Naučte se fotografovat digitálně (Bryan Peterson)

27. července 2007

Dobrým fotografem se člověk nestane jen tak, je třeba pořídit hodně snímků, strávit hodiny a hodiny jejich hodnocením, společnými debatami s ostatními fotografy, pročítáním knih a internetových zdrojů, zkoušením různé techniky a rozličných technik. Jednou z knih, kterou bych vám na této dlouhé cestě doporučil, napsal Bryan Peterson.

Pokud se vám zdá autor povědomý, pak vězte, že je autorem nemálo povedených knih „Naučte se exponovat kreativně“ a „Naučte se vidět kreativně„. Bryan Peterson dovede psát o fotografii velmi poutavě, výstižně a zároveň poměrně stručně – dává přednost fotkám před textem. Proto nečekejte žádnou obsáhlou knihu plnou nudných keců. Připravte se spíše na povedené fotoalbum, které je doplněné povídáním, poznámkami a radami. Každé téma je popsáno několika odstavci textu a názorně ukázáno na několika velkých fotografiích (samozřejmě, že barevných – kniha je celobarevná, tištěná na křídovém papíře). U každé fotografie je popsán její obsah, co předcházelo jejímu vyfocení, případně proč vůbec autor tento motiv fotil, způsob vyfocení, podle čeho se nastavovala expozice, a také technické informace – jaký objektiv, clona a čas byly použity.

Kniha Naučte se fotografovat digitálně začíná popisem historie fotografie a plynule přechází do současné digitální doby – vysvětlí, co je pixel, do jakých formátů digitál ukládá a co vše lze před pořízením snímku nastavit. Následuje výklad základů focení – clona, čas a světlo – jak se navzájem ovlivňují, kdy použít jakou clonu, čas, na co si dát pozor, jaké efekty se dají s různým nastavením provádět. Další kapitola se věnuje snad ještě důležitějšímu aspektu fotografie – zachycení toho správného obrazu v hledáčku – tedy kompozici. A konečně závěr je věnován digitální temné komoře – zpracování digitálních fotografií v Adobe Photoshopu či v jeho odlehčené verzi.

Publikace je určena spíše pro začínající fotografy, ale myslím, že i profíci si tuto knihu oblíbí – minimálně pro její neotřelé nápady, výborné fotografie a skvělou inspiraci. Autor se zaměřuje na použití digitální zrcadlovky, ale zmiňuje občas i kompakty – například u makrofotgrafie. Osobně si myslím že majitelé kompaktních přístrojů rozhodně nepřijdou zkrátka, neboť většinou se jedná o takové základy, že je vcelku jedno, jaký přístroj používají. Jen některé postupy budou pro ně nepoužitelné (clonu 22 asi jen tak na svém kompaktu nenastaví).

Na knize Naučte se fotografovat digitálně je vidět hned na první pohled, že jejím autorem je dobrý fotograf – tolik skvělých snímků, originálních nápadů a kreativity se jen tak nevidí (to je pro mě hlavní plus této knihy). Na druhou stranu nedostatky spatřuji v závěrečné části – používání Adobe Photoshopu pro úpravy fotografií. Lze na ní vidět, že autor tuto techniku ještě zcela nezvládá (konečně Bryan Peterson z toho žádné tajnosti nedělá). Jinými slovy – není problém sehnat mnohem kvalitnější knihu na digitální úpravy fotek.

Název: Naučte se fotografovat digitálně
Autor: Bryan Peterson
Vydal: Zoner Press
Cena: 329 Kč (296 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *