Jak velká by měla být ideální webová stránka?

9. prosince 2011

Už dávno jsou pryč doby, kdy se uživatelé připojovali na internet vytáčeným připojením o závratné rychlosti 33.6 kbps a webové stránky měly velikost kolem 20-30 KB. Dneska je běžné dostupné internetové připojení nejenom v řádu megabitů, ale i desítek megabitů doslova za pár stovek měsíčně a tvůrci webových stránek tuto skutečnost – zvyšující se rychlost připojení – samozřejmě velice rádi zohlední, takže jejich stránky dnes obsahují více obrázků (a v lepší kvalitě), flashové animace, videa, více reklam atd. Na druhou stranu je potřeba vzít v úvahu velkých rozmach přístupů z mobilních telefonů, kde na velikosti stránky stále záleží (zejména v ČR, kdy FUP mobilních operátorů je nastaveno až absurdně nízko).

Každopádně, na serveru css-tricks.com před nějakou dobou proběhla anketa, kde se dotazujících ptali na jejich názor ohledně ideální velikosti stránky. Zúčastnilo se přes 14 tisíc lidi. Výsledky ankety a komentář naleznete ve článku Poll Results: Ideal Page Size. Myslím, že nebude překvapení, že 87 % lidí si myslí, že velikost stránky by měla být pod 1 megabajt. (Jen pro zajímavost, homepage interval.cz má velikost kolem 0,5 MB).

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. Sislik

    Pro 15, 2011 v 10:17

    pokud se na danou stranku divam na PC, tak je mi skoro jedno, jestli ma stranka 0.5 MB nebo 2 MB
    horsi je to pak na PDA, kdyz jsem v miste, kde neni UMTS :)

    Odpovědět
  2. Carl114

    Pro 15, 2011 v 21:10

    Hodně taky záleží jestli je web dobře nastavený. Jako kešování souborů a tak. Jinak podle mého stránka, co má víc jak mega je odfláknutá…vždycky to jde vylepšit a megová stránka je prostě špatná.

    Odpovědět
  3. Dagmar

    Pro 25, 2011 v 9:22

    Nejde jen o prohlížení v PDA, mám k dispozici pouze mobilní připojení s minimální intenzitou signálu (GPRS – o EDGE se mi jen zdá) v notebooku. Pak jsem opravdu vděčná za každý „ušetřený“ kB.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *