Info prodělal koncem roku 2005 kompletní redesign spojeným s nasazením nových služeb v čele se čtenářskými blogy. V tomto rozhovoru si povídáme se šéfredaktorem Lupy Alešem Miklíkem nejen o nedávných změnách, ale i o budoucnosti Lupy a jejím současném fungování.

Aleš Miklík se narodil 22. 2. 1979 v Blansku (okresní město v lesích Moravského krasu asi 235 km východně od Prahy). Vystudoval Fakultu informatiky Masarykovy univerzity a zhruba 14 měsíců pracoval jako programátor-analytik ve společnosti Logica. Už během této doby však přispíval do různých IT periodik. Psaní jej bavilo více než tehdejší zaměstnání a přešel na novinářskou dráhu. Po kariéře novináře na volné noze se ustájil v redakci serveru Lupa, kde už rok působí jako šéfredaktor. Zároveň studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity. Na internetu někdy vystupuje pod přezdívkami Texx, Dupree či Vlk a vede si blog Vlčí doupě.

Aleš Miklík
Aleš Miklík

Lupa koncem minulého roku změnila po několika letech svůj design. Jak vy osobně hodnotíte nový vzhled?

Je jasné, že u tak velkého webu s množstvím grafických a obsahových prvků není možné uspokojit požadavky všech typů (obsahové, inzertní, vývojářské apod.), aniž by došlo na kompromisy. Přesto si myslím, že vítězný design je tím nejlepším, čeho jsme mohli za daných podmínek dosáhnout. Je vzdušný, barevně přívětivý, snadno čitelný i uživatelsky osvojitelný a usnadňuje přísun všech důležitých informací ke čtenáři i uživateli našich služeb. Samozřejmě lze na něm nalézt některá slabší místa vhodná k vylepšení, o což se také průběžně snažíme, ale vzhled webu bude vždycky podléhat do značné míry subjektivním kritériím. Důležité je, aby design napomáhal využitelnosti obsahu, což se nám myslím docela podařilo.

Nový design vzešel z webdesignerské soutěže, ovšem vítězný návrh se nakonec poměrně zásadně liší od nakonec realizovaného designu. Měla tedy podle vás tato soutěž smysl?

Zcela jistě ano. Od počátku bylo jasné, že kterýkoli návrh bude třeba upravit na míru našim potřebám, jak je ostatně při přechodu na nový design u každého komplexnějšího webu obvyklé. Autorka vítězného návrhu Ivana Bednářova a její studio ART-PGN se navíc ukázali být výborným partnerem pro další spolupráci. Kromě úprav zvoleného designu nám například dodávají i další grafické prvky pro server. Bez soutěže bychom také byli ochuzeni o náměty, postřehy a komentáře našich čtenářů, což pro nás vždycky bude důležitý motivační prvek. Je dobré mít věrné a pilné publikum, které vás rychlou zpětnou vazbou upozorní, kde jste šlápli vedle (což samozřejmě platí nejen pro designové soutěže).

Lupa nejsou jen články a glosy, ale i různé služby a nástroje. Můžete je našim čtenářům alespoň stručně představit?

Už v „původní Lupě“ jsme nabízeli jako přidanou hodnotu čtenářům obsah trvalejšího charakteru – databázi WiFi hotspotů, tutoriály, whois, Registr internetových profesionálů nebo občasné tematické přílohy. Nyní jsme tuto nabídku výrazně rozšířili o služby, které s periodickým obsahem webu úzce souvisí (internetový konzultant by nejspíš řekl, že jsme posílili „portálovou“ podobu serveru, ale já budu raději mlčet):

  • přehled aktuálních nabídek hlavních poskytovatelů připojení k internetu a registrátorů domén
  • doménovou centrálu s pokročilým whois (včetně reverzní varianty, která opravdu není obvyklá) a statistikami českého doménového trhu
  • speedmeter k měření rychlosti připojení, traceroute a ping test pro měření propustnosti sítě
  • diskusní fóra, osvědčená z našeho bratrského serveru Root.cz
  • samozřejmě i nová obsahová struktura s nálepkami
  • RSS pro zprávičky a spoustou dalších

Pohledem zpět se pomalu spíš divím, co všechno jsme za tu poměrně krátkou dobu stihli. Zvlášť přehledné nabídky připojení s možností filtrování podle různých kritérií jsou myslím opravdu užitečnou pomůckou pro každého internetozpytce a svůj potenciál ještě zcela jistě prokáží.

S novým designem přišly i čtenářské deníčky nebo-li blogy. Proč jste se rozhodli zavést i tuto službu?

Blogy jsou součástí světového webu už dost dlouho na to, aby prokázaly svoje schopnosti při výměně informací, jimiž disponuje omezený okruh pisatelů – tedy pro sdílení zkušeností odborného charakteru. Navíc fungují i jako výborný „inkubátor“ nových talentů, což je pro nás samozřejmě velmi zajímavé z hlediska hledání nových spolupracovníků a přispěvatelů. Od samého počátku byl zájem o blogy poměrně velký a při vyhodnocování příspěvků, které měly za prosince získat honorář, jsme měli opravdu nelehký úkol vybrat ty opravdu nejlepší. Pro server komunitního typu, jakým Lupa bezesporu je, jsou podle mne blogy ideálním způsobem, jak nechat „informace proudit“ – a dosavadní vývoj tomu nasvědčuje.

Řešení pro čtenářské blogy dodalo Jyxo. Byly ve hře i jiné systémy? Jak vlastně došlo ke spolupráci s Jyxem?

S Michalem Illichem z Jyxa máme dlouhodobě dobré zkušenosti, navíc jejich Blog.cz je vcelku výkonný a kompaktní systém, snadný pro implementaci do našeho webu. Těžkou hlavu s rozhodováním jsme tedy zrovna neměli.

Redakční systém Jyxa je určen zejména nezkušeným uživatelům, což se odráží i v možnostech nastavení blogu. Myslíte si, že systém nebude přece jen počítačově gramotnějším čtenářům Lupy mnohdy poněkud těsný?

Možné to samozřejmě je, i když takové postřehy k nám zatím neproudí. Naši čtenáři jsou jistě internetově zdatnější než bývá u jiných webů zvykem, na druhou stranu lze stejně tak namítnout, že tito techničtěji založení autoři tolik na vzhled nedbají a klíčový je pro ně zejména obsah.

Problémem čtenářských blogů na Lupě je, že někteří uživatelé ignorují provozní podmínky a zakládají blogy, které na Lupu tématicky nepatří. Máte nějaký plán, co s tím v nejbližší budoucnosti dělat?

Blogery, kteří výrazně vybočují z našeho tematického vymezení a porušují kodex blogera (který musí při zakládání blogu odsouhlasit) na tuto skutečnost upozorníme a blogy většinou také smažeme. Musím přiznat, že mne docela zaskočil vánoční příval náctiletých blogerů, kteří na Lupě začali houfně zakládat své zápisníčky o koních a svých osobních problémech. Vysvětluji si to tak, že během svátků se spousta z nich prostě ocitla nečekaně dlouho doma a z dlouhé chvíle se vrhli na autorskou tvorbu na webu. Každopádně na Lupě s jejím kritickým publikem by se jistě tak jako tak necítili dobře, takže hodláme na úvodní stránku blogů přidat upozornění o podmínkách blogování na Lupě a časem možná i vylepšíme způsob autorizace blogerů. Nechceme však zasahovat do otevřeného přístupu pro vážné zájemce, které by složitější byrokratické postupy mohly od blogování na Lupě odradit.

Je to už rok, co jste na postu šéfredaktora Lupy vystřídal Marka Antoše. Jak zpětně hodnotíte tento rok v šéfredaktorské židli?

Nastupovat po tak zkušených lidech (a osobnostech) jako je Marek Antoš či Mirek Zeman nebylo snadné, s řízením obsahu většího webu jsem navíc neměl velké zkušenosti – přesto si myslím, že díky výborným spolupracovníkům se nám v uplynulém roce podařilo Lupu personálně a obsahově konsolidovat tak, abychom mohli začít plánovat další rozvoj. Čeká nás samozřejmě ještě spousta práce a řadu představ a nápadů se nám možná ani realizovat nepovede (věčný je například problém s kvalitními autory, kteří by byli ochotni pravidelně psát pro početně omezené internetové publikum), ale celkově byl celý ten rok velmi příjemný – pilný a podnětný.

Lupa dává velký prostor externistům. Myslíte si, že systém angažování externistů je lepší, než mít vlastní širokou redakci na plný úvazek?

To není tak jednoduché rozhodnout – obě varianty mají své pro a proti. Široká redakce má vysoké provozní a mzdové náklady, na druhou stranu ale umožňuje kvalitní dohled nad obsahem a jeho plánováním. Externisté disponují často vyšší odborností a rozhledem, ale hůře se „spravují“ a dohlíží. Jestliže vám externista slíbí článek a večer před vydáním oznámí, že jej nedodá, mate jen omezené možnosti pro řešení situace ve srovnání s „plnou stáji“ redaktorů, schopných psát „kdykoli“. V našich podmínkách je myslím rozumný kompromis mít několik málo interních redaktorů plus široká síť externích autorů.

Některé zahraniční webziny přidávají k textovému obsahu ještě audio nebo video. V ČR se touto cestou vydávají i některé zpravodajské portály. Bude je Lupa následovat?

Nepokrýváme všeobecné zpravodajství, takže nemáme ani dostatek obsahu, kde by audiovizualní podoba měla velký smysl – nevím, kolik čtenářů by ocenilo například videozáznam tiskové konference o nových cenách ADSL. I nás se však samozřejmě technologický pokrok týká, a jakmile dojdeme k přesvědčení, že některá podoba AV obsahu by se nám vyplatila, jistě ji zkusíme použít. V současné době například uvažujeme o brzkém zpřístupnění audio záznamů u rozhovorů.

Neuvažujete v budoucnu, že k existujícím službám nabídnete ještě podcast?

Momentálně to v plánu není, nic však do budoucna nechci vylučovat.

Většina českých webzinů vydává články úderem půlnoci včetně víkendů. Lupa přináší články každý všední den v ranních hodinách. Proč?

Je to částečně určitá tradice, částečně nutnost, vyplývající z výše zmíněných provozně-redakčních podmínek. Nemálo autorů má své vlastní zaměstnání a k psaní se dostávají v pozdějších večerních hodinách. Články (hlavně ty reagující na aktuální události) tak odevzdávají i po půlnoci a nám nezbývá, než se tomu přizpůsobit. Články musí projít editačními a korektorskými úpravami, což si také vezme svůj čas. Věřím ale, že čtenářům je celkem jedno, jestli si článek mohou přečíst ještě o půlnoci, nebo až druhý den ráno – je-li kvalitní, přijdou si pro něj jistě kdykoli.

Závěrem našeho rozhovoru, co byste si na Lupě přál v novém roce 2006?

Samozřejmě co nejvíc výborných autorů, výborné čtenáře už máme.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek obecsloupvcechach.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *