Macromedia Dreamweaver MX – oficiální výukový kurz

20. března 2003

Informace o Dreamweaveru MX patří mezi žádané i mezi vámi, čtenáři Intervalu. Když tedy vyšla kniha věnovaná tomuto editoru, chtěl jsem vědět, jak se jí daří popsat Dreamweaver a pro koho je vlastně určena. Podtitul navíc slibuje výuku, což je ona činnost, která se ne každému daří.

Vzhledem k výukovému a „kurzovnímu“ stylu knihy se hned po otevření ponoříte do 17 výukových lekcí, ve kterých postupně procházíte základy použití Dreamweaveru MX. Výuka probíhá pomocí praktických příkladů, ve kterých se snažíte naučit používat editor co nejefektivněji.

Na začátku každé lekce jsou vypsána popisovaná témata, časová náročnost a ukázkové soubory, které jsou umístěny na cédéčku. Časová náročnost je poněkud optimistická a myslím, že spíše záleží na schopnostech každého, jak se s lekcí vypořádá. Na konci je pak jakási rekapitulace všeho, co jste se už naučili. Bod po bodu s odkazem na příslušné stránky, kde se daná problematika rozebírá.

Text jednotlivých lekcí je „prošpikován“ spoustou užitečných poznámek a tipů. Všechny lekce jsou podrobně rozebrány a je až nezvyklé, kolik prostoru se jim věnuje. Proto mě trochu zarazilo, že se autorce nepodařilo najít kousek místa pro popis tvorby internetových aplikací pomocí skriptovacích technologií (ASP, ColdFusion a PHP).

Vedle textu obsahuje kniha velké množství ukázkových obrazovek, které usnadňují orientaci při výuce. Trochu vás může zmást použití ukázek ze tří operačních systémů (Mac OS 9x, Mac OS X a Windows). Na jedné stránce bývají často pro jeden problém využity obrazovky z Mac OS i z Windows, každá pro jiný krok.

Na přiloženém cédéčku najdete všechny soubory ukázkových příkladů k jednotlivým lekcím včetně doplňků (extensions), jak pro verzi Win, tak i Mac, které jsou popsány v 17. lekci. Škoda jen, že se využilo pouze 70 MB. Přitom jen na stránkách Macromedie je mnoho různých článků a rozšíření (extensions) pro Dreamweaver, které by mohly obohatit cédéčko. Kniha je sice koncipována pro dva operační systémy (Win a Mac), ale na cédéčku mi demoverze právě pro Macintosh chyběla.

Oficiální výukový kurz Dreamweaveru MX i přes několik výhrad doporučuji spíše začátečníkům, kteří se chtějí seznámit s možnostmi Dreamweaveru. Jedná se pravděpodobně o první opravdovou učebnici, která v mnohém pomůže i pokročilému tvůrci, který s její pomocí může zefektivnit svoji práci.

Informace o knize

Název: Dreamweaver MX, oficiální výukový kurz
Autor: Khristine Annwn Page
Vydal: SoftPress
Cena: 495 Kč (445,50 Kč (10% sleva) v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *