Novinky v prohlížečích: Startuje vývoj Chrome 10

20. prosince 2010

IE9 prý zablokuje 99% malware; Aktualizace Chrome 8; Chrome 9 v betaverzi; Začal vývoj Chrome 10; Vyšla Opera 11; Aktualizace Avant Browseru 2010.

Microsoft

Internet Explorer 9: zablokuje 99% malware

V září provedla společnost NSS Labs test webových prohlížečů, zaměřený na bezpečnost před škodlivým kódem, který ke svému šíření využívá sociální inženýrství (např. malware nabízený uživatelům jako spořič obrazovky, upgrade videopřehrávače, hra, antivirus, …). Tento způsob je v současnosti jednou z nejrozšířenějších metod, jak se do systému dostává škodlivý kód.

Poměrně velkým překvapením je drtivé vítězství testovací verze Internet Exploreru 9 (build 9.0.7930.16402), která dokázala zachytit 99 % hrozeb. Jen o něco hůře dopadl Internet Explorer 8 (build 8.0.7600.16385) s 90 %. Třetí s velkým odstupem skončil Firefox 3.6.10, který si poradil s 19,5 %, následovaný Safari 5.0.1 s 10,9 %. Suverénně nejhorších výsledků v tomto směru dosáhlo Chrome 6 (6.0.472.63) s 3,4 % a Opera 10.62, která žádnou ochranu proti škodlivému kódu nenabízela.

Výsledek testu NSS

Další podrobnosti o testu najdete ve zprávě NSS Labs. Výsledek testu poněkud kalí fakt, že si ho původně zaplatila společnost Microsoft, která následně dovolila jeho zveřejnění.

Zdroj: NSS Labs.

Google

Chrome 8.0.552.224 stable

Osmá generace prohlížeče Chrome se v pondělí dočkala první aktualizace. Kromě zvyšování stability a dalších vylepšení především záplatovala nalezené bezpečnostní hrozby. Dvě opravy byly označeny nejvyšším stupněm závažnosti (jedna se ale týkala jen verze pro 64-bitový Linux), dvě jako středně důležité a jedna nejnižším stupněm. Objevitelům dvou bezpečnostních děr vyplatil Google celkem 2000 dolarů.

Ve středu pak vyšla další aktualizace s číslem 8.0.552.231, určená jen pro počítače s operačním systémem Mac OS. Dle informací vývojářů řešila problém se stabilitou při práci s webovými formuláři.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Chrome 9.0.597.19 beta

De beta kanálu se posunulo Chrome 9, jež bylo dosud pouze ve vývojové (dev) větvi. Hlavními taháky deváté generace, která by se měla do stabilní verze dostat přibližně ve třetí dekádě ledna, jsou bezpečnější pluginy, rychlejší vyhledávání a lepší grafika. K vyšší bezpečnosti by tak měl přispět běh Flashe v režimu sandbox (tj. v odděleném procesu), který se časem dostane i do verze pro Mac OS a Linux. Sandbox přidává další vrstvu ochrany před škodlivými stránkami, které se snaží zneužít počítač návštěvníka, nebo zcizit osobní informace.

Lepší představu o fungování sandboxu si můžete udělat z následujícího videa.

V aktuální betaverzi si také můžete zapnout vyhledávání Chrome Instant – jak asi správně tušíte, jedná se o obdobu nedávno spuštěného Google Instant. Výsledky hledání se tedy zobrazují průběžně během zápisu dotazu do adresního řádku.

Konečně třetí zásadní novinkou bude WebGL – nová webová technologie pro prezentaci hardwarově akcelerované 3D grafiky v prohlížeči. WebGL je API pro plnohodnotnou 3D grafiku, vytvářenou pomocí JavaScriptu. Na standardizaci tohoto formátu spolupracují již více než rok Google, Mozilla, Apple, Opera a výrobci grafických karet, což dává naději na úspěšné prosazení.

Na stránce WebGL Experiments můžete zhlédnout několik ukázek, představujících, co tato technologie dokáže – ostatně o 3D anatomickém atlasu Google Body Browser jste v uplynulém týdnu určitě slyšeli. Kromě něj je k vyzkoušení ještě dalších šest ukázek.

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Chrome 10.0.612.1 dev

Ještě v pondělí byla ve vývojové větvi Chrome devátá verze, která se ve čtvrtek přesunula o stupeň výše do beta kanálu. Tím se uvolnilo místo pro zahájení vývoje Chrome 10, jež by se – alespoň podle plánů – mělo objevit ve finální verzi někdy na začátku března 2011. Sestavení s číslem 10.0.612.1 přináší:

  • aktualizované jádro WebKit verze 534.15,
  • rozhraní pro přihlášení ke Google Cloud Print,
  • drobná vylepšení v oblasti náhledů karet,
  • rychlejší načítání integrovaného modulu pro zobrazování PDF dokumentů,
  • oddělení grafických procesů (sandbox),
  • experimentální animaci pro vyskakující okna.

Kde stahovat

Zdroj: Google Chrome Releases Blog.

Opera Software

Opera 11

Jednoznačně nejaktivnější byli v uplynulém týdnu norští vývojáři, kteří v první polovině uplynulého týdne vydávali testovací verze Opery 11 takřka jako na běžícím páse. V úterý ráno to bylo sestavení 1145, následované ještě ten den večer první RC verzí. Každá verze přitom opravovala desítky nalezených chyb. Ve středu dopoledne bylo sestavení 1152 vydáno jako RC 2, odpoledne pak přišel build 1156 coby třetí „kandidát na uvedení.“ V tu chvíli se již nahlas hovořilo o tom, že finální verze vyjde následující den, což se nakonec také stalo.

Ve čtvrtek 16. prosince v 7:09 bylo na blogu vývojářů oficiálně oznámeno uvolnění Opery 11. Jedná se o sestavení 1156, tedy původní RC 3.

Nejzásadnější novinkou je podpora rozšíření, které můžete stahovat ze široké nabídky na adrese https://addons.opera.com/. Opera se tímto krokem snaží dohnat mnohaleté zpoždění za Firefoxem, kterému právě možnost rozšíření funkcí pomocí doplňků získala značnou oblibu u pokročilejších uživatelů.

Zrychlení startu by měla přinést možnost aktivace zásuvných modulů „na požádání,“ což v praxi znamená, že se dané rozšíření načte až v okamžiku, kdy uživatel klikne na prvek, který ho vyžaduje.

Změny se dotkly také adresního řádku, který nyní poskytuje podrobnější informace o bezpečnosti a zabezpečení aktuálně otevřené stránky. Po vzoru Chrome není ve výchozím nastavení zobrazován protokol (http://). Od konkurence se opisovalo i zvýraznění domény prvního a druhého řádu, které ale Opera dovedla ještě o krok dál, kdy není zobrazována kompletní adresa (respektive jsou skryty parametry – v praxi cokoli za otazníkem; celá adresa se ukáže jen při umístění kurzoru do adresního řádku).

Pracovalo se také na vylepšení práce s listy, které lze nyní spojovat (stohovat) do skupin, nebo připínat/uzamykat ve formě malých ikonek v levé části lišty (pokud chcete tuto funkci vyzkoušet, klikněte pravým tlačítkem myši na ouško listu a z kontextového menu vyberte Uzamknout list).

Praktickou ukázku seskupování listů můžete vidět na videu.

Další novinkou je průvodce gesty myší, kterého je možné vyvolat dlouhým podržením pravého tlačítka myši na stránce. Měl by představit tuto funkci začínajícím uživatelům.

Automatický aktualizační mechanismus se nyní stará nejen o to, abyste měli nejnovější verzi prohlížeče, ale také Opery Unite a všech rozšíření. Poměrně zásadní změny byly provedeny taktéž v integrovaném klientu pro práci s elektronickou poštou a RSS kanály.

Pod povrchem se skrývá nové vykreslovací jádro Presto 2.7.62 s podporou dalších vlastností CSS3, několika nových elementů a formulářů dle normy HTML5.

Významnou změnou prošel také instalační program, který nejprve rozbalí obsah do dočasné složky a poté spustí Operu v instalačním režimu. Celý proces instalace by tak měl trvat jen několik sekund.

Na závěr dodejme, že o Operu 11 je ze strany uživatelů poměrně značný zájem: během prvního dne byla stažena bezmála sedmi miliony uživatelů.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Avant Force

Avant Browser 2010 Build 127

Vyšlo další sestavení populární nástavby Internet Exploreru Avant Browser, opravující dvě nalezené chyby. V případě první se jednalo o problémy s JavaScriptem, kvůli kterým nebylo možné otevřít některé webové stránky a nefungovala tlačítka, druhý problém se týkal nastavení vlastností prohlížeče.

Zdroj: Avant Force Blog.

Štítky: chrome, Články, google

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *