CZECHIA.COM – Slavíme 20 let. Podívejte se, jakou jsme ušli cestu

29. ledna 2016

Vytáčené připojení k internetu (tzv. dial-up), éra disket i česká doména za cenu 1600 Kč. To vše jsme zažili. CZECHIA.COM byla první komerční hosting v České republice a poskytuje již dvacet let webhostingové služby. Kulaté výročí je důležitým mezníkem, proč si tedy nepřipomenout její začátky. Internetové služby se během této doby hodně změnily a CZECHIA.COM s nimi. Prošla vývojem, při kterém jsme postupně rozšiřovali i její portfolio. Jak? Pojďte se ohlédnout za naší historií. Připravili jsme pro vás sérii článků. A tady je první z nich.

Trochu historie aneb Jak to začalo

Život bez internetu? V současnosti si to mnozí ani nedovedou představit. Český internet se tu začal zabydlovat během 90. let a postupně získával stále více uživatelů z řad široké veřejnosti. V roce 1996 tak nastal čas na spuštění nového projektu společnosti ZONER software s názvem Czech Information Server – Czechia.

nejstarší screen czechia.com

Nejstarší screen homepage z web.archive.com (23.12.1996)

 

 

Původní myšlenkou bylo vytvořit určitý rozcestník tehdejší sítě a pomoci českým firmám prosadit se v zahraničí. Už v té době totiž Czechia nabízela jako jedna z prvních v České republice provoz domén s koncovkou COM na serveru v USA.

Web s prostorem 5 MB na disku. Je vám to málo? Dříve realita

V roce 1997 začala Czechia poskytovat i hosting na vlastních serverech v ČR. Tehdy bylo možné objednat si webhosting na serveru v USA s 10 MB prostoru na disku a 4 e-mailovými boxy za cenu 590 Kč/měsíc, nebo na serveru v ČR s 5 MB prostoru a 2 e-mailovými boxy za 290 Kč/měsíc. Pro rychlé srovnání, dnes si na CZECHIA.COM zřídíte webhosting o velikosti v rozmezí od 10 do 32 GB za cenu od 145 Kč do 290 Kč bez DPH/měsíc.

Webhosting šel ale velmi rychle nahoru a poptávka po něm rostla. Zákazník si mohl vybrat z několika variant a využít i některou z dalších přibývajících služeb. Jednalo se například o doménové aukce, magazín Interval, webdesign a program na tvorbu e-shopu inShop. CZECHIA.COM si v té době vydobyla pevnou pozici v oblasti webhostingových služeb a e-commerce na českém trhu a v tomto oboru patří dodnes ke stálicím. Podívejte se na několik jejích důležitých mezníků v rychlém přehledu.

Rychlý přehled v číslech

  • 1996 – založili jsme oddělení internetových služeb CZECHIA.COM
  • 1997 – začali jsme nabízet profesionální webhostingové služby na vlastních serverech v ČR a zřídili jsme odnož SlovakNET na Slovensku
  • 1998 – spustili jsme systém inShop pro tvorbu a správu internetových obchodů
  • 1999 – poprvé vyšel internetový magazín Interval zabývající se tvorbou webu, internetovou grafikou a e-komercí
  • 2001 – zřídili jsme vlastní datové centrum a rozšířili služby o serverhosting
  • 2003 – stali jsme se akreditovaným registrátorem CZ domén
  • 2005 – stali jsme se akreditovaným registrátorem EU domén a začali jsme nabízet důvěryhodné SSL certifikáty
  • 2007 spustili jsme novou službu inPage, která nabízí jednoduchou tvorbu a správu www stránek
  • 2016 – oslavujeme 20 let na trhu

Už žádné brožury, dnes dostanete e-mail a e-book

Ano, už je to tak. Doba se zrychluje a mění se nejen služby, ale i komunikace. Není tomu jinak ani u CZECHIA.COM. Ještě v roce 2002 od nás zákazníci obdrželi tištěné brožury i s CD-ROMEM „Jak začít obchodovat na internetu“, dnes jim místo zásilky přijde e-mail. Chybí vám to? Návody jsou stále k dispozici, jen jsou v elektronické podobě. U některých služeb si na stránkách navíc můžete přečíst jak nápovědu a tipy, tak si lze stáhnout i e-book nebo se podívat na videotutoriál.

cz-1 cz-2

Co se však nezměnilo, je zákaznická podpora, která je připravena vždy pomoci. A proto jsme ji během let udržovali a prodlužovali její dobu fungování. Výsledek? Od roku 2003 vám dodnes poskytujeme nepřetržitou zákaznickou podporu 24 hodin 7 dní v týdnu.

Konkurence, změny, rozšíření

Přestože se během 20 let udály na domácím trhu různé změny a konkurence velmi rychle vzrostla, pozici předního poskytovatele webhostingových služeb si CZECHIA.COM udržela do současnosti.

Na svém počátku začínala s registrací domén COM a hostingem na serveru v USA. Záhy však nabídku rozšířila o další domény a možnost hostingu i na serveru v ČR. Dnes můžete v seznamu domén určených k registraci najít až 13 generických a stovky TLD domén. Dále máte možnost využít serverhosting v našem datovém centru, vytvořit si webové stránky s programem inPage nebo e-shop v systému inShop. A jelikož je na internetu velmi důležitá i bezpečnost, jsou tu k dispozici certifikáty z SSLmarket.

Tak to bylo krátké zavzpomínání na historii CZECHIA.COM. Co vám představíme příště? Podíváme se, jak šel čas s naším webhostingem.

Štítky: retroserial

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *