Toulky po webu 2.

4. června 2002

Čtrnáct dní uběhlo jako voda a jsem zde zpět ze svých toulek po webu. Tentokrát potěším hlavně tvůrce a správce on-line komunit. Na své si přijdou i ti, které trápí značka „Q“ nebo chtějí zobrazit „neviditelné“ atributy HTML. A samozřejmě jsem opět pamatoval na hledače inspirace, pro která mám mj. odkaz na nejmenší stránku na světě.

Osobnosti, události

Matta Haugheye možná znáte jako virtuálního atentátníka z mého článku Jak se bombarduje Googlem. Matt je však především autorem mnoha úspěšných webových projektů, z nichž největší slávu si zřejmě vydobyl kolaborativní weblog MetaFilter. Krátký rozhovor s Mattem Haugheyem přináší Pixelview.

Strategie, obsah

Právě MetaFilter si vzal za příklad komunity, která nesvádí k nezdravé soutěživosti Derek M. Powazek. V eseji Gaming the system: How moderation tools can backfire ho srovnává se slavným Slashdotem, který naopak soutěživost svých členů posiluje systémem veřejného bodového ohodnocení (např. za příspěvky). Podle Powazka tak dochází k falešné motivaci deformující přirozený vývoj on-line komunity.

Když už jsme u on-line komunit, neuškodí si přečíst pečlivě zpracovanou Příručku dokonalého moderátora od Grega Bernhardta. Vřele doporučuji všem správcům webových diskusních fór, kteří nevědí zda a jak moderovat příspěvky uživatelů.

Mimochodem, komunitní prvky nejsou doménou jen neziskových projektů. J. C. Herz vidí v interaktivitě a budování komunit budoucnost on-line publikování a Gerry McGovern definuje firemní web jako komunikační médium, za které musí zodpovídat komunikační odborník s výbornou schopností redigovat a publikovat obsah.

Praktický webdesign

Také vás štve nepoužitelnost značky <q>, která v HTML 4 slouží pro vyznačení krátkých citací? Zatímco Mozilla a Opera ve shodě s normou automaticky vkládají její obsah do uvozovek, ani nejnovější IE tak nečiní. Ideální řešení tohoto problému zřejmě neexistuje, možná vám ale přijde vhod několik tipů, které nabízí Mark Pilgrim.

Podobný problém můžete mít i u jiných značek, pokud důsledně využíváte title a další atributy k významovému obohacení HTML kódu. Mnoho těchto atributů totiž prohlížeče uživatelům vůbec nezpřístupňují, např. IE/Win atribut title značky <abbr> (zkratka). Jednoduché řešení na bázi DOM nabízí Craig Saila v článku Show your attributes!evolt.org.

Mimochodem, tak mne právě napadá, nenašel by se šikovný programátor, který by podobným způsobem vyřešil i problém uvozovek u značky <q>?

A když už jsme u JavaScriptu, mám zde ještě jeden odkaz: Jeff Howden v článku Forms & JavaScript Living Together in Harmony vám poradí, jak se vyvarovat nejčastějších chyb způsobujících zbytečnou nefunkčnost stránek při vypnutém JavaScriptu.

Inspirace

Weblogy mohou nabývat mnoha podob. U některých převažuje komunitní chrakter, některé vstupují na pole obecné on-line žurnalistiky, jiné jsou aktuálním zdrojem odborných informací. Weblog však může vyjadřovat i umělecké cítění autora a kombinovat přitom složku výtvarnou a literární. Zdařilým příkladem tohoto typu je nový, minimalistický weblog Jiřího Brázdy.

Hledáte-li skutečně originální inspiraci, zkuste table art, neboli mozaiky vytvořené z HTML tabulek. Milovníkům kuriosit je pak určena nejmenší webová stránka na světě Určitě budete překvapeni, kolik obsahu se vejde do jednoho centimetru čterečního.

A na závěr něco realističtějšího. Dá se očekávat, že Martin Snížek svým včerejším článkem opět rozpoutá vášnivou debatu zastánců a odpůrců CSS layoutu. Zejména ti druzí by měli navštívit rozsáhlý katalog beztabulkových stránek na serveru Web Nouveau.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *