Tlačítka pro webové stránky 1.

23. února 2003

Tentokrát jsem vybral tři programy, které vám mohou pomoci při tvorbě efektivních tlačítek pro webové stránky. Nebudu se zde zabývat tím, zda, jak a kdy je vhodné tlačítka na stránkách používat, článek berte čistě jako srovnávací přehled tří programů, které se zmíněného úkolu dokáží ujmout.

Web Button Creator

První z programů má příznačný název Web Button Creator a pochází z dílny firmy CyLog Software. Jeho pracovní prostředí a ovládání je intuitivní a jednoduché na pochopení. Nabízí řadu jak „základních“, tak i nadstandardních funkcí. Můžete si zvolit velikost tlačítka (obrázek může mít pouze tvar čtverce či obdélníka), šířku a zbarvení okrajů (včetně 3D efektu), barvu pozadí (v případě potřeby lze jako texturu na pozadí dokonce importovat BMP obrázek), všechny vlastnosti textu (font, barva, velikost, řez, zarovnání…). V horní části okna je k dispozici náhled, který vám v reálném čase zobrazuje momentální výsledek vaší práce. Jednotlivá nastavení lze ukládat, abyste je při dalším použití nemuseli znovu vytvářet (výhodné pro zapomětlivé). Hotové tlačítko lze uložit jako BMP či GIF soubor do zvoleného adresáře. Web Button Creator je freeware, což je jeho velké plus a po instalaci zabere na disku jen asi 1 MB místa.

Okno programu Web Button Creator

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Crystal Button

Tak se jmenuje další program, který nabízí rovněž velmi slušnou škálu možností pro výrobu webových tlačítek. I když je jeho nabídka mírně odlišná – Crystal Button nabízí mnoho předdefinovaných šablon tlačítek, mezi kterými lze najít jak spoustu výstředních (pro trochu kvalitnější webové stránky nepoužitelné), tak i decentních, ale zároveň velmi pěkných vzorů. Vybraný vzor je možné upravovat ještě dále, abyste si jej mohli co nejvíce přizpůsobit obrazu svému. Můžete samozřejmě upravit vlastnosti textu na tlačítku, barevnost, světelnost, okraje, rozměry atd.

Rozpracovaný projekt je možné uložit, abyste se k němu mohli později vrátit, případně se hotové dílo dá exportovat do některého z běžných grafických formátů. Navíc umí vytvářet i sady tlačítek, které se mění po najetí myší. Drobnou nevýhodou tohoto programu je, že jde o shareware s cenou 750 Kč. Nemá sice časově omezené užívání, ovšem v neregistrované verzi není možné tlačítko exportovat do souboru, resp. bude přes jeho část zobrazen nápis „TRIAL“. Velikost programu po instalaci je cca 3,7 MB.

Okno programu Crystal Button

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

DeKnop

Posledním programem, který si v tomto článku popíšeme, je program DeKnop. Ne nadarmo se říkává „to nejlepší na konec“, a proto jsem si i já nechal nakonec právě tento program, protože je z těchto tří patrně nejlepší, a to jak z hlediska nabízených funkcí, tak i z hlediska přehlednosti ovládání a podobně. Tlačítka zde vytvořená mohou mít rozměry obdélníku nebo čtverce a možností, které DeKnop k jejich úpravě nabízí, je tolik, že se v nich ani po dlouhodobějším používání zcela neorientuji.

Můžete samozřejmě nastavovat barvu pozadí, používat různé okraje (i zcela přizpůsobitelný efekt 3D okraje), barevné přechody textu či pozadí, veškeré vlastnosti textu, na které si jen vzpomenete (od velikosti fontu přes stínování až po různý stupeň „rozplývání“ textu do ztracena). Můžete pracovat i s texturami, a to jak na pozadí tlačítka, tak i na pozadí textu. Obrázky je možné ukládat do formátů BMP, GIF, JPG a PNG, přičemž u posledních dvou je možné nastavit ještě stupeň komprese. Rozpracované projekty je samozřejmě možné pro pozdější použití uložit do speciálního formátu. DeKnop je i přes své možnosti a schopnosti freeware a po instalaci zabírá pouhých 1,5 MB.

Okno programu DeKnop

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Rich text editor už i v Mozille
Další článek Citace v HTML a XHTML
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *