RAW s programem Adobe Photoshop CS (Bruce Fraser)

23. listopadu 2006

Pokud chcete vymačkat ze svého digitálu maximum, pak byste měli fotit co nejvíce do formátu RAW. Tedy do formátu, který zachytí vaši fotografii v syrovém, nezpracovaném stavu – v takovém, jak jej zaznamenal snímač vašeho přístroje.

Výhodou je i to, že fotografii v tomto formátu lze upravovat s mnohem menšími ztrátami na její kvalitě – máte tak k dispozici větší barevný prostor a data nejsou znehodnocena ztrátovou kompresí formátu JPG. Parametry, které už opravdu nezměníte ani u RAWu, jsou citlivost (ISO), velikost clony a čas (rychlost závěrky). Vše ostatní – expozici, jasy, stíny či vyvážení bílé můžete upravit pomocí softwéru zpracovávající RAW soubor. Což oceníte, zejména pokud se vám podaří nafotit jedinečné okamžiky (svatba, křtiny) s ateliérovým nastavením vyvážení bílé, případně když dodatečně zjistíte, že na všech fotografiích je ženich silně podexponován či nevěsta místy vypálená. Pokud fotíte do RAWu, není vše ztraceno – snadno můžete většinu nedostatků napravit.

Předem je nutno upozornit, že kniha RAW s programem Adobe Photoshop CS se sice zaměřuje na zpracování fotografií v RAW formátu pomocí programu Adobe Photoshop CS (screenshoty, názvy funkcí a klávesové zkratky jsou uváděny pouze z české verze), ale to rozhodně neznamená, že její jedinou náplní je plugin Camera RAW!

První kapitola je spíše teoretická – vysvětluje, co to vlastně RAW je, jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody. Následuje taktéž mírně teoretický popis pluginu Camera RAW, poté však již přichází na řadu čistě praktická kapitola o práci s tímto pluginem. Seznámí vás s jeho pracovním prostředím, popíše jednotlivé volby, nastavení a v druhé polovině na několika obrázcích ukáže standardní postup použití pluginu (nastavení předvoleb, vyhodnocení fotografií a jejich úpravy). Přičemž se zdůrazní, na co vše je potřeba si dávat pozor – to je asi nejdůležitější část knihy pro většinu čtenářů. Ovšem fotograf při práci s RAWy nepoužívá pouze zmíněný plugin – většinou je nejprve zapotřebí nafocené obrázky vyhodnotit, určit, které přijdou smazat a u kterých se vyplatí si s nimi pohrát – k tomu slouží prohlížeč souborů, o kterém je řeč v další kapitole. Následuje popis (spíše doporučení, jak by měl vypadat) pracovního toku, metadata a možnosti další automatizace postupů.

Knihu RAW s programem Adobe Photoshop CS dokáže vstřebat a využít každý uživatel Adobe Photoshopu, i když některé její části, zejména ty teoretické, jsou možná až příliš odborné a hůře pochopitelné. Zkušenější uživatelé si v publikaci najdou zajímavé odkazy, kde si mohou své znalosti dále rozšířit. Výklad je hodně detailní a zároveň plně vyčerpává zvolené téma. Obsahuje i zajímavé a přínosné autorovy (a také překladatelovy) poznámky, které oceníte o to víc, že jsou z praxe. Všechny grafické ukázky jsou barevné, nicméně kniha není tištěna na křídovém papíře.

Myslím, že se vyplatí investovat peníze do větší karty, obětovat více času a fotit do RAWu – dokážete tak mnohem lépe využít možnosti, které vám váš digitální přístroj nabízí a v budoucnu vám pomůže zachránit nejeden špatně exponovaný snímek. A když už budete v tom investování – zkuste zainventovat i do této knihy, věřím, že se vám to vyplatí.

Informace o knize

Název: RAW s programem Adobe Photoshop CS
Autor: Bruce Fraser
Vydal: Zoner Press
Cena: 360 Kč (324 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek esnowboard.cz
Další článek prilezitost.eu
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *