Cerberus FTP Server – rychlý a spolehlivý

25. září 2007

V této minirecenzi si představíme rychlý, spolehlivý a snadno ovladatelný FTP server. Tento FTP server je pro nekomerční použití zdarma a podporuje řadu užitečných funkcí. Za povšimnutí určitě stojí například jeho nenáročnost na systémové prostředky…

Trocha historie na začátek

Historie Cerberus FTP Server sahá až někam do roku 2001, kdy 14. března vyšla jeho první veřejná verze. Jak čas běžel, vývojáři z úplně jednoduchého FTP serveru udělali výkonné řešení a přitom dokázali ponechat snadné a jednoznačné ovládání. V aktuální řadě s označením 2.4x zavádějí podporu IPv6 protokolu a SSL/TLS k možnosti zabezpečit přenos citlivých dat.

Minimálními nároky ke spokojenosti uživatelů

Cerberus FTP Server se snaží využívat opravdu úplného minima systémových prostředků a díky tomu je přístupný i uživatelům se starším hardwarovým vybavením. Cerberus si vystačí již s 16 MB paměti RAM a dokáže fungovat podle dokumentace již na 60 MHz CPU, pokud operační systém nevyžaduje více. Vzhledem k faktu, že nyní je podporováno několik verzí operačního systému Microsoft Windows, které mají vyšší nároky než oněch 60 MHz uváděných dokumentací, platí tak minimální doporučené nároky operačního systému.

Když už jsem se zmínil, že je podporováno několik verzí Microsoft Windows, zde je v přehledném seznamu uvádím:

  • Microsoft Windows 98
  • Microsoft Windows ME
  • Microsoft Windows NT4/NT4 Server
  • Microsoft Windows 2000 Professional/Server
  • Microsoft Windows XP Home/Professional
  • Microsoft Windows 2003

Pro úspěšnou instalaci na Microsoft Windows 98, ME, NT4 a NT4 Server je potřeba doinstalovat takzvaný Windows Installer. Bez něj není možné spustit instalační program Cerberusu. (Windows Installer je ke stažení přímo na webu cerberusftp.com.)

Sečteno a podtrženo, Cerberus je na tom po stránce systémových požadavků a podpory operačního systému velmi dobře a může tak bez problému konkurovat.

Cerberus FTP Server
Cerberus FTP Server (plná velikost, cca 60 kB)

Co všechno Cerberus dokáže

Jak jsem již předeslal v úvodu, Cerberus je výkonný, snadno ovladatelný pomocí příjemného grafického rozhranní a vždy udělá to, co po něm požadujete – neobsahuje žádná nesmyslná nastavení a složitosti, je proto vhodný i pro začátečníky.

Je samozřejmostí, že podporuje všechny standardní funkce a rozšíření, jako například možnost pokračovat v přerušeném přenosu souboru, nastavit omezení na základě IP adresy, uživatelského jména…

Dobrou vlastností Cerberus FTP Serveru je možnost jej provozovat na serverovém operačním systému, kde dokáže fungovat jako NT služba. Především správci více zatěžovaných serverů určitě ocení možnost nastavit časový limit pro spojení, počet spojení, nebo dokonce načíst seznam uživatelů z Active Directory. Za povšimnutí také stojí propracovaný systém logování událostí, ze kterého lze vyčíst vše, co uživatel prováděl.

Z dalších zajímavých funkcí stojí za zmínku možnost nastavit odlišné chování (číslo portu, počet spojení a podobně) na vícero rozhraních zároveň.

Jak je to s cenou

Vývojáři Cerberus FTP Serveru si zaslouží velký dík, protože ho nabízejí zcela zdarma, pokud jej použijete pro soukromé nebo nevýdělečné účely. Pokud se rozhodnete jej nasadit například ve firemní síti, i tak se moc neprodraží. Cena je (v době přípravy tohoto článku) necelých 48 euro za aktualizace na jeden rok a neomezené pozdější provozování.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek banda.cz
Další článek psdesign.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. VACEK

    Říj 3, 2010 v 11:04

    Cerberus FTP Server je opravdu dobrý, ale nevím kde nastavit rychlost přenosu dat.
    Všechna data se přenášejí rychlostí cca 1Mbit/s v 1Gbit síti.

    Můžete mi někdo poradit.

    Děkuji

    Odpovědět
  2. michael

    Lis 23, 2011 v 21:43

    když nainstaluju cerberus mohu si po vytvoření serveru nadefinovat třeba celý disk jako sever třeba 200MB.Dále je tu výhoda že nemusíte shánět hosting.Mohu si na to umístit vladtní web.děkuji zaodpovědi.S pozdravem Michael Last

    Odpovědět
  3. Viliam

    Úno 3, 2013 v 11:54

    kto pomôže s prvým spustením Cerbeus. Vďaka.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *