Sdílený nebo samostatný server? Výhody a nevýhody obou řešení

8. února 2017

Tradičně platí, že správa a udržování serveru vyžaduje samostatného administrátora s odbornými znalostmi, který znamená nemalé náklady. Dnes už ale firma nepotřebuje vlastní server. Tuto starost může přenechat jiným, kteří ho umí spravovat levněji a efektivněji.

Pro správné rozhodnutí je třeba zvážit jediný aspekt, kterým je zakoupení webhostingu nebo vlastního serveru u poskytovatele. V našem článku najdete přehled přínosů a nevýhod obou řešení.

Co je sdílený hosting

Sdílený hosting nebo jednoduše webhosting stojí na počátku každé webové prezentace. Umožňuje vám webové stránky nahrát na internet a ukázat je návštěvníkům. Pokud stránky nemají specifické požadavky, tak je webhosting plně dostačující. Pojďme se podívat na jeho výhody a nevýhody ve srovnání se samostatným serverem.

Výhody

  • Nižší cena. Webhosting je nejlevnější možnost, jak provozovat webové stránky. Měsíčně vaši peněženku zatíží minimálně.
  • Jednoduchý způsob, jak dostat stránky na internet. Cíl webhostingu je jasný – dostat informace na síť a mít k dispozici poštu. Za pár minut je vše nastaveno a zvládne to každý.
  • Není potřeba rozumět správě serveru. Nemusíte se starat o to, zda má server dostatek paměti, kolik z ní zabírá váš web apod. U sdíleného hostingu se zákazník administrací serveru nezabývá. Tu provádí poskytovatel hostingových služeb, který zabraňuje výpadkům a nedostupnosti webových prezentací. Pokud nemá zákazník speciální požadavky, tak může sdílet prostor serveru s ostatními zákazníky.

Nevýhody

  • Výkon webu. Hlavní nevýhodou je právě sdílení společných zdrojů serveru. Jiný zákazník necitlivě nebo nevhodně zatěžující server může omezit i vás (do doby než administrátor nastolí pořádek).
  • Společné zdroje. Výkon serveru a paměť nemáte rezervovány, ale sdílíte je s ostatními. Všichni uživatelé si dělí společný výkon serveru a někteří na tom vydělají více, jiní méně.
  • Malá flexibilita. Sdílený hosting není příliš flexibilní. Jednoduše řečeno všichni musí akceptovat stanovená pravidla a není zde prostor pro výjimky a individuální nastavení. Část výkonu nelze přidělit jen vašemu webu a postupně ho navyšovat.
  • Problém s růstem projektu. Jakmile se váš web stane úspěšným a budou ho navštěvovat desítky tisíc uživatelů, tak pravděpodobně zjistíte, že se výrazně zpomaluje. Server má své limity, a pokud je začnete svojí prezentací překonávat, bude nutné web přesunout na vlastní server.
  • Bezpečnostní rizika. Určitě budete na hostingu používat silná hesla a dbát na bezpečnost. Ostatní uživatelé ale nemusí. Navíc mohou přivolat útočníky a ohrozit i vás. Pokud bude jeden zákazník rozesílat spam, ovlivní to negativně všechny domény na serveru.
  • SEO. I tento aspekt může volba umístění webu ovlivnit. Váhy hodnocení jednotlivých kritérií vyhledávači jsou z principu neveřejné, avšak je známo, že rychlejší weby dostávají v hodnocení drobný bonus (stejně jako například za HTTPS).

Co je VPS server (Managed VPS Hosting)

Zkratka VPS znamená Virtuální privátní server. Je to samostatný server, který běží virtualizovaně. To znamená, že na jednom velkém a výkonném serveru (hypervizor) běží určité množství menších virtualizovaných jednotek (virtuální servery), které jsou však zcela samostatné a funkčně plně ekvivalentní k fyzickému serveru. Hardwarové prostředky se využívají účinněji a servery se jednodušeji spravují. Protože je virtualizovaný provoz efektivnější, jsou i náklady na něj výrazně nižší než u dedikovaného serveru (například váš firemní).

Podívejme se na specifika samostatného virtuálního serveru a jeho výhody či nevýhody ve srovnání se sdíleným hostingem.

Výhody

  • Bezpečnost. Na serveru jste sami a jste zodpovědní sami za sebe. Neohrožují vás ostatní uživatelé. Rovněž se vás nedotknou DDoS útoky směřované na domény jiných zákazníků.
  • Výkon. Ten je hlavní výhodou samostatného VPS. Máte k dispozici celý server pouze pro sebe.
  • Dostupnost. Přestože jsou hostingové servery nepřetržitě monitorovány, aby byly maximálně dostupné, nelze zabránit občasným problémům způsobených přetížením, špatně napsanou aplikací nebo DdoS útokem. U samostatného serveru je ale toto riziko výrazně menší, protože sami určujete, jak se bude využívat.
  • Flexibilita. U virtuálního serveru není problém rychle změnit parametry a přidat více prostředků.

Nevýhody

  • Přístup k serveru. Pokud máte VPS server spravovaný poskytovatelem, tak musíte vyměnit root přístup na server za jeho odbornou a automatickou správu. V případě, že potřebujete na serveru administrátorská práva, můžete si vybrat virtuální server bez administrace (tzv. housing). Na něm jste pánem jenom vy.
  • Zdroje pro systém. Když máte pronajatý celý server, tak musíte počítat s částí kapacity potřebnou pro režii serveru (operační systém, logy, atd.). U webhostingu získáte celý prostor pouze pro vaše data, na serveru je nutné počítat s rezervou pro systém.
Štítky: servery, VPS

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *