Firefox – od webdesignu po tuning

29. dubna 2005

V tomto článku vám přinášíme další porci rozšíření pro vylepšení rozhraní Firefoxu a přidání nových funkcí a také další praktická rozšíření pro webmastery a webdesignéry.

Více funkcí pro Firefox, vylepšení GUI

EMButtons

Extenze EMButtons rozšiřuje možnosti zobrazení Správce rozšíření a Správce motivů vzhledu. To v praxi znamená, že lze obě okna zobrazit jako záložku i sidebar. Navíc lze například rozšíření řadit abecedně!

Image Toolbar

Závidíte uživatelům Microsoft Internet Exploreru speciální panel nástrojů, který se zobrazí, pokud chviličku ponechají v klidu kurzor nad některým z obrázků? S Image Toolbar již závidět nemusíte. Na rozdíl od uživatelů MSIE máte ještě navíc řadu možností nastavení, a to od počtu tlačítek přes nastavení jednotlivých funkcí, až po nastavení časové prodlevy mezi zastavením kurzoru nad obrázkem a zobrazením plovoucího panelu nástrojů s tlačítky pro tisk obrázků, otevření složky Obrázky nebo nastavení obrázku jako tapety na ploše.

CuteMenus

Zdají se vám menu a kontextové nabídky graficky chudé až sucharské? Není nic snazšího než si nainstalovat rozšíření CuteMenus, které přidá do všech nabídek včetně kontextových řadu malých ikonek k některým volbám. Ikony jsou ve stylu symbolů na toolbaru Firefoxu, takže celkový grafický koncept aplikace není ovlivněn nějakými nevkusnými patvary.

NukeAnything

Rozšíření NukeAnything umí přes kontextovou nabídku skrýt libovolný grafický prvek na stránce. Nemusíte se tak nechat rušit během čtení poblikávajícím bannerem a při tisku dokumentů je možno ušetřit eventuálně i trochu inkoustu.

Rozšíření Link Toolbar přidá do stavového řádku nový panel pro navigaci v rámci aktuálně zobrazeného webu, tedy pokud se jeho autor obtěžoval v hlavičce nadefinovat odpovídající parametry. Pokud ano, můžete díky této extenzi jedním kliknutím přecházet na předchozí a následující stránku (neplést si s historií), hlavní stránku webu a podobně. Toto rozšíření si můžete otestovat i zde na Intervalu, přímo na tomto článku.

Extended Statusbar

Prohlížeč Opera má opravdu propracovaný stavový řádek. Není od věci vědět, kolik obrázků ze stránky zbývá stáhnout, jakou rychlostí jsou data stahována, kolik kilobytů dat je již načteno a kolik je to v procentuálním vyjádření. To ocení zejména uživatelé pomalejších připojení, ale nejen oni. Není však třeba uživatelům Opery závidět. Stačí nainstalovat Extended Statusbar, který vším zmíněným disponuje.

Download Statusbar

Ani Download Statusbar není nezajímavým rozšířením. Vždy, když stahujete soubory, zobrazí nad stavovým řádkem progress bar znázorňující průběh aktuálního downloadu. Z tohoto panelu můžete po stažení dokonce daný soubor otevřít.

Disable targets for download

Nevím jak vás, ale mne vytáčejí k nepříčetnosti zbytečně otevřené nové záložky (díky parametru target v odkazu). Ještě horší je, když otevření je zcela zbytečné, protože odkaz vede na soubor, který je třeba stáhnout a který se v prohlížeči prostě otevřít nemůže (typicky různé archivy). To řeší praktické rozšíření Disable targets for download. S ním je brouzdání zase o něco málo příjemnější.

Tab Scroller

Máte-li často otevřeno více záložek, Tab Scroller vás pravděpodobně osloví. Po jeho úspěšné instalaci se vždy za stisku levého nebo pravého tlačítka myši (volitelně) a otočení kolečka otevře speciální kontextová nabídka pro přepínání mezi záložkami. Přizpůsobením svým potřebám můžete získat skutečně cenného pomocníka při každodenním surfování.

Tab Bin

Extenze Tab Bin je jedno z mnoha rozšíření, která umožňují opětovně otevřít již zavřené záložky. Do panelu nástrojů si po instalaci musíte přidat tlačítko Zavřené panely. Klikem na toto tlačítko vyvoláte nabídku, jejímž prostřednictvím lze vyvolat dříve otevřené a později zavřené stránky.

Fangs

Rozšíření Fangs linearizuje dvojrozměrnou stránku tak, jak ji „vidí“ hlasové čtečky. Webdesignér si potom už snadno vytvoří představu, jak se jeho dílo jeví nevidomým uživatelům a může podniknout patřičná opatření.

Fangs - linearizace stránky
Fangs – linearizace stránky (plná velikost, cca 50 kB)

Webmastersko-webdesignerský koutek

Lorem Ipsum Content Generator

Každý, kdo se někdy pokoušel o vytvoření webové stránky, jistě potřeboval nějaký textový obsah, například pro napsání stylů a jejich demonstrační využití. Kde ale takový text vzít? Můžete si ho vygenerovat skvělým rozšířením Lorem Ipsum Content Generator, které nesmí chybět ve výbavě žádného tvůrce WWW stránek a teď je jedno, jestli se bavíme o laikovi či profesionálovi. Toto rozšíření generuje předem zadaný počet slov, znaků nebo odstavců s vybranou frází. Následně si text můžete zkopírovat do systémové schránky.

LoremIpsumContentGenerator - tvorba výplňového textu
LoremIpsumContentGenerator – tvorba výplňového textu

HTML Validator

Extenze HTML Validator je rozšíření, o jehož účelu říká vše samotný název. Po jeho instalaci vám do stavového řádku přibude nová část, ve které se dozvíte počet chyb v kódu stránky a počet varování vztahujících se ke kódu stránky. Všechna chybová hlášení si můžete přes kontextovou nabídku zkopírovat do schránky.

LiveHTTPheaders

Při vývoji webových aplikací se najdou situace, kdy není na škodu mít možnost monitorovat činnost v rámci protokolu HTTP mezi browserem a serverem. Tento monitoring zajišťuje rozšíření LiveHTTPheaders. V přehledném okně (které otevřete z nabídky Nástroje volbou Hlavičky HTTP) si lze zobrazit hlavičky i podrobný log komunikace mezi vaším počítačem (prohlížečem) a serverem.

LiveHTTPheaders - analýza komunikace mezi klientem a serverem
LiveHTTPheaders – analýza komunikace mezi klientem a serverem (plná velikost, cca 30 kB)

SEOpen

Další praktickou pomůckou zejména pro webmastery je rozšíření SEOpen. Navzdory názvu je toto rozšíření poměrně multifunkční a nezaměřuje se jen na optimalizaci pro vyhledávače. Dokáže například zjistit zpětné odkazy a zaindexované stránky ve vyhledávačích Google, MSN a Yahoo. Z Google dále SEOpen umí vytáhnout podobné stránky, zjistit pagerank a nebo přeložit web do angličtiny. K dalším funkcím patří analýza odkazů, zjištění datové velikosti stránky a jejích částí, validování HTML kódu, zobrazení HTTP hlaviček, monitoring hustoty klíčových slov, otevření souboru robots.txt, napojení na službu WhoIs a podobně. To vše je velmi prakticky dostupné z kontextové nabídky bez nějakého zbytečného toolbaru.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Multimetoda a Java
Další článek skydivemania
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *