Konec Google Business Profiles webovek: Jaké to má dopady na podnikatele?

18. ledna 2024

Před nedávnem Google oznámil důležité změny pro podnikatele využívající webové stránky vytvořené pomocí Google Business Profiles. Od 1. března 2024 budou tyto webové stránky deaktivovány, a návštěvníci budou přesměrovávání na firemní profil společnosti na Google. Přesměrování bude fungovat do 10. června 2024.

Co jsou Google Business Profile webovky?

Webové stránky od Google Business Profile jsou stránky fungující na subdoméně business.site. Jedná se o jednoduché stránky umožňující podnikatelům tvorbu webů na základě informací z jejich firemního profilu na Google. Tyto stránky byly užitečné pro malé podniky, které chtěly rychle vytvořit online přítomnost bez potřeby komplexního webového designu. 

Firemní profil Google (zdroj)

Podnikatelé využívali webovky Google Business Profiles k prezentaci informací o svém podnikání, jako jsou otevírací doby, adresy a recenze od zákazníků apod. Od 1. března 2024 však budou tyto webové stránky deaktivovány, a návštěvníci budou přesměrováni na samotný profil firmy.

Odůvodnění

Podle Googlu je jedním z hlavních faktorů ukončení služby rozvíjející se prostředí nástrojů a platforem pro vytváření webových stránek. V prostředí, kde existuje WordPress nebo Wix není tato služba tak zajímavá. Google se proto rozhodl zjednodušit svou nabídku a zaměřit se na zdokonalování jiných funkcí v rámci Google Business Profiles.

Co to znamená pro podnikatele?

Pokud se vás změna týká, nezoufejte. Zde je několik kroků, které můžete podnikout ještě před ukončením služby. 

V první řadě Google doporučuje aktualizovat váš firemní profil, tak aby uživatelé, kteří na něj budou přesměrováni, měli aktuální informace. Dále musíte zapřemýšlet, zda chcete mít webovou stránku i nadále. Pokud ano, musíte nejprve koupit doménu (například na czechia.com), hosting a následně vytvořit webové stránky, například pomocí některého online website builderu. 

Co se tvorby webu týče, můžeme vám doporučit například službu inPage.cz. Na inPage si zdarma vytvoříte jednoduchý web nebo vizitku, která plně nahradí, a v mnoha ohledech i předčí firemní weby od Google. S inPage si, díky jednoduchému rozhraní v češtině, můžete vytvořit webovou stránku, aniž byste potřebovali hlubší technické znalosti nebo znalosti angličtiny. Najdete zde také desítky šablon podle oborů podnikání, stačí si jen vybrat. 

inPage.cz – Dřevostavby

V neposlední řadě, pokud používáte původní stránky ve vašich online reklamních kampaních, aktualizujte odkazy na novou webovou stránku. 

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *