Thunderbolt 4 vs. OCuLink: Přišel čas na upgrade?

27. května 2024

Ve světě přenosu dat a konektivity je důležité mít přehled o nejnovějších technologiích, které umožňují získat z jednotlivých komponent to nejlepší. Dnes se podíváme na dvě prominentní technologie: Thunderbolt 4 a OCuLink. Jde o výkonné technologie pro přenos dat, které mohou výrazně zlepšit výkon počítače. Oba standardy nabízejí vysoké přenosové rychlosti a podporu externích zařízení. Existují mezi nimi však klíčové rozdíly.

Thunderbolt 4

Thunderbolt 4 je nejnovější iterace rozhraní Thunderbolt, které je vyvíjeno společností Intel. Podporuje přenosové rychlosti až 40 Gb/s a umožňuje současné připojení až šesti zařízení daisy-chain. TB4 podporuje PCIe 3.0 x4. Je také zpětně kompatibilní se staršími standardy Thunderbolt a USB. 

  • Rychlost přenosu dat: Až 40 Gb/s.
  • Kompatibilita: Kompatibilní s USB4, což zajišťuje univerzálnost.
  • Napájení: Podpora až 100 W napájení pro nabíjení zařízení.
  • Více monitorů: Podpora dvou 4K monitorů nebo jednoho 8K monitoru.
  • Daisy chaining: Možnost propojení až šesti zařízení.

Pro ty, kteří OCuLink neznají, jde o optické rozhraní vyvinuté již před více než deseti lety pro servery. V poslední době však získalo pozornost spotřebitelů, kteří jej využívají například pro připojení externích GPU k notebookům. OCuLink totiž ve srovnání s rozhraním Thunderbolt 4 nabízí větší šířku pásma – až 64 Gb/s oproti 40 Gb/s a podporuje PCIe 4.0 x4. Uživatelé tak ze svých, v dnešní době drahých, externích GPU dostanou mnohem vyšší výkon (nižší ztráty).

  • Rychlost přenosu dat: Až 64 Gb/s pro OCuLink-2.
  • Rozhraní: Přímé propojení PCIe, což zajišťuje nízkou latenci.
  • Výkon: Vyšší propustnost než Thunderbolt 4, ideální pro náročné aplikace.
  • Modularita: Flexibilní konfigurace kabeláže a konektorů.
  • Specifické využití: Navrženo pro profesionální a datacentrové aplikace, kde je klíčová vysoká rychlost přenosu dat.

Pokud plánujete připojit svůj notebook, nebo například populární MINI PC, k externí grafické kartě.  Myslete na to, že kromě samotného propojení potřebujete také dokovací stanici do které externí grafickou kartu zasadíte. Doporučit můžeme například Minisforum DEG1 OCulink eGPU Dock.

Rychlost a Propustnost

Thunderbolt 4 nabízí maximální rychlost 40 Gb/s, což je dostačující pro většinu běžných uživatelů. Pokud jste však vášnivý hráč her nebo video editor a používáte eGPU, je OCuLink jasně lepší volbou. Ten totiž zajišťuje až 64 Gb/s, což je o 60 % více než Thunderbolt 4. Díky tomu se tato technologie využívá pro aplikace vyžadující rychlý přenos velkého množství dat, jako jsou servery, datová centra nebo profesionální grafické stanice.

Latence

OCuLink využívá přímé PCIe propojení, což minimalizuje latenci při přenosu dat. To je kritické pro aplikace, kde je časová přesnost klíčová, jako jsou finanční trhy nebo vědecké výpočty. Thunderbolt 4 má sice nízkou latenci, ale ne na úrovni přímého PCIe propojení, které nabízí OCuLink.

Flexibilita a Kompatibilita

Thunderbolt 4 je známý svou univerzálností a schopností připojit širokou škálu zařízení. OCuLink je naopak více specializovaný a nejlépe se hodí pro specifické průmyslové aplikace. Pro běžné uživatele může být Thunderbolt 4 výhodnější díky své jednoduchosti a široké podpoře zařízení.

ASOME Max Studio AI s OCuLink

OCuLink tedy představuje lepší alternativu pro ty, kteří vyžadují špičkový výkon a propustnost, zatímco Thunderbolt 4 zůstává silným kandidátem pro univerzální použití. V závislosti na vašich konkrétních potřebách a aplikacích může být upgrade na OCuLink nejen logickým, ale i nezbytným krokem k dosažení maximální efektivity a výkonu, zejména při práci s externími grafickými kartami a náročnými grafickými aplikacemi.

 

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *