Jak vidí vaše stránky barvoslepí uživatelé?

22. května 2002

V souvislosti se seriálem o bezbariérovém webu vám dnes představím program, který umožňuje simulovat zkreslení barev u barvoslepých uživatelů.

Co je barvoslepost

Nejprve bych chtěl vyvrátit zkreslenou představu mnoha lidí o tom, co je barvoslepost. Barvoslepý člověk většinou nevidí černobíle, ale dochází u něj pouze k posunu některých barev. Kvůli tomu má problémy rozlišit od sebe některé kontrastní barvy, které ostatní lidé vidí správně.

Uvádí se, že různou formou barvosleposti trpí 5 až 20 % populace (čísla se rozcházejí), její nejčastější formy jsou protanopia, deuteranopia a tritanopia. Pokud se chcete o barvosleposti a vůbec o používání barev na webu dozvědět víc, doporučuji vám články Magie barev na webu od Marka Prokopa (první a druhý díl).

Interval.cz ve vidění barvoslepých s postižením tritanopia
Interval.cz ve vidění barvoslepých s postižením tritanopia

Program Vischeck

Na adrese www.vischeck.com se nachází program, který simuluje barevný posun, ke kterému u barvoslepých dochází. Přistupovat k němu lze několika způsoby. Lze jej například využít k on-line validaci, kdy zadáte internetovou adresu ke kontrole a ta se vám potom zobrazí s příslušným posunem. Především si ale celý program můžete stáhnout na disk, což je daleko šikovnější.

Program je distribuován jako freeware, přičemž jeho autoři uvádějí, že je stále ve vývoji. Existuje ve formě plug-inu, a to do programů Adobe Photoshop a ImageJ, což je jednoduchý obrázkový editor napsaný v jazyce Java, k jehož spouštění je zapotřebí pouze mít nainstalován Java Virtual Machine. Kontrolovanou stránku je tedy nejdříve nutno převést na obrázek (u systémů Windows nejjednodušeji klávesou Print Screen) a pak ho vložit do příslušného editoru a aplikovat filtr Vischeck.

Program Vischeck jako plug-in Adobe Photoshopu
program Vischeck jako plug-in Adobe Photoshopu

Nakonec ještě dva odkazy: stažení plug-inu, stažení ImageJ.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *