Novinky v prohlížečích: záplaty kvůli Pwn2Own

8. března 2011

Prohlížeče v 02/2011; Kdy vyjde IE 9?; MS neaktualizuje před Pwn2Own; Odpočet IE 6; FF 4 RC tuto středu; Chrome 9; Opera s HW akcelerací.

Podíl prohlížečů v únoru 2011

Máme za sebou druhý měsíc roku 2011, takže se podíváme na to, jak si v uplynulých 28 dnech vedly jednotlivé prohlížeče v Evropě a ve světě.

Evropa podle StatCounter

  1. První příčka patří v Evropě i nadále Firefoxu, kterému obsadil 37,56% trhu. Není to ale tak dobrá pozice, jak by se na první pohled zdálo – Firefox totiž již šestý měsíc setrvale klesá – proti lednu spadl o 0,36% a za poslední půlrok ztratil už 1,41%.
  2. V prosinci 2010 byl dlouho vedoucí Internet Explorer překonán Firefoxem. Jen permanentní pokles prohlížeče z dílny Microsoftu zachránil Firefox před ztrátou prvenství. V únoru se Internet Explorer propadl skoro o půl procenta – přesněji o 0,47% na aktuálních 36,44% a stal se tak už poněkolikáté za sebou největším propadákem měsíce.
  3. Chrome letí vzhůru doslova raketovým tempem a soudě dle statistik nabírá sílu především díky uživatelům, přeběhlým z Firefoxu a Internet Exploreru. V únoru Chrome obhájilo pomyslnou bronzovou medaili s 16,28% a proti lednu si polepšilo o 0,81%, čímž mu patří pozice nejrychleji rostoucího prohlížeče.
  4. Safari zůstalo na takřka stejných hodnotách, jako mělo v lednu – únorových 4,87% znamená pokles jen o 0,04%.
  5. Opera je od října až na páté příčce a ta jí náležela i v únoru. Proti lednu ale posílila o 0,04% na 4,27%

Svět podle Net Applications

  1. V celosvětovém měřítku je na první pozici Internet Explorer, který v únoru překvapivě posílil o významných 0,77% na 56,77%. Internet Explorer tak je nejrychleji rostoucím prohlížečem.
  2. Druhá příčka patří Firefoxu, který i v tomto žebříčku zaznamenal propad – tentokrát však o velmi citelných 1,01% na 21,74%. V každém případě je to vážný signál, naznačující, že se uživatelé začínají od tohoto prohlížeče odvracet. Čtvrtinový podíl na trhu tak – alespoň zatím -zůstává nesplněným snem.
  3. Chrome si opět polepšilo, byť jen o 0,23%, na únorových 10,93%.
  4. Safari je v celosvětovém měřítku čtvrté a s 6,36% si proti lednu si polepšilo o 0,06%.
  5. Opera ztratila 0,13% a její podíl činí 2,15%.

Zdroj: StatCounter a Net Applications.

Nejpoužívanější prohlížeč podle země

Server BrowserRank.com zveřejnil mapy světa, zobrazující nejvíce populární webový prohlížeč v jednotlivých zemích, a to jak na stolních počítačích, tak i na mobilních telefonech. V Česku i na Slovensku dominuje Firefox, stejně jako v ostatních státech středo- a východoevropského regionu. Z nejbližších sousedů patří mezi výjimky Ukrajina a Bělorusko, kde uživatelé nejčastěji surfují s Operou. Opera je nejpoužívanější také v Kazachstánu, Uzbekistánu a Gruzii. Naopak prakticky na celém americkém, australském a africkém kontinentu je dominantním prohlížečem Internet Explorer. Chrome dominuje pouze v Tunisku, Albánii a Arménii.

Nejpoužívanější prohlížeče v jednotlivých zemích

Zdroj: BrowserRank.

Microsoft

Kdy spatří světlo světa Internet Explorer 9?

Na oficiálním Twitter kanálu indické pobočky Microsoftu se pravděpodobně díky chybě zaměstnance objevila informace, že finální Internet Explorer 9 bude uvolněn 24. března. Přestože byla tato informace rychle odstraněna, serveru The Windows Club se podařilo pořídit snímek tohoto oznámení.

Oznámení indického MSDN na Twitteru

Ve hře je samozřejmě možnost, že uvedené datum bylo chybné, proto došlo k jeho rychlému odstranění. Před dvěma týdny totiž Microsoft představil plány speciální oslavy nazvané „Krása na webu“, kterou pořádá tým Internet Exploreru 9. Pozvánka byla zveřejněna na vývojářském blogu, kde ale nebylo uvedeno, že se bude jednat o představení IE 9. Datum akce je přitom stanoveno na 14. března, tedy deset dní před termínem zveřejněným indickým MSDN týmem.

Jediným předpokladem, hraničícím skoro s jistotou, je fakt, že finální Internet Explorer 9 bude představen tento měsíc.

Zdroj: NeoWin.

Microsoft nebude aktualizovat svůj prohlížeč před Pwn2Own

Zatímco konkurence, jak ostatně uvidíte níže, záplatovala své produkty před hackerskou konferencí Pwn2Own takřka „o sto šest,“ Microsoft pro svůj Internet Explorer žádné aktualizace nepřipravuje. Z oznámených aktualizací, jež budou uvolněny tradičně druhé úterý v měsíci, vyplývá, že žádná ze tří bezpečnostních oprav se netýká Internet Exploreru.

Bezpečnostní firma Qualys uvedla, že očekávala důležitou aktualizaci objevené chyby v MHTML. Poslední záplaty pro Internet Expolorer byly uvolněny v únoru, zatímco konkurence záplatovala minulý týden před hackerskou soutěží Pwn2Own, která bude probíhat 9. do 11. března v rámci konference CanSecWest ve Vancouveru. Součástí soutěže jsou útoky na prohlížeče Internet Explorer, Firefox, Chrome a Safari.

Zdroj: The Register.

Microsoft spustil odpočet Internet Exploreru 6

Microsoft spustil nový web The IE 6 Countdown, zobrazující tržní podíl jeho deset let starého prohlížeče Internet Explorer 6. Mapa je postavena na datech Net Applications. Sám Microsoft přitom na uvedené stránce uvádí: „Narodil se před 10 lety. Jeho jméno bylo Internet Explorer 6. Nyní v roce 2011, v době moderních webových standardů, je čas se rozloučit.“ V celosvětovém měřítku má IE 6 12% trhu, přičemž největší podíl mu patří v Číně, kde tuto zastaralou verzi používá 34,5% uživatelů. V Česku je, dle uvedené stránky, zastoupení šesté generace Internet Exploreru jen 1,4%.

Zdroj: The IE 6 Countdown.

Mozilla

Firefox 3.6.15

V úterý vydala Mozilla aktualizaci Firefoxu s číslem 3.6.14 (informovali jsme ve zprávičce). Ta přinesla opravy několika problémů se stabilitou prohlížeče, ale také zalepila deset bezpečnostních děr, z čehož osm bylo hodnoceno nejvyšším stupněm závažnosti „kritická.“ Ze zbylých dvou opravených chyb byla jedna označena jako „vysoce“ nebezpečná a druhá měla „střední“ stupeň závažnosti. Pro uživatele starší vývojové větve byla vydána opravná aktualizace s číslem 3.5.17, řešící stejný počet chyb.

V pátek pak vyšla další aktualizace na verzi 3.6.15 pro Windows, Mac a Linux. Jako vždy bylo uživatelům doporučeno provedení upgrade. Opraven byl tentokrát jediný problém, kdy některé Java applety nebylo možné načíst ve Firefoxu 3.6.14.

Vzhledem k tomu, že automatické aktualizace jsou instalovány v průběhu následujících 24 až 48 hodin, většina uživatelů Firefoxu by již měla verzi 3.6.15 mít. Aktualizaci lze vyvolat skrze položku Zkontrolovat aktualizace z nabídky Nápověda.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Firefox 4 RC již tuto středu

Podle serveru ZDNet bychom se RC verze („release candidate“ – „kandidát na uvedení“) Firefoxu 4 měli dočkat již tuto středu – tedy 9. března. Vyplývá to z telefonického rozhovoru s vývojáři. Půjde o významný a dlouho očekávaný milník – vždyť první ze dvanácti betaverzí Firefoxu 4 byla zpřístupněna již v červnu loňského roku!

Brzkému vydání nasvědčuje i stránka CanWeShipYet, která od noci ze čtvrtku na pátek oznamuje odstranění všech závažných chyb, blokujících vydání nové verze prohlížeče.

Je ale možné, že se Firefoxu 4 RC dočkáme o něco dříve, neboť poslední beta 12 byla k dispozici v pátek 25. února – několik dní před původně očekávaným datem. Vývojový tým přitom předpokládá, že finální Firefox 4 spatří světlo světa ještě tento měsíc.

Firefox 4, založený na jádru Gecko 2.0, přinese aktualizované uživatelské rozhraní, nové způsoby uspořádání karet, vylepšeného správce doplňků, podporu pro video dle standardů HTML5, podporu vícedotekového ovládání na Windows 7, lepší výkon a zabezpečení.

Zdroj: ZDNet.

Google

Chrome 9.0.597.107 stable

Také Google aktualizoval svůj webový prohlížeč před hackerskou konferencí Pwn2Own. Ve středu uvolněná verze 9.0.597.107 (informovali jsme ve zprávičce) je v pořadí třetí aktualizací a přinesla pořádný balík záplat. Z dlouhého seznamu devatenácti opravených chyb bylo hned šestnáct označeno jako vysoce závažných a tři jako středně závažné. Těm, kdož objevili a nahlásili bezpečnostní chyby, vyplatil Google v rámci programu Chromium Security Reward celkem 14 000 amerických dolarů.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.648.127 beta

Aktualizace se dočkala také betaverze desáté generace Chrome, která ve středu dospěla k číslu 10.0.648.126. Toto vydání přináší vylepšení stability a uživatelského rozhraní a řeší jeden známý problém, kdy kliknutí na položku „Zakázat jednotlivé moduly plug-in“ v nabídce Možnosti způsobovalo pád prohlížeče. Ve čtvrtek pak byla vydána další aktualizace s číslem 10.0.648.127.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 11.0.686.3 dev

Dvou aktualizací se v uplynulém týdnu dočkala také vývojová větev prohlížeče Chrome, ve které je připravována verze s pořadovým číslem 11. Pondělní vydání 11.0.686.0 přineslo aktivovanou akceleraci kompozice stránek (tu je možné deaktivovat parametrem –disable-accelerated-layers to disable), aktualizované javascriptové jádro V8 verze 3.1.6.1, opravilo chybu, která měla vliv na správce záložek a další rozšíření, a vyřešilo problém s kompatibilitou FTP. Pro Windows XP byla zakázána hardwarová akcelerace a WebGL.

Následně byla vydána verze 11.0.686.3, opravující chybu v automatickém vyplňování formulářů, která vyúsťovala v havárii prohlížeče.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera s hardwarovou akcelerací

Opera uvolnila veřejné sestavení svého prohlížeče, které konečně podporuje hardwarovou akceleraci. I když jde jen o vývojářský náhled (tj. v žádném případě není určen pro každodenní použití), který je k dispozici pouze pro uživatele Windows, firma slibuje, že tato funkce bude fungovat i pod operačním systémem Linux nebo Mac OS X.

Opera se rozhodla využít WebGL (Web-Based Graphics Language), které umožňuje spustit hardwarovou akceleraci nejen na počítačích, ale také na mobilních telefonech a televizorech. K akceleraci je samozřejmě nezbytná kompatibilní grafická karta a aktuální ovladače.

Zdroj: Opera Core Concerns.

Opera 11.10 build 2020

Vývojáři pracují také na Opeře 11.10, která by jako jednu z novinek měla přinést aktualizovaný Rychlý přístup. Ve čtvrtek byla vydáno sestavení 2018, zahrnující následující novinky:

  • Přidáno tlačítko pro konfiguraci Rychlého přístupu.
  • Přidána možnost nastavení počtu sloupců Rychlého přístupu (ve výchozím nastavení je počet sloupců automatický).
  • Rychlý přístup může být zvětšován a zmenšován.
  • Nový dialog pro přidání a editaci Rychlého přístupu.

Několik vylepšení se týkalo integrovaného e-mailového klienta a nově byla přidána podpora pro vícesloupcové rozvržení prostřednictvím CSS3.

V pátek vydané sestavení s číslem 2020 přineslo animaci, která by měla oživit přesouvání položek Rychlého přístupu. Dále byl aktualizován vzhled interních a chybových stránek, které se zobrazí při požadavku na otevření nezákonné adresy, nebo neexistující domény. Do chybové stránky bylo navíc přidáno vyhledávací pole. Konečně by také mělo fungovat HTML5 video na počítačích Macintosh.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *