Pořiďte si weblog

28. července 2003

Nebojte se, nejedná se o žádnou nebezpečnou chorobu, i když pro mnoho autorů se weblog (zkráceně blog) stal silně návykovou záležitostí. V USA ovládá fenomén weblogu velké množství webů. V České republice začaly weblogy v hojném počtu vznikat v loňském roce. Psaní weblogu je poměrně snadný způsob, jak bez velkých znalostí webdesignu začít publikovat na webu. Struktura weblogu je velmi jednoduchá jak pro autory, tak i pro čtenáře. I díky tomu se weblogy velmi rozšířily. Pro psaní weblogu stačí v podstatě internetový prohlížeč, právě tato jednoduchost však v sobě skrývá mnohá úskalí, a proto je výhodné dodržovat určité zásady.

Co je weblog

Weblog
Je složenina ze slov web a log (anglicky deník). Weblog je webová stránka (stránky) obsahující sestupně chronologicky uspořádané krátké zápisy (text, obrázky, média a data, která lze prohlédnout internetovým prohlížečem).

Weblogy obvykle obsahují názory nebo osobní zkušenosti autora (jednotlivce nebo skupiny osob se společnými zájmy). Vedle sebe existuje mnoho typů weblogů – například osobní, technologické (Marigold), znalostní, výukové (SchoolBlogs), zpravodajské (Scripting News), weblogy poskytující služby zákazníkům a další. Dobrý weblog lze psát v podstatě o čemkoli, důležité je publikovat pravidelně a pokud možno často.

Co weblog obsahuje?

Pokud zvolíme technologický úhel pohledu, prosadily se časem některé společné prvky weblogů (uvedené prvky nejsou všechny povinné):

  • Příspěvky (posts) volitelně obsahují nadpis a vlastní příspěvek. Příspěvek by měl být krátký (uvádí se do 200 slov). Pokud je příspěvek delší, je obvyklé, že je v samostatném dokumentu (stránce) a z příspěvku na něj vede odkaz.
  • Trvalý odkaz (permalink, permanent link) trvale odkazuje na místo v archívu.
  • Trvalý archív starších příspěvků.
  • Datum a čas publikování u každého příspěvku.
  • Autor daného příspěvku.
  • Důležitou součástí většiny weblogů je RSS kanál.

Weblog může obsahovat také další prvky (komentáře čtenářů, členění na kategorie, členění podle autorů, odkazy na nejdůležitější příspěvky a na oblíbené weblogy, vyhledávání a podobně). Weblogy často odkazují na příspěvky na jiných weblozích, které autora zaujaly (prostřednictvím trvalých odkazů).

Podmínky nutné, nikoli postačující

Každé webové stránky musí mít své umístění. Proto je třeba mít vyhrazený určitý webový prostor. Ideální je vhodně zvolená vlastní doména. Důležitý je FTP přístup a často také zahraniční konektivita, protože mnohé publikační systémy jsou zahraniční a bez zahraniční konektivity by nešlo příspěvky publikovat. Přesto ale vlastní doména a zahraniční konektivita nemusí být podmínkou, protože některé publikační systémy poskytují pro umístění weblogu svůj prostor (Blogger + BlogSpot).

Zvolený publikační systém musí být vhodný pro daný účel. Weblog vytvářený jediným autorem vystačí s klasickými nástroji pro tvorbu webových stránek (onen pověstný poznámkový blok). Pokud na tvorbě weblogu spolupracuje více autorů (tzv. kolaborativní weblog), je výhodné použít vhodný publikační systém. Takový pokročilý systém poskytuje množství funkcí (například použití šablon, automatické generování RSS kanálu, kategorizace). Může se jednat o dedikovaný systém (Blogger) nebo o systém, který je plně provozován na autorově webovém sídle. Takový systém pak obvykle vyžaduje skriptování na straně serveru (PHP, ASP či jiné) a některé z databázových řešení (MySQL, MS SQL a další).

Jak psát úspěšný weblog?

Nejlepší cesta, jak se naučit psát weblog, je začít weblog psát. Není to vůbec složité, stačí mít chuť psát. Těžké je ale přilákat větší množství pravidelných čtenářů.

Určitě ze všeho nejdůležitější je zajímavý obsah, který osloví určitou cílovou skupinu. Weblog nesmí čtenáře nudit a nesmí být samoúčelný (některé weblogy například sází na provokativnost svého obsahu). Weblog by měl obsahovat konzistentní názory svých autorů. Mělo by být zřejmé, jaké je zaměření weblogu.

Důležité je psát pravidelně a pokud možno často, ale stručně a jasně, bez pravopisných a stylistických chyb. Není třeba připomínat, že by autor měl svou práci kontrolovat. Je dobré se občas vracet ke starším příspěvkům a navazovat na ně. Pokud se autor musí na nějakou dobu odmlčet, je vhodné o tom informovat čtenáře, sdělit jim zajímavým způsobem, co za odmlkou stojí.

Autoři weblogů tvoří komunitu. Vzájemně odkazují na své weblogy, rozvíjejí myšlenky ostatních autorů (tzv. blogrolling). Zajímavé myšlenky ale vznikají také díky vzájemným potyčkám a někdy i ostrým výměnám názorů. Tímto způsobem vzniká vyšší celek, který násobí hodnotu jednotlivých weblogů.

Jedním z prostředků, které mohou napomoci úspěšnosti weblogu, je dodržování základních zásad webdesignu (validní a kompatibilní kód, přístupnost webu). Poměrně účinnou metodou podpory návštěvnosti je také výměna odkazů mezi weblogy s podobným tématickým nebo názorovým zaměřením. Při propagaci weblogu by autor neměl zapomenout také na registraci do katalogů a specializovaných služeb.

A nezapomeňte na to, že psaní weblogu by mělo být pro autora především dobrou zábavou.

Seznam zdrojů

Výběr českých weblogů

Výběr zahraničních weblogů

Publikační systémy a služby

  • Blogger – publikační systém, data jsou uložena na serveru Blogger, který generuje stránky na webu uživatele.
  • BlogSpot – prostor pro weblogy vytvořené v systému Blogger.
  • Bloguje.cz – český blogovací systém vytvořený blogery pro blogery.
  • Blogy na Lide.cz – další český blogovací systém.
  • b2 – PHP + MySQL řešení pro stránky hostující na serverech podporujících tyto technologie.
  • Geeklog – PHP + MySQL systém.
  • Manila – publikační systém společnosti UserLand.

Katalogy, služby

  • Blogportál – online přehled o českých a slovenských blozích.
  • Blogtree – rodokmen weblogů (české weblogy na Blogtree).
  • Eatonweb Portal – weblogy z celého světa.
  • DayPop – vyhledávací služba zaměřená na weblogy a zpravodajství, která obsahuje hodnocení popularity příspěvků podle množství odkazů na ně.
  • Open Directory – sekce weblogy na ODP (české weblogy na ODP).
  • RSS validator – validátor Marka Pilgrima a Sama Rubyho.
  • Minasite – český agregátor zpravodajství (sekce weblogy).
  • Právě dnes – český agregátor zpravodajství (sekce weblogy).
  • Navrcholu – weblogy na serveru Navrcholu.
  • Toplist – žebříček českých weblogů.

Další zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Paragrafy a fotobanka
Další článek obiwan
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *