Interzen 2007 představuje: shaman.cz

8. listopadu 2007

Nastal čas se vydat tak trochu jinou cestou než v případě Půjčovny lodiček. Na první místo ztratil Shaman.cz v celkovém hodnocení skoro stovku bodů, na jeho nesporných kvalitách to však nijak neubírá. Shaman.cz je stálice na webové scéně, což dokazuje i 4. místo v soutěži Interzen 2005. Se slzou v oku vzpomínám na doby, kdy jsem se díval na Shaman.cz s myšlenkou, že jednou budu tvořit taky takové weby (zlí jazykové by mohli prohlásit, že s tím raději nemám přestávat ani dnes).

Informace o projektu

Název
Shaman.cz
Adresa
http://www.shaman.cz (webshot)
Autor
Jan Štráfelda
Bodový zisk
307 b.
Celkové umístění
2. místo
Další umístění
technické zpracování – 4. místo, uživatelský přínos – 3. místo

Další informace viz Interzen.

Úvodní stránka webu shaman.cz ze 4. října 2007
shaman.cz, 4. 10. 2007 (plná velikost, cca 220 kB)

Filosofický pohled

Shaman.cz byl můj jednoznačný favorit pro letošní Interzen. Za ty roky, co mohu pozorovat z povzdálí jeho vývoj, již Shaman vychytal na webu i ty nejdrobnější detaily. Dokonce jako jeden z mála řeší i ovládání klávesnicí. Schovám-li si obrázky, styly či JavaScript – web stále funguje.

Web je dobře zvládnutý z hlediska typografie, je důkladně prolinkován a dodržuje všechny zásady optimalizace pro vyhledávače, na které si teď mohu vzpomenout. Kdyby takto vypadal každý web v ČR, tak by… všechny vypadaly stejně – ale alespoň by byly použitelné, informačně kvalitní a přístupné.

Jedna věc mě přece jen napadá – tedy vlastně dvě. Aktivní položka menu by mohla být zvýrazněna i barvou textu a odkaz na homepage by nemusel být pouze v logíčku webu. Ale to jsou veskrze nepodstatné detaily.

Vyjádření autora

Web mi připadá zajímavý především svým potenciálem pro budování komunity (kterého se mi však z časových důvodů stále nedaří využít) a zaměřením na cílovou skupinu, jíž v češtině není věnováno příliš mnoho stránek.

Vyjádření porotců

Jan Bien (Mravenec): Shaman.cz ctí cesty technologické, cesty zákona, i cesty Boží, cesty přírody a přitom zároveň je tak trochu jinou cestou. Přinejmenším je tak nadepsán. V mých očích je Shaman.cz nejužitečnější technologicky perfektní český web.

Jan Řezáč (Filosof): Shaman.cz je jeden ze tří soutěžních webů, který řeší hlouběji ovládání klávesnicí. Technicky se zde jednoznačně pozná rozdíl mezi webem, který někdo ladí roky, a webem, který je udělaný za dva měsíce na kšeft. Působí na mě přesně tak, jak bych si představoval. Doslova na mě dýchne vůně lesa, obsahuje spoustu fajn detailů a je nejen propracovaný, ale i přínosný.

Otázky pro autora

Tak jak to vidíš po Interzenu se shaman.czskou komunitou? Nepomůže ti letošní výsledek nabrat trochu energie a vytvořit tu zálesácký web 00? (Označení „00“ vychází z mouky dvojnulky.)

On to ani tak není nedostatek chuti či motivace, jako spíš celkový nedostatek času, související s budováním a rozvojem vlastní firmy. Přede dvěma roky jsme založili internetové studio Adaptic a od té doby se vývoj webu Shaman.cz značně zpomalil, ne-li skoro zastavil. Zejména se to týká přidávání nového obsahu. Mrzí mě to, ale obávám se, že nejméně půl roku ještě tento stav potrvá.

Plány jsou však veliké. V současnosti web funguje spíš jako osobní stránka, byť informačně poměrně rozsáhlá. Průběžně pracuji na nové verzi, která přidá další funkce. Týká se to jednak komunity kolem webu, přibude třeba možnost založení vlastního profilu, přidávání vlastních článků a fotogalerií a komentování a hodnocení cizích článků. Také obsah webu se rozroste, minimálně o zálesácký slovníček, přehled akcí, inzerci, uvažuji i o seznamce. Zvýšit by se měla také použitelnost (například o exporty do PDF) a vylepšen bude i vzhled (grafiku jsem si kdysi navrhoval sám a je to bohužel vidět).

Budou se v souvislosti s těmito změnami nějak měnit i témata webu?

Rád bych časem přidal další a záběr webu tak ještě o trochu rozšířil. Do budoucna uvažuji třeba o problematice airsoftu nebo experimentální archeologie. V tomto směru se záměrně obracím zády ke klasické poučce, že web se má soustředit na jediné úzké téma a to se snažit co nejlépe pokrýt. Je to dáno tím, že web navštěvuje mnoho vzájemně se překrývajících cílových skupin, z nichž každá si vybírá ta svá témata.

Například tebe jako kluka-skauta možná zaujmou airsofťákům dobře známá pravidla pro plížení a maskování, holku-skautku zase spíš článek o rozdělávání ohně lupou z kousku ledu (experimentální archeologie). Snaha obě tato témata kompletně pokrýt by však již pochopitelně neměla smysl.

Mnohé informace na Shamanovi mi přijdou těžko sehnatelné. Čerpáš z nějaké konkrétní literatury nebo především z vlastní zkušenosti?

Obecně se literatuře snažím spíš vyhýbat, domnívám se, že mnozí autoři si popisované věci nikdy vlastnoručně nevyzkoušeli, natož aby jim dobře rozuměli. Často tu také vychází překlady zahraničních knih, české podmínky jim však neodpovídají. Existují ale samozřejmě i výjimky.

Většinou proto vycházím z vlastních zkušeností nebo ze zkušeností svého okolí. Pomáhá mi v tom i napojení na nejrůznější outdoorové skupiny (skauty, turisty, woodraftery, horolezce, Indian Corral a další). Často jsou pro člověka z jedné skupiny vzácné a proto zajímavé informace, které jsou v jiné skupině běžně známé. A právě propojovat tyto skupiny by mělo být hlavním posláním webu Shaman.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *