Miroslav Cyroň: CSS – kaskádové styly

28. dubna 2006

Vždy, když vyjde nová kniha o kaskádových stylech, těším se, že se dozvím něco nového či objevného z praxe, nebo zjistím, že si konečně někdo dal tu práci a sepsal všechny praktické poznatky o skutečném chování stylů v jednotlivých prohlížečích z různých webových fór, blogů a stránek.

Protože kniha CSS – kaskádové styly má podtitul „praktický manuál“, mé srdce při jejím prvním spatřením mírně zaplesalo. Po přečtení textu v jejím úvodu zaplesalo ještě více:

…nezatajuji žádné problémy, které vás při vytváření dokumentů za pomoci CSS mohou potkat. Většina publikací o CSS se spokojí s tím, že popíší teorii, jednotlivé vlastnosti a připojí test podpory jednotlivých prohlížečů, avšak jejich chování ve složitějších situacích příliš nerozebírají, aby čtenáře od CSS neodradili. V této knize je to jinak – pokud jsem zjistil v určitých situacích nějaké nekorektní chování prohlížečů, neváhám na problém upozornit a nabídnu případné řešení.

Že by se konečně našel odvážlivec, který by se skutečně zabýval uvedenou problematiku z praktické stránky? Bohužel, po dočtení zůstala má touha po dokonalé knize o kaskádových stylech i nadále nevyslyšena.

Ale vezměme to popořádku – kniha CSS – kaskádové styly je určena spíše pro začátečníky, jedinou podmínkou kladenou na čtenáře je alespoň základní znalost XHTML. Vše ostatní již autor vysvětlí v textu a ukáže na příkladech.

Nejprve vás seznámí se základy syntaxe, způsoby připojení stylopisu k XHTML dokumentu, jednotkami a hodnotami, které mohou jednotlivé vlastnosti nabývat. Následují selektory, kaskáda, dědičnosti a pak jsou konečně na řadě jednotlivé vlastnosti. Ty jsou rozděleny do ucelených skupin (rozměry prvků a přetékání obsahu, barvy a pozadí, okraje, výplně a rámečky, písmo, text, viditelnost, pozice, tabulky, generovaný obsah, seznamy, efekty, tisk). Na konci každé skupiny je tabulka zobrazující podporu probraných vlastností v nejběžnějších prohlížečích (Mozilla 0/1/1.8, Opera 6/7/8, Explorer 5/5.5/6 a Konqueror 3). Tato tabulka je mnohdy na dvě stránky, bohužel však její záhlaví je pouze na stránce první, což ji činí mírně nepřehlednou. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány různým tipům – odstřižení starých prohlížečů od stylů a skriptů, individualizace stylů, režimy prohlížečů, JavaScript a další.

Na úplném konci na vás samozřejmě ještě čeká rejstřík, který ale není zcela dokonalý – proč jsou všechny vlastnosti uvedené pod heslem „vlastnosti“, ale některé vyvolené i mimo toto heslo a některé tam nejsou vůbec?!

CD dodávané s knihou kromě všech ukázkových příkladů obsahuje i elektronickou verzi celé publikace v HTML formátu. Můžete tedy tuto verzi použít i jako on-line referenční příručku.

Jak moc je publikace CSS – kaskádové styly prakticky zaměřena? Řekl bych, že více než většina ostatních knih o kaskádových stylech, ale nikoli nějak výrazně. Například z oblasti chyb prohlížečů autor uvádí rozdílný výpočet rozměrů v MSIE, pár hacků pro upravení stylů pro jednotlivé prohlížeče a další základní rozdíly, ale vůbec se nezmiňuje o chybách vlastnosti float – a že jich v MSIE je požehnaně (pekaboo, double margin, float bug, 3px bug, guillotine bug a další).

Autor v knize popisuje i několik layoutů konstruovaných pomocí „position:absolute“, ale ani ty nejsou zcela dopracované – jednak neobsahují patičku a jednak boční sloupce nekončí ve stejné úrovni jako hlavní sloupec. Myslím, že by vůbec nebylo na škodu přidat do knihy o stylech plně funkční, praktický a ryze komerční příklad layoutu se vším všudy a ne jen tyto teoretické polovičaté napodobeniny.

K tomu, aby kniha CSS – kaskádové styly v mých očích naplnila alespoň částečně svůj podtitul „praktický manuál“, by bylo nutné ji doplnit o další chyby prohlížečů, několik skutečných příkladů z praxe a hlavně o velké množství odkazů na užitečné nástroje, články a weby (v knize snad není uveden jediný odkaz kromě www.w3c.org).

Suma sumárum, tato publikace je vhodná pro začínající uživatele kaskádových stylů (velmi dobře je srovnatelná s CSS pro zelenáče od Martina Snížka) a je trochu více prakticky zaměřena, než obdobné knihy pro začátečníky popisující CSS.

Informace o knize

Název: CSS – kaskádové styly
Autor: Miroslav Cyroň
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 299 Kč (284 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Úvod do XML Digital signing
Další článek rammsteins
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *