Rozšíření utkané pro Dreamweaver

22. února 2002

V jednom z článků o Dreamweaveru jsem vám ukázal možnost, jak tento program obohatit o nové funkce pomocí tzv. extensions. Nyní vám ukáži některé jejich zajímavé zástupce – galerii fotografií, navigační menu aj.

Úvodem důležitá informace: Macromedia před časem uvolnila aktualizovanou verzi správce doplňků – Macromedia Extensions Manager. Novou verzi najdete na této stránce.

Galerie fotografií

Pokud jste se už někdy pouštěli do tvorby domovské stránky, tak jste jistě narazili na menší problém – jak s co nejmenším množstvím energie vytvořit virtuální fotogalerii? Digitalizace samotná problém nepředstavuje – skener či digitální fotoaprát dnes patří mezi standardní vybavení mnoha kanceláří, o domacích uživatelích ani nemluvě. Úprava většího počtu fotografií už také není problém – díky možnosti dávkového zpracování, kterou disponuje řada grafikých editorů (z těch nejznámějších jmenujme např. Adobe Photoshop, Macromedia Fireworks či sharewarový PhotoPaint), lze provést úpravy na několika desítkách obrázků během několika minut – stačí vytvořit potřebný skript.

Díky tomu máte na disku připraveny dvě sady obrázků: náhledové fotky o malých rozměrech a jejich velké „bratříčky“ o rozměrech několikanásobně větších. Na stránku chcete umístit náhledy, velký obrázek se má objevit až po klepnutí na příslušnou náhledovou fotografii. Ty umístíte do buňek tabulky, velká fotografie se bude zobrazovat v novém okně.

Jistě – podobného efektu lze dosáhnout i se stadardními nástroji, stačí využít behavior Open Browser Window a pro každý obrázek upravit hodnoty velikosti okna prohlížeče. Co kdybychom však chtěli, aby se okno po klepnutí na obrázek zavřelo, či aby se rozměry okna upravily automaticky úměrně velikosti obrázku?

Řešením je využití extension JustSo Picture Window (ke stažení zde). Jedná se o nový behavior, který rozšiřuje možnosti již zmiňovaného Open Browser Window tak, aby co nejvíce vyhoval potřebám tvůrce virtuální fotogalerie. V dialogovém okně stačí zadat cestu k obrázku a tím je vše hotovo. Pokud máte aktivní volbu Autodetect width, tak Dramweaver automaticky zjistí rozměry obrázku a návazně na to upraví velikost okna. Zároveň do kódu stránky přidá skript, díky němuž se okno zavře po klepnutí na obrázek.

JustSo Picture Window

Další rozšíření možností tohoho doplňku představuje extension JustSo Photo Album (ke stažení zde), která pracuje na podobném principu jako již v Dreamweaveru integrována funkce Create Web Photo Album. Za pomoci editoru Fireworks (je tedy nutné jej mít instalován) vytvoří virtuální album ze všech obrázků v zadaném daresáři s tím rozdílem, že pro prohlížení velkých fotografií použije výše popsaný behavior JustSo Picture Window.

JustSo Photo Album

Generování Meta Tagů

Každý, kdo se pouští do tvorby stránek, se již určitě setkal v hlavičce dokumentu se speciálními značkami – tzv. Meta tagy. Jejich obsahem mohou být nejrůznější informace – webmastery obvykle nejvíce zajímají údaje pro indexaci fulltextovými vyhledávači. Pro snadnou editaci těchto tagů Dreamweaver bohužel nedisponuje vhodnými nástroji, což nezávislé vývojáře vedlo k vytvoření extension Meta Generator (ke stažení zde). Pomocí tohoto doplňku, který po instalaci naleznete v sekci Head paletky Objects, můžete snadno upravit hodnoty více než 40 Meta tagů – z těch nejznámějších jmenujme např. keyword či description.

Meta Generator

Navigační menu

Na stránkcáh některých webových projektů je možné se setkat se zajímavým způsobem navigace – pomocí seznamu známého z formulářů. Pokud chcete do svých stránek vložit podobný způsob navigace, pak vám přijde vhod extension s názvem Menu Builder (ke stažení zde). S její pomocí lze navrhnout navigační menu během několika minut – stačí klepnout v sekci Forms paletky Objects na ikonu MenuBuilder, a v dialogovém okně poté navhrnout strukturu budoucího menu. Pokud stránky nevytváříte pomocí šablon, tak vám doporučuji vložit menu jako prvek knihovny – vyhnete se tak únavným úpravám každé stránky při akutalizaci navigační nabídky.

Menu Builder

Rolování stránky

Dalším zajímavým efektem – zejména na stránkách s rozsáhlejším textem – je lišta pro rolování části obsahu stránky. Pokud vám nevadí fakt, že si takto vložený text prohlédnou pouze uživatelé prohlížeče Interet Explorer, tak můžete využít extension dHTML Scrollable Area (ke stažení zde), kterou po instalaci naleznete v nabídce Insert pod názvem AP Scrollable Area. V konfiguračním diloagu nastavíte potřebné parametry (obsah, velikost) a rolovací obsah je na světě. Škoda jen, že po vložení již nelze parametry takto vloženého obsahu stejně snadno upravit – zde již musíte sáhnout k úpravám zdrojovému kódu dokumentu.

Scrollable Area

Máte sami své oblíbené extensions? Podělte se s dalšími čtenáři prostřednictvím diskusního fóra o své zkušenosti.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Hrátky s grafikou

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *