developstudio.com

25. srpna 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: firemní prezentace

Cílová skupina: firmy a OSVČ

Omezující podmínky: –

Použité technologie: HTML, CSS, Flash, PHP, MySQL

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Roman Hák (apliakce), Jan Diblík (design)


Komentář Plaváčkův

Anglicko-český slovník mi k překladu slovíčka flash, přítomném hned na úvodní stránce profesionální webdesignerské firmy, nabídl bez otálení třiapadesát rozličných slov a slovních spojení. Kromě významů jako „efektní“, „zářit“, „nápad“, „křiklavý“ či „jiskra“ mě chytrý internetový slovník šokoval i faktem, že magické slůvko flash znamená též „úplné odhalení (při striptýzu)“. Zkrátka – chudák uživatel se musí rozhodnout předem, zda se odhalí či nikoli. Počítám ale, že kupříkladu můj počítačově nepříliš gramotný bratr by po konzultaci s cizojazyčným slovníkem zvolil verzi flashovou a nejspíš by po patnácti minutách otráveně odešel, neboť by se žádných rozkošných nahotinek nedočkal. Ostatně poslední výklad neustále skloňovaného slova je tak trochu symbolický, neboť ve zdejší rubrice se různí tvůrci vlastně také dopouštějí malého dobrovolného striptýzu. Odhalují totiž tajná zákoutí svého umu či neumu. A vy, zdejší kritici, jste ti povolaní, kteří se trochu škodolibě dloubáte v intimních částech každého webu a ani ta nejskrytější zákoutí zdrojového kódu nezůstanou utajena před vašimi zraky. Což je dobře.

Dnešní webová prezentace je až na pár drobných a přehlédnutelných prohřešků – jako je kupříkladu tabulkový layout, zbytečné použití flashe pro laciný a bezvýznamný efekt, použití ífrejmu (iframe) s obligátně zabarveným posuvníkem, nedostupnost tiskové verze, podtrhané texty, jež nejsou odkazy, nepodtrhané texty, jež naopak odkazy jsou, a nemožnost zvětšit si písmo – příkladem špičkově zpracovaného webu. Věřím, že se mnou budete souhlasit a nastane-li ve vašem životě okamžik, kdy budete nuceni se prezentovat na webové pavučině, nepohrdnete službami této společnosti. Devětadevadesát českých zlatých za hodinu práce HTML kodéra je cena vskutku baťovská. Za stejný peníz pořídíte na trhu značkové sandály a pokud v nich nechodíte, vydrží vám klidně celou letní sezónu.

A na závěr – v kritice minulého webu se nejmenovaný čtenář Martin rozhořčoval nad faktem, že mu záměrně servírujeme jenom ty nejhorší zrůdičky (citace) z tajemných hlubin českého webdesignu. Musím mu veřejně oponovat. Z nabídek, které došly za měsíc červenec, jsou díla, jež vám se vší skromností předkládám, vybroušenými diamanty, ba skvosty, ve srovnání s weby, které po shlédnutí nadobro upadly do dějin mého zapomnění.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *