Macromedia Fireworks 4 nebo Adobe Photoshop 6?

21. prosince 2000

Zajímá vás srovnání dvou nejpoužívanějších editorů grafiky pro Internet? Chcete si jeden z nich koupit a nevíte pro který se rozhodnout? Po přečtení tohoto článku bude vaše rozhodování o poznání snazší.

Předem tohoto článku bych chtěl upozornit, že srovnávat tyto produkty budu pouze na poli webové grafiky. Photoshop byl původně určen pro přípravu tiskové grafiky, ve které patří k naprosté špičce a nástroje pro vytváření webové grafiky byly do programu ve větší míře implementovány až od verze 5.5 a to převážně tím, že byl do Photoshopu začleněn i další produkt Adobe – ImageReady. Naproti tomu Fireworks byl od počátku určen pouze k tvorbě webové grafiky a proto budu tyto produkty srovnávat pouze v oboru, ve kterém si konkurují.

Uživatelské prostředí

Oba programy mají podobné uživatelské prostředí, které je tvořeno převážně plovoucími paletkami, ve kterých se nachází většina nastavení. Uspořádání a vzhled plovoucích paletek byl nedávno dokonce předmětem žaloby Adobe vůči Macromedia. V obou programech můžete editovat grafiku, vytvářet design stránek a oba dovolují exportovat grafiku i s HTML zdrojem. Animované GIFy, definovat Image Mapy s  odkazy v HTML a tvořit rollovery lze ve Fireworks přímo, naproti tomu u Photoshopu se musíte přepnout do ImageReady. Kromě vrstev lze ve Fireworks pracovat kromě vrstev i se snímky (Frames), což velmi usnadňuje tvorbu animací, které se naproti tomu ve Photoshopu dají ovládat pouze pomocí vrstev.

Filtry

Photoshop obsahuje oproti Fireworks větší množství filtrů, pomocí nichž lze obrázek dále upravovat. Oba programy navíc podporují celou řadu přídavných filtrů (např. EyeCandy, Kais Power Tools, Extensis atd.) a využívat je lze přímo z  programu aplikací na určitou vrstvu nebo selekci.

Vektorová grafika

Zatímco ve Fireworks lze pracovat s vektory podobně jako v typicky vektorových programech (Macromedia Freehand nebo Adobe Illustrator), Photoshop nabízí pouze vektorové tvary, které maskují bitmapové vrstvy a je tak efekt vektoru uměle vytvořen, což neumožňuje tak rychlou práci s vektory, jako je tomu u Fireworks. Projevuje se to zejména při vybarvování výplně objektu, ohraničení objektu apod.

Text

Práce s textem byla ve Photoshopu 6 výrazně vylepšena a text lze oproti Fireworks editovat přímo ve scéně a ne v dialogovém boxu. Výhodou Fireworks je zase možnost umístění textu na křivku, zatímco Photoshop umožňuje transformaci textu jen několika předem nadefinovanými způsoby.

Animace a interaktivita

Na poli animací je Fireworks o něco propracovanější a vytvářet animace je zde poněkud jednodušší než ve Photoshopu. Vytváření animací ve Fireworks usnadňuje zejména možnost definování snímků (Frames), přičemž ve Photoshopu (ImageReady) animaci tvoříme zejména zapínáním/vypínáním viditelnosti vrstev. Fireworks umožňuje navíc export do SWF a lze tak vytvářet jednoduché FLASH efekty ve stránkách. Bez znalostí JavaScriptu oba programy umožňují tvorbu "rolloverů" a Fireworks umožňuje navíc i tvorbu tzv. pop up menu.

Web Design

Adobe Photoshop exportuje HTML kód upravený pro Adobe GoLive, zatímco při exportu z Fireworks lze exportovat HTML kód z ohledem na editor, ve kterém budeme stránky dále upravovat (Dreamweaver, GoLive, FrontPage nebo čisté HTML). Exportovaný JavaScript z Fireworks se chová jako Behavior v Dreamweaveru, jako Actions v  GoLive a Hover ve FrontPage. Photoshop exportuje JavaScript pouze jako Actions v GoLive, které nejsou v ostatních editorech editovatelné.

Výhodou Fireworks jsou také široké možnosti exportu, mezi již výše zmíněný Flash (SWF) patří také export do knihovny Dreamweaveru (Photoshop neumožňuje export do knihoven GoLive). Mezi další formáty do nichž Photoshop export nepodporuje patří Illustrator (AI) a Lotus Domino Designer. Oproti Photoshopu lze ve Fireworks otevřít soubory z Corelu, Freehand a navíc také formát WBMP (obrázky pro WAP- mobilní telefony).

Obecně Photoshop podporuje pouze spolupráci pouze s GoLive, přičemž Fireworks podporuje kromě Dreamweaveru spolupráci i s GoLive a FrontPage. V obou editorech je možnost aktualizace HTML kódu a grafiky podle aktuálně provedených změn.

Flexibilita

V obou editorech lze nahrávat provedené příkazy a použít je i v jiných dokumentech jako akce. Výhodou Fireworks je knihovna symbolů, ze které lze rychle kterýkoli objekt opětně vložit do scény, naproti tomu u Photoshopu je nutné každý objekt zkopírovat z příslušné vrstvy, pokud jej chceme znovu použít. Fireworks navíc nabízí možnost upravit si celou aplikaci s využitím JavaScriptu a definování vlastních klávesových zkratek.

Systémové nároky a cena

Pro spuštění Fireworks by jste měli mít na PC minimálně 64MB volné RAM paměti, zatímco Photoshop vyžaduje 128MB volné RAM paměti. Také cenové srovnání vyznívá spíše ve prospěch Fireworks, které stojí kolem 12 tisíc zatímco Photoshop stojí včetně ImageReady přes 30 tisíc korun.

Závěr

Jak je vidět Macromedia vložila do nové verze Fireworks o něco více možností než konkurenční Adobe Photoshop a to vše za téměř třetinovou cenu. Nesmíme však zapomínat na to, že Photoshop se dá kromě webové grafiky použít na tvorbu tiskové grafiky, pro kterou byl také primárně určen. Současní uživatelé Photoshopu se pravděpodobně bez několika novinek, které Fireworks nabízejí docela dobře obejdou a pro přechod na Fireworks myslím nemají nějaký větší důvod. Naproti tomu pro ty, kteří se teprve rozhodují, jaký profesionální grafický editor pro tvorbu stránek zvolit, bude Fireworks velmi dobrou volbou.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *