Novinky v prohlížečích: Kolik betaverzí pro FF4?

24. ledna 2011

Doplněk Skype na černé listině; Kolik betaverzí FF4 bude?; Chrome 9.0.597.67 beta; Chrome 10.0.642.2 dev; Opera 11.01 build 1175; Maxthon.

Mozilla

Mozilla zařadila panel nástrojů Skype na černou listinu

Mozilla se rozhodla zablokovat doplněk, známý uživatelům jako panel nástrojů Skype. K tomuto opatření vedlo více důvodů – první zmiňme více než čtyřicet tisíc pádů prohlížeče v průběhu týdne, jež měly být způsobeny právě zmíněným rozšířením. Ve zdůvodnění dále stojí: „Metody, které Skype Toolbar používá k detekci a vlastnímu zobrazení telefonních čísel, mohou až třistakrát zpomalit práci s DOM (Document Object Model), což drasticky ovlivňuje dobu vykreslování stránky (jednoduše řečeno: uživatel není schopen rozlišit příčinu a dospívá k názoru, že za pomalé načítání webových stránek může Firefox).“ Dle Mozilly jsou uvedené důvody dostatečné na to, aby zařadila doplněk Skype na černou listinu.

Při zařazení na „blocklist“ má Mozilla několik možností, jak prohlížeč s plug-inem naloží. V těch nejvážnějších případech může dokonce zajistit jeho automatickou odinstalaci. U panelu nástrojů Skype nasazuje jemnější kalibr: doplněk bude pouze zablokován, přičemž uživatel si ho může opětovně povolit.

Mozilla mezitím navázala spolupráci s týmem programátorů Skype Toolbaru a hodlá spolupracovat na nalezení příčin a vyřešení problémů. Dá se očekávat, že společně s opravnou verzí bude toto rozšíření z černé listiny odstraněno.

Zdroj: The Register.

Kolik betaverzí Firefoxu 4 ještě bude?

V již několikrát opravovaném plánu vydávání testovacích verzí Firefoxu 4 se můžeme dočíst, že po deváté betaverzi, která vyšla s více než měsíčním zpožděním, by měla následovat ještě minimálně jedna, jež byla původně plánována na začátek ledna. Vývoj sice nabral již téměř čtvrtroční zpoždění proti původním termínům, přesto Mozilla tvrdí, že finální verze Firefoxu 4 by se uživatelé měli dočkat do konce února.

Podle informací serveru Tech18 by měly následovat ještě dvě testovací verze: beta 10 je očekávána v pondělí 24. ledna, beta 11 o týden později, tedy poslední lednový den. Vzhledem k počtu nalezených (a stále nalézaných) chyb a problémů začínají některá média spekulovat, zda se stabilní verze skutečně dočkáme do konce února, nebo jestli některé problémy nebudou opraveny až v první aktualizaci.

Zdroj: Tech18.

Google

Chrome 9.0.597.67 beta

Chrome v beta kanálu bylo aktualizováno na verzi s číslem 9.0.597.67 pro všechny podporované platformy.

Vzhledem k problémům se stabilitou Flash Playeru v tzv. „sandbox režimu“ byla tato funkce opět (již podruhé) vypnuta a je možné ji aktivovat pouze přes konfigurační stránku about:flags. Naproti tomu zpracování WebGL a akcelerované vykreslování v režimu sandbox (tj. odděleně od ostatních procesů) funguje a tudíž zůstává ve výchozím nastavení aktivní. Další změny v této verzi představovaly opravy drobných chyb a zvyšování stability prohlížeče.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.642.2 dev

Ačkoli jako stabilní je uživatelům k dispozici Chrome s číslem 8, již několik týdnů se pracuje i na jeho desáté verzi, která je aktuálně v tzv. „vývojovém kanálu.“ Ve čtvrtek vydaná aktualizace s číslem 10.0.642.2 opět přinesla aktualizaci javascriptového vykreslovacího jádra V8 na verzi 3.0.7.0, několik kosmetických změn a oprav v novém dialogu nastavení prohlížeče a další vylepšení funkce našeptávače (Instant). Při otevření souboru PDF můžete využít nově přidaných nabídek Uložit jako a Tisk v kontextovém menu.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 11.01 build 1175

Norští vývojáři intenzivně pracují na první opravné verzi Opery 11, která byla, alespoň soudě dle seznamů nalezených chyb a odezvy uživatelů, hodně uspěchaná. V pondělí tak uvolnili k testování sestavení s číslem 1169, které se zaměřovalo především na zvýšení stability. Kromě toho byl z verze pro Mac OS odstraněn program pro zaznamenání příčin pádů aplikace („crashlogger“), skrze který vývojáři dostávali informace o podmínkách, za kterých došlo k problémům s Operou. Opraveny byly také čtyři chyby, jako například pády prohlížeče po uzavření listu, problémy s HTML5 formuláři, selhání programu při otevírání některých stažených souborů, či samovolná změna velikosti vyhledávacího pole.

Ve čtvrtek pak vyšlo sestavení 1175, které by mělo vyřešit další nalezené příčiny pádů z předchozího sestavení. Kromě toho odstraňuje problémy s překreslováním stránek na Facebooku a řeší pád instalačního programu při pokusu aktualizovat běžící prohlížeč. V balíčcích pro Debian a jeho deriváty byly aktualizovány podpisové klíče, protože ty původní měly vypršet v neděli 23. ledna.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.20.2000

Máme tady další aktualizaci nadstavby Internet Exploreru, která od verze 3 jako výchozí jádro používá WebKit (Safari, Chrome). Ve čtvrtek vydaný Maxthon 3.0.20.2000 přidává základní RSS čtečku a používá nový přihlašovací systém. RSS čtečku lze otevřít z menu, nebo po přes interní stránku about:reader. Vylepšení se také dočkala funkce pro stahování videí z webových stránek, která nyní upozorní ikonou v adresním řádku v případě, kdy se na stránce nachází video, které Maxthon umí uložit. Drobná vylepšení najdete ve správci blokovaného obsahu (reklam) a kromě toho bylo opraveno několik nalezených chyb.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *