PHP Review podruhé

9. června 2003

V dnešním přehledu se podíváme na PHP 5, instalaci PHP na různých webových serverech a objektové programování. Dozvíte se také, jak vypadá srovnání PHP a ASP.NET v podání Microsoftu, jak s pomocí PHP vytvořit náhledy obrázků a PDF dokumenty či jak si pohrát s chybovými hláškami.

PHP 5

S OOP v PHP 5 vás prostřednictvím příkladů seznámí Havard Eide. Stejnou tematikou se zabývá i Jiří Bráza na Interval.cz. Ve svém druhém článku pak píše o dalších novinkách v PHP 5 jako budou například výjimky nebo jmenné prostory. Nové verzi PHP a jeho novým vlastnostem (výjimkám či objektům) se na svých stránkách věnuje i Sterling Huges z NYPHP Group. U všech novinek najdete i kratičké ukázky kódu.

O rozdílech mezi staršími verzemi PHP a novou verzí 5 se můžete dočíst i na DevArticles, nicméně tento článek je dost stručný. Nad novou verzí PHP a jeho další budoucností se místy i trochu skepticky zamýšlí Harry Fuecks na phpPatterns().

Zapomeňte na Apache aneb PHP jinak

Pokud vás od používání PHP odradila zdánlivě komplikovaná instalace nejrozšířenějšího web serveru Apache nebo prostě jen chcete zkusit něco jiného než právě zmiňovaný Apache, jistě vám přijde vhod několik článků a kratších seriálů vydaných v poslední době na DevArticles. V tom prvním se Jayesh Jain zaměřil na instalaci Personal Web Serveru (PWS) dodávaného společně s operačními systémy Windows. Jeho druhý článek se týká instalace BadBlue Web Serveru, taktéž v prostředí Windows. Do třetice je to pak instalace open source web serveru Xitami, opět na Windows. Nicméně Xitami lze používat prakticky na jakémkoli operačním systému.

V dalším z článků na DevArticles se Joel Philip pustil do problematiky používání kombinace Apache + PHP na platformě Mac OS X. Apache zde bývá většinou nainstalován, avšak rozchodit jej společně s PHP není zrovna triviální záležitost. Další informace týkající se používání PHP na platformě Mac naleznete na PHPmac.com.

Instalace tradiční kombinace PHP + Apache 2 je popsána na Builder.com.

Objektové programování (OOP) v PHP

Patříte-li mezi programátory, kterým je objektové programování v PHP zatím cizí, jistě oceníte článek Briana Loziera, ve kterém naprostým začátečníkům vysvětluje základní praktiky objektového programování (třída, konstruktor, atd.) na příkladu registrace uživatelů. Hezký příklad se před časem objevil na DevShed. Na dvou stránkách (první, druhá) je popsána třída, umožňující snadné vkládání HTML tabulek.

Pakliže máte zvládnuté základy OOP, můžete se podívat na článek Luise Argeriche a přečíst si něco o pokročilejších vlastnostech OOP jako je dědičnost, polymorfismus, atd.

Ani další článek, tentokrát od Harryho FuecksephpPatterns, není určen začátečníkům. Věnuje se v něm správnému návrhu a použití tříd.

Tipy, triky, události a rozhovory

Spíše začátečníkům je určen článek na DevArticles popisující jeden ze způsobů, jak vytvořit jednoduché (pouze jednoslovné) vyhledávání, které si ale můžete sami vylepšit o některé další funkce. Zajímavá je zde mimo jiné zmínka o tom, jak může správné nastavení indexu ovlivnit rychlost databáze. Do srovnávání PHP a ASP.NET se pustil Microsoft přímo na svých stránkách, a tak nikoho asi nepřekvapí zdůraznění slabších stránek PHP a na druhé straně vyzdvižení těch silnějších u ASP.NET.

Pokud s PHP začínáte, jistě oceníte přehledBath Computer Science Society obsahující kromě naprostých základů i stručný popis práce s formuláři a databází. Další přehledy z BCSA se týkají například sessions a cookies či práce s objekty a třídami.

Několik rad, jak se vyhnout útokům na databázovou aplikaci, přináší PHPkitchen. Clancy Malcolm na ONLamp.com pokračuje druhým článkem o bezpečnosti skriptů. Tentokrát se věnuje například koncovkám souborů, umístění citlivého obsahu a typům proměnných.

Jak s pomocí PHP a knihovny GD vytvořit náhledy vašich obrázků se dozvíte v článku na Codewalkers. Ben ShepherdDevArticles vás ve stručném článku seznámí s tvorbou PDF dokumentů. Různým podobám vlastních funkcí je věnován další článek na DevArticles určený spíše začátečníkům a obsahující několik zajímavých triků, například jak jednou funkcí vrátit více hodnot.

Návod, jak dlouhé a nesrozumitelné odkazy (articles/index.php?category=apache&id=145) převést na snáze zapamatovatelné (articles/apache/145/), najdete na Zend.com. Na stejných stránkách se dozvíte i to, jak dostat pod kontrolu chybové hlášky. O kombinaci PHP-XML-XSL tentokrát píší na DevArticles.

Na závěr jedna informace o nové verzi PHP. Ta byla vypuštěna 29. května a nese označení 4.3.2.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek gymjil.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *