Dreamweaver 4 – poslední novinky této verze

13. února 2001

Novinky v oblasti uživatelského prostředí a podpory týmové práce – to jsou hlavní témata, kterým je věnován poslední díl našeho miniseriálu o přínosech verze poslední verze 4.

Uživatelské prostředí je téma, o kterém by se toho v souvislosti s přínosy verze 4 dalo napsat opravdu hodně. Nechci vás však zavalit výčtem novinek, jejichž seznam ostatně najdete na stránkách společnosti Macromedia, ale budu se soustředit spíše na jejich praktické aplikace.

Paletka Assets

Naše povídání začneme u nové paletky s názvem Assets. Jejím úkolem je shromažďovat všechny elementy, z nichž se váš projekt skládá. Ostatně posuďte sami, názvy jednotlivých záložek mluví za vše: Images, Colors, URLs, Flash, Shockwave, Movies, Scripts, Templates a Library. V případě, že se některý element bude v projektu opakovat, se tak přímo nabízí jej metodou drag and drop z paletky do dokumentu přetáhnout. Další možností je vytvoření specifického seznamu oblíbených elementů, což je paralela s všem jistě dobře známými Favorites, který lze pak využívat napříč různými projekty.

Paletka Assets

Klávesové zkratky

Jste-li již zkušenými uživateli Dreamweaveru, tak jistě oceníte další novinku verze 4 – editor klávesových zkratek. Ten umožňuje přímou úpravu již existujících klávesových kombinací či naopak tvorbu zkratek nových. V přehledném dialogu zvolíte žádanou položku nabídky Dreamweaveru a stiskem klávesové kombinace jí přiřadíte novou zkratku. Inspirovat se můžete již předem připravenými šablonami pro Dreamweaver verze 3.0, BBEdit či Homesite.

Klávesové zkratky
větší obrázek

Site reporting

Při tvorbě rozsáhlejších webů jste se jistě dostali do situace, kdy jste potřebovali provést kontrolu správnosti syntaxe u velkého počtu dokumentů. Teď si možná říkáte, že v případě jejich tvorby v Dreamweaveru to přece není třeba – generovaný kód patří mezi ty kvalitnější – ale zkusili jste se např. někdy podívat, zda máte u všech obrázků doplněnou hodnotu parametru ALT?

Pro tento účel byla do Dreamweaveru implementována nová funkce – Site reporting. Jejím účelem je provést kontrolu vlastností vybraných dokumentů (či celého projektu) a takto získané informace v přehledné formě prezentovat uživateli. Díky této funkci tak můžete zkontrolovat, zda vaše dokumenty neobsahují redundantní vnoření některého z tagů, prázdné párové tagy, nepojmenované dokumenty či již zmiňované obrázky bez popisku. Výsledek kontroly je následně možné exportovat do formátu XML, vhodného např. k uložení do databáze.

Výběr sledovaných vlastností
větší obrázek

Výsledek kontroly
větší obrázek

Extension Manager

Dremweaver je proslulý svou modularitou – dodatečné funkce lze do pro programu přidávat prostřednictvím tzv. packages (balíčků), které lze získat na adrese exchange.macromedia.com. K jejich správě je ve verzi 4 určen program Macromedia Extension Manager. V uživatelsky příjemném prostředí můžete jednotlivé balíčky přidávat nebo naopak mazat, popř. dočasně deaktivovat.

Extension Manager
větší obrázek

Podpora týmové práce

Jednou ze silných vlastností Dreamweaveru je již od verze 3.0 podpora týmové práce. Se vzrůstající rozsáhlostí vytvářených webů se logicky zvyšuje počet lidí, kteří na jeho tvorbě pracují a tak samozřejmě vyvstává problém, jak jejich vzájemnou spolupráci synchronizovat k všeobecné spokojenosti. Verze 4 přináší podporu pro program Visual SourceSafe a protokol WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning).

Další novinkou je možnost komunikace mezi členy týmu prostřednictvím e-mailu. Pokud některý z členů týmu provede úpravu dokumentu a potvrdí ji pomocí funkce Check-Out, tak se u tohoto dokumentu objeví jeho e-mailová adresa. Jeho kolegové tak dostanou informaci, že inkriminovaný dokument zkontroloval právě on a kliknutím na adresu zobrazenou u dokumentu mohou spustit klienta el. pošty a s dotyčným kolegou komunikovat.

Za poskytnutí produktu děkuji firmě Digital Media.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *