FlashKit.com pro příznivce FLASHe

15. září 2000

Nikdy jsem si nemyslel, jak ten týden rychle letí a už je tu další pátek a s tím i pravidelný WebTIP – člověk ani nestíhá kvalitní weby pro vás vyhledávat. Dneska jsem připravil web určený zejména pro tvůrce animací ve FLASHi – FlashKit.com.

Je docela zajímavé, jak rychle se FLASH dokázal u nás prosadit. Prakticky ještě před rokem byste FLASHovou prezentaci museli dlouho hledat, dneska to není takový problém. Uživatelé Internetu se s FLASHem setkávají na každém kroku – třeba ve formě interaktivních bannerů a firemních prezentací.

Po dlouhou dobu existoval pouze jeden jediný vynikající program pro tvorbu FLASHe – byl pro program FLASH od společnosti Macromedia. Dneska už existuje konkurence a to program LiveMotion od Adobe. Co z toho vyplývá? FLASH je dnes prakticky standardem, který berou na zřetel velké softwarové firmy a který je podporován většinou používaných prohlížečů a nevypadá, že by se to mělo v blízké budoucnosti změnit. A když tomu tak je, proč si nezkusit, co FLASH vlastně všechno dokáže? A protože u nás dosud není dostupná komplexní příručka pro FLASH v češtině (brzy ale bude), a ty zahraniční jsou drahé, nezbývá uživatelům, než hledat informace na Internetu – třeba právě na FlashKit.com.

FlashKit.com

Zaměření webu

FlashKit.com je profilován jako informační server o FLASHi. Uživatel zde kromě klasických postupů krok za krokem najde spoustu dalších užitečných věcí. Jmenujme například galerii volně stažitelných FLA souborů k prozkoumání, mnoho her vytvořených ve FLASHi, odkazy na další weby zabývající se FLASHem, či dokonce stovky FLASH animací, které je možné známkovat. A protože FLASH nejsou jenom tiché animace, ale i zvuky, najdete zde několik stovek zvukových smyček! Pokud vás zajímají interview či profily několika tvůrců FLASHe, zde si přijdete na své. Diskusní chat – samozřejmě o FLASHi či možnost vlastní personalizace (po registraci) je už jenom taková třešnička na dortu.

Grafické zpracování

Co se dá napsat o grafice informačního serveru? Jako další web společnosti Internet.com je i FlashKit.com roztažen na 100% velikosti okna prohlížeče, sazba na úvodní stránce je klasická třísloupcová. Na úvodní stránce, konkrétně v menu nalevo naleznete výběr nejnovějších FLA souborů ke stažení či nově přidané tutoriály či zvukové smyčky. Logo serveru je docela jednoduché a zapamatovatelné, vedle loga jsou umístněny odkazy hlavních částí serveru, pod logem je oranžový pruh s animací Welcome to FLASH KIT. Tento animovaný text slouží v podsekcích pro pojmenování sekce, ve které se právě nacházíte. Jsem moc rád, že se tvůrci FlashKitu nedali strhnout možnosti FLASHe a že neudělali web prokládaný na každém místě FLASHovými animacemi. Při rozsahu serveru by to navíc bylo prakticky nemožné.

Použitelnost serveru

Použitelnost serveru je ohromná – množství informací, které jste zde schopni nalézt, vás bude překvapovat ještě dlouho. Vzhledem k tomu, že na obsahu serveru se podílí desítky, možná i stovky lidí, je zaručena pestrost tutoriálů, FLASH animací apod. Samozřejmě, že zde najdete i poněkud slabší animace či FLA soubory ke stažení, což se dá při rozsahu serveru předpokládat, naštěstí jich není zase tolik a na druhou stranu – kdyby všechny soubory ke stažení byly stejně kvalitní, asi těžko bychom rozeznali skutečné perly.

Sekce tutorial

Myslím, že následující přehled rubrik FlashKitu vám alespoň trochu naznačí, jak velký informační záběr tento server má: Movies, Tutorials, Submissions, Sound FX, Sound Loops, Board, Featured, Links, News, Reviews, Job Center, Games, Fonts, Guestbook, The Lounge, Chat, Feedback, Gallery, TextFX, myFK.

Závěrem článku

FlashKit.com si rozhodně zaslouží naše ocenění WebTIP – především díky svému informačnímu záběru o FLASHi. Server je bezesporu velmi užitečný pro všechny tvůrce FLASHe – při tak rozsáhlém informačním záběru bych se opravdu divil, kdyby zde inspiraci nenašel protřelý znalec FLASHe, ale i začínající uživatel.

Trochu mě sice mrzí, že web takového rozsahu dosud nevzniknul v České republice – mluvit dobře anglicky neumí každý a myslím si, že u nás je spousta iniciativních lidí, kteří by se takovému projektu dokázali věnovat opravdu naplno, ale snad se to časem změní k lepšímu.

Ostatně – navštivte FlashKit.com sami, prohlédněte si jej a sdělte nám a ostatním čtenářům svůj názor na něj.

WebTIP 15.9.2000 – FlashKit.com, http://www.flashkit.com.

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *