Novinky v prohlížečích: Co nás čeká v novém FF?

3. května 2010

Aktualizovaný Google Chrome; Nová Opera 10.53 řeší bezpečnostní díru; Změna vzhledu panelů a správce pluginů ve Firefoxu; Nová beta Maxthonu.

Google Chrome

Google Chrome 4.1.249.1064

Ve středu byla vydána další aktualizace současné stabilní verze prohlížeče Chrome s číslem 4.1.249.1064 pro Windows. Opravuje problémy předchozího vydání 1059, v němž byla chyba v určení cesty k zásuvnému modulu Javy a proti starší verzi fungovalo pomaleji zpracování JavaScriptu. Kromě toho byly také zalepeny tři vážné bezpečnostní díry, za jejichž objevení vyplatil Google 1500 dolarů.

V uplynulém týdnu nebyly překvapivě vydány betaverze ani vývojářské verze Chrome.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Záplaty dovedly Operu k verzi 10.53

Minulý týden vyšly hned dvě stabilní verze Opery 10.5x. Tou první byla v úterý Opera 10.52, která byla důležitá především tím, že se jednalo o první vydání Opery 10.5x pro Macintoshe (poslední stabilní verze nesla číslo 10.10). Tato verze přinesla opravu poměrně velkého množství chyb, jakož i zvýšení stability.

Ještě ten den ale server Secunia informoval o vážné bezpečnostní hrozbě, která dovolovala spuštění škodlivého kódu. Vývojáři zareagovali velmi promptně a hned následující den vydali první „release candidate“ („kandidát na uvedení“). Finální verze Opery 10.53, řešící právě zmíněnou chybu, vyšla v pátek. Kromě toho opravuje také problém se zamrzáním v Google Mapách a s načítáním souboru dialog.ini.

Přechod na poslední verzi je z bezpečnostních důvodů důrazně doporučen všem uživatelům tohoto prohlížeče.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Pracuje se na Opeře 10.53 pro Linux

Po přednostním vydání Opery 10.50 pro Windows a následně 10.52 pro Macintosh nasměrovali norští vývojáři svou pozornost i na platformu UNIX/Linux. Těsně před víkendem tak vyšla první betaverze Opery 10.53 pro tyto operační systémy. První beta řeší především problémy se stabilitou, ale také s implementací protokolu TLS (Transport Layer Security), zatížením procesoru a využitím operační paměti. Stále zbývá vyřešit problémy s Javou a vykreslováním některých fontů.

Zajímavé je také oznámení, podle kterého Opera ukončuje podporu Solarisu, aby se vývojový tým mohl věnovat právě Linuxovým verzím.

Na rozdíl od výše prezentované verze se v tomto případě jedná pouze o testovací sestavení, které není vhodné pro rutinní používání.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mozilla Firefox

Designové vylepšení panelů

Nový Firefox přinese, kromě dalších novinek, také uživatelsky nastavitelné panely. V nich bude možné například odstranit tlačítka jejich přetažením, nebo redukovat všechny panely nástrojů spojením do jednoho, jak ukazuje následující obrázek.

Nové panely ve Firefoxu

Tímto způsobem lze zejména na širokohlých monitorech zredukovat místo využívané samotným prohlížečem ve prospěch zobrazovaných stránek. Pod Windows si pak můžete všimnout aktualizace vzhledu „oušek“ panelů, jež jsou od sebe více opticky oddělené, zaoblenější a aktivní panel má větší kontrast.

Mozilla v tomto směru chystá ještě další důležité změny, zejména animace při přidávání, zavírání a přesouvání panelů a podpory Aero Glass pro všechny nástrojové lišty.

Zdroj: Mozilla Links.

Nový správce zásuvných modulů

Od poslední aktualizace správce zásuvných modulů uplynulo již poměrně dost času. V příští verzi Firefoxu bychom se ale měli dočkat zcela nového uživatelského rozhraní.

Nový správce bude fungovat jako samostatný panel (podobně jako např. stránka otevřená v novém panelu), bude disponovat postranním menu, ve kterém budou zásuvné moduly rozdělené do několika kategorií. Zvlášť tedy budou například motivy vzhledu, vyhledávače, rozšíření, jazyky a zásuvné moduly.

Více než stovka slov vám napoví následující obrázek.

Nový správce zásuvných modulů

Zdroj: Mozilla Links.

Maxthon

Maxthon 2.5.13 Beta

Ve čtvrtek vydaná betaverze Maxthonu především zlepšuje stabilitu a opravuje několik problémů s kompatibilitou souvisejících s režimem safe box, představeným v minulé verzi.

  • Byly opraveny příčiny zamrzání a pádů prohlížeče.
  • Bylo vyřešeno přílišné zatěžování procesoru.
  • Zlepšena stabilita a kompatibilita režimu safe box.
  • Upravena výchozí šířka panelu vyhledávání.
  • Stáhnout Maxthon 2.5.13 beta (Windows).

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *