Jaké nové tld domény můžeme letos očekávat?

28. dubna 2015

Na začátku loňského roku byla odstartována jedna z největších událostí ve světě domén. K registraci byly uvolněny zcela nové tld domény. Od roku 2014 se tak můžete setkat s projekty běžícími na doposud neobvyklých doménách jako jsou například .ninja, .wtf, .xyz. Naštěstí svět domén obohatily i celkem zajímavé domény jako .guru, .email, .city apod. Které domény jsou po více než roce nejúspěšnější? Jaké můžeme ještě v tomto roce očekávat?

Jako první byly 5.2.2014 do oběhu uvolněny domény .guru, .bike, .clothing, .holdings, .plumbing, .singles, .ventures. Poté byly v pravidelných týdenních intervalech zveřejňovány balíčky 4-8 nových tld domén, které byly dostupné k registraci. K dnešnímu dni je již k dispozici přes 350 doménových koncovek.

Jak si nové tld domény vedou?

Shrnutí nových tld domén roku 2014 jsme vám přinesli na konci listopadu. Zde jsme zjistili spoustu zajímavých statistik. V roce 2014 bylo zaregistrováno cca 3 miliony domén. Dnes to je počet přesahující 5 milionů registrací. Nových registrací neustále přibývá ikdyž tempo růstu již není tak výrazné. Možná to ale změní některá z letošních domén. Změnilo se něco v pořadí oblíbenosti jednotlivých domén oproti roku 2014?

V loňském roce byla na prvním místě doména .xyz, ohledně které existuje několik otazníků. Dle informací novou tld doménu použil jeden z registrátorů pro své promo a zaregistroval obrovské množství domén. Navíc firma XYZ.COM LLL spustila reklamní kampaň, kde vyzývá k opuštění přeplněné koncovky .com a doporučuje ji nahradit doménou .xyz.

Samozřejmě se tato reklama neobešla bez žaloby.

Aktuálně doména XYZ ztrácí procentuální část na trhu nyní si drží zhruba 17% podíl. Zbytek trhu je rozdroben do různých koncovek. vyčnívá pouze doména .berlin, .club a .网址 (xn--ses554g)

TOP 10 nových tld domény v ČR

Největší procento zaujímá na trhu doména .guru, v dalším závěsu jsou domény .bio, .club a . e-mail. Rozestupy jsou ale minimální. Posuďte sami.

nove-tld-cr-2015

5 zajímavostí k novým tld doménám

  • 60% všech nových tld je parkováno
  • 7% je přesměrováno na jiné domény
  • V České republice se k 27.4.2015 dni zaregistrovalo již 5,546 nových tld domén z toho 1718 na czechia.com
  • Na Kajmanských ostrovech se registruje více nových tld domén než například v Kanadě, Francii, Austrálii. Celkově jsou na 6. místě těsně za Velkou Británií.
  • 23,304 (0,45%)  domén je napadeno mallwarem. 70% z nich je na doméně .diet.

Zdroj dat: ntldstats.com

Jaké domény jsou v plánu pro rok 2015?

V letošním roce můžeme očekávat spoustu nových tld domén. Například se bude jednat o domény .fit, .video, .sale, .design, .bingo, .chat, .style, .tennis, .casino, .school, .football, .porn, .adult. Věříme, že některé z nich budou velmi oblíbené

Spolehlivá registrace nových tld domén

K registraci nových tld domén doporučujeme využít českou firmu Zoner, která provozuje jednoho z největších českých registrátorů domén regzone.cz a poskytovatelů hostingů czechia.com. Spravuje celkem 31% nových tld domén v ČR. Každý den na webu zveřejňuje akční domény za zajímavé ceny. Také pravidelně informuje návštěvníky o registracích nových tld domén. Novinky můžete sledovat na hlavním webu, Facebooku, či Twitteru.

Představte váš projekt na nové tld doméně!

Přidejte do komentáře odkaz na váš web na nové tld doméně s krátkým představením projektu a důvodu, proč jste zvolili právě novou doménu. Průběžně budeme komentáře schvalovat, vy tak získáte reklamu zdarma.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Jaroslav Šulc

    Kvě 22, 2015 v 13:04

    Netrpělivě jsme očekávali možnost registrace nových TLD domén a protože jsme personální agentura, rozhodli jsme se pro tvorbu webu, resp. inzertního jobportálu na doméně http://www.prace.tips, což dostatečně vystihuje oblast naší činnosti – nabízíme uchazečům o „PRÁCI“ dobré a aktuální „TIPY“.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *