Jednoduché zálohování stránek ve WordPressu (část 2/2)

9. srpna 2022

V první části článku jsme si ukázali bezvadný plugin pro zálohování stránek postavených na systému WordPress. Plugin jsme nainstalovali, nastavili ukládání záloh na vzdálené úložiště a otestovali, že nám zálohování skutečně funguje. To je důležité a doporučuji kontrolovat stav záloh v pravidelném intervalu. Často se stává, že se něco rozbije, zálohování neprobíhá a vy to zjistíte v nejhorším možném případě, například po napadení webu zákeřným virusem.

Dnes si ukážeme, jak bezpečně obnovit web z požadované zálohy, během pár kliknutí.

Seznam záloh a možnost stažení

Ve spodní části stránky pluginu UpdraftPlus, do které se dostaneme přes menu Nastavení -> UpdraftPlus zálohy, uvidíme výpis existujících záloh.

Jedním kliknutím si můžete stáhnout jakoukoliv část zálohy, například databázi nebo pluginy. Po kliknutí se začnou data stahovat z externího úložiště a následně si můžete zvolit, co chcete se zálohou provést – můžete si soubor stáhnout do počítače, smazat z webového serveru, nebo procházet obsah zálohy.

Po stažení doporučuji zálohu z webového serveru smazat z důvodu úspory místa na webovém serveru a zároveň bezpečnosti. Nebojte se, záloha se smaže pouze z webového serveru, kam se uložila do dočasné mezipaměti.

Obnovení dat ze zálohy

Nejdůležitější funkcí pluginu je nicméně možnost jednoduchého obnovení zálohy. Průvodce obnovením zálohy spustíte kliknutím na modré tlačítko Restore u požadované zálohy.

Po kliknutí si zvolíte, co konkrétně chcete ze zálohy obnovit. Pro ukázku jsem zvolil pouze obnovu pluginů, tudíž jsem v pravé části prvního kroku dialogu zvolil možnost Plugins. Můžete samozřejmě zvolit více položek zároveň. Volbu potvrdíme stisknutím tlačítka Next.

Následně budete muset chvíli počkat, než se záloha připraví a zkontroluje. Nyní musíte vše potvrdit kliknutím na modré tlačítko Restore. 

Po chvíli čekání se dozvíme, že vše proběhlo v pořádku. V pravé části (tzv. Activity logu) prohlížet konkrétní detaily.

Obnovení ze zálohy tudíž proběhlo úspěšně a my nyní můžeme vše zkontrolovat. Pokud Vám aktuální záloha nevyhovuje, můžete zkusit obnovit jakoukoliv jinou.

Pár tipů k tomuto pluginu

Z vlastních zkušeností bych zmínil několik bodů, kterými byste se měli řídit při používání tohoto pluginu.

  • Před obnovením jakékoliv zálohy doporučuji spustit ruční zálohování (o kterém jsme si psali v první části článku). Nikdy nevíte, co se pokazí, tak je lepší mít aktuální zálohu před jakýmkoliv pokusem o obnovení.
  • Pravidelně kontrolujte funkčnost zálohování.
  • Mějte silné heslo a ideálně dvoufaktorové ověření ke vzdálenému úložišti.

Pokud vás téma zálohování zajímá a chcete se o něm dozvědět něco víc, doporučuji tento náš článek z kraje letošního roku.

 

Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *