Interval.cz v roce 2006 – mírný pokrok v mezích zákona

7. března 2006

V době, kdy úvodníky píší za trest redaktoři, kteří se momentálně ocitli v klatbě, stále ještě existuje jedno tradiční období, kdy se tohoto úkolu ujímá šéfredaktor. Ano, bývá tomu tak při zahájení sezóny, tedy počátkem kalendářního nebo školního roku. Já jsem si zvykl psát tento úvodník počátkem února, letos jsem se však poněkud opozdil…

Za tento opožděný úvodník, stejně jako za sníženou frekvenci článků, mohou zdravotní problémy, které mne v poslední době pronásledovaly více, než je zdrávo. Tímto bych chtěl poděkovat všem čtenářům i autorům, kteří nám zachovali důvěru a stále se na naše stránky vrací. Můj zvláštní dík si pak zasluhuje především Milan Behro, vydavatel Intervalu, který mne „podržel“ zdaleka nejvíce a především stále ještě nepustil.

Navzdory těmto potížím si Interval.cz nevedl v předchozím roce nijak špatně. Vlastně se objevily tři nové projekty, na které jsem docela pyšný. Vezmu-li to chronologicky, tím prvním byla konference INSPO 2005. Tahle dnes již tradiční událost se točí kolem přístupnosti a použitelnosti internetu pro osoby se zvláštními potřebami, tedy povětšinou lidmi handicapovanými, kterým může pomoci vést mnohem kvalitnější život. Chtěl bych poděkovat Janu Bienovi, Jirkovi Chomátovi i Petru Weidovi za jejich ochotu, se kterou připravili své přednášky. Mimochodem, INSPO 2006 je už za pár dnů a Interval.cz se ho opět účastní – přednášet bude Miloslav Lešetický, známější pod přezdívkou Plaváček, a opět Jirka Chomát.

Druhým projektem, který mi dal docela zabrat, je Alternativní přístup k poskytovanému obsahu, což je univerzální rozhraní zpřístupňující všechny možné exporty v RSS, Atom či RDF, které jsou na Intervalu k dispozici. Tedy skoro všechny, Interfórum má vlastní nezávislý systém – ale třeba ho časem také integruji.

A třetím velkým projektem je Knihovna CSS, která se pod ochranná křídla Intervalu přestěhovala na podzim a od té doby doslova chrlí vzorová řešení nejrůznějších problémů s kaskádovými styly rychlostí dvou kousků týdně. Za všechny, kteří se na tomto projektu podílejí, bych chtěl symbolicky poděkovat Martinu Jakešovi, který knihovnu ještě jako samostatný projekt založil a nyní koordinuje její další vývoj.

Zvláštní pozornost si zasluhuje také soutěž Interzen, ovšem na tak rozsáhlé téma je tento článek příliš krátký – sledujte seriál Interval.cz – webdesignérská soutěž Interzen, časem se zde objeví několik podrobnějších textů k tomuto tématu.

Samozřejmě, jsou i věci, které se nepovedly, většinou mojí zásluhou – těmi se však raději chlubit nebudu. Třeba se je podaří dotáhnout letos a přinesou vám minimálně takový užitek, jako Cool URIs, která se na Intervalu právě začínají objevovat. Kvůli problémům se zpětnou kompatibilitou se jejich nástup pořádně zdržel a zatím ještě náš systém neoplývá funkčností, která byla původně v plánu, ale nějaká ta pozitiva už přinesl – například kompletní přehled seriálů, který dříve nebyl veřejně přístupný.

Tím se plynule dostávám k současnosti a k plánům do budoucna. Zde nastupuje heslo z názvu článku, tedy „mírný pokrok v mezích zákona“. Nečekejte žádné převraty, nejsou v plánu, ba právě naopak. Interval.cz se mění neustále a nové funkce jsou zaváděny postupně, protože si myslím, že nemá smysl s nimi čekat na nějakou zvláštní příležitost. Takže budeme dál vydávat články i překlady, zajímavé tiskové zprávy, kritiky webu, vzorová řešení CSS a spoustu dalšího materiálu.

Už brzy se například můžete těšit na novou sérii článků o slovenském internetu, kterou připravujeme ve spolupráci s redakcí Inet.sk (mimochodem, odkazy na jejich nejnovější články najdete v pravém sloupečku na titulní straně a v katalozích článků).

Přes veškerou snahu se ovšem neobejdeme bez vaší spolupráce. Ano, pod tradičním heslem „Jaký si Interval.cz uděláte, takový ho budete mít!“ přichází má tradiční výzva, abyste se stali autory našeho magazínu a podělili se o své znalosti a zkušenosti s ostatními. Máte-li v šuplíku téma příliš obsáhlé pro svůj blog, zajímavou diplomovou práci, nedopsanou knihu či podobný poklad, neváhejte nás kontaktovat. Nebo pokud provozujete podobný projekt jako je Knihovna CSS a hodila by se vám nějaká podpora, jsme tu pro vás.

Na závěr tohoto tradičního editorialu jsem si ponechal ještě jednu osobu, která si zasloužila mou vděčnost. Jan Pavlín je specialistou Zoneru na e-mailové servery a pro Interval.cz migroval náš starý mailserver na dříve avizovaný Merak Mail Server. Pod jeho bystrým okem bude, doufám, nový mailserver podávat výkony adekvátní požadavkům, na něž náš stařičký Ipswitch už nestačil. Jeho prvním úkolem bude přeprava mých reakcí na téměř pět set zpráv, které se mi podařilo objevit porůznu založené – takže se máte příštích čtrnáct dnů na co těšit…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *